DIY vægreol i træ
DIY-projekter

Byg din egen justérbare vægreol

Tekst og styling: Marlene de Jong/Dejong Studio. 11.04.2024
Foto: Staaljohs.
Fyrretræ i forskellige størrelser og former skaber rammen for denne flotte DIY-vægreol. Når rundstokke holder hylderne, kan du nemt justere højden op og ned – smart, flot og praktisk!

Når du selv bygger reolen til væggen, kan du også selv bestemme størrelsen på rummene og afstanden på hylderne. Du kan også male den fine vægreol i din yndlingsfarve.

Her bruger vi et smart trick ved at sætte hylderne fast med rundstokke, som er lidt mindre end de borede huller. Så kan du nemt flytte hylderne op eller ned efter behov.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Nem DIY-guide: Byg en justérbar vægreol

Alt afhængigt af hvilket materiale du bruger til hylderne, er det en god idé at testskære i et stykke resttræ forinden. Og du kan sagtens lave flere hylder til din vægreol, hvis du ønsker det.

Det skal du bruge

  • Sav
  • Multicutter
  • 2 x fyrretræslægter 115 x 5,5 x 3,5 cm
  • 4 x fyrretræshylder 85 x 20 x 1,8 cm
  • 8 stk. rundstokke 18 cm lange, Ø 13 mm
  • Boremaskine
  • Bor Ø 14 mm
  • Fint sandpapir
  • Blyant

Sådan bygger du en justérbar vægreol

Trin 1: Sav hylderne til i de rigtige mål, hvis du ikke allerede har fået det gjort i byggemarkedet. Slib enderne med fint sandpapir.

Trin 2: Lav nu to indhak i hver af hylderne, så de til sidst passer flot hen over lægterne og ind mod væggen: Mål 15 cm ind fra hver ende af hylderne, og markér en streg vinkelret på kanten på 5,5 cm. Mål yderligere 3,8 cm ind mod midten fra den første streg, og tegn endnu en streg på 5,5 cm. Forbind enderne på de to streger, så du nu har et tegnet rektangel på 5,5 x 3,8 cm i hver ende af alle fire hylder. Brug en lineal, så rektanglet bliver pænt og lige.

Trin 3: Skær alle otte rektangler ud med multicutteren, og slib kanterne indvendigt med fint sandpapir.

Trin 4: Sav lægterne til i den rigtige længde, hvis de ikke allerede har det. Slib enderne med sandpapir. Find midten af lægten, og sæt en prik på en af de sider, der er 3,8 cm bred. For hver 10 cm sætter du endnu en prik, indtil du når ud til enderne.

Trin 5: Bor nu huller i lægterne på alle de markerede prikker. Hullerne skal være 4,5 cm dybe. Slib efterfølgende rundt i kanten med fint sandpapir.

Trin 6: Brug et vaterpas, når du hænger lægterne op. På den måde kan du bedre styre, at de øverste kanter bliver placeret i nøjagtig samme højde på væggen. Montér lægterne ved at skrue dem fast i væggen igennem de borede huller. Montér nu rundstokkene i hullerne, hvor du ønsker, at hylderne skal sidde. Læg hylderne oven på rundstokkene, og skub dem ind mod væggen.