Afdæmpet DIY-billedvæg
DIY-projekter

Guide: Sådan laver du en billedvæg

af Ida Pedersen 27.10.2021
Foto: Mia Mortensen
En billedevæg er en oplagt måde at give vægge et moderne, stilfuldt og spændende udtryk. Der er mange måder at gøre det personligt. Her får du en guide til, hvordan du laver den perfekte DIY-billedvæg!

Billedvæggen er efterhånden blevet til en klassiker. Måske du har set den før, men har du selv kastet dig ud i at lave en?

Der er en smule arbejde i at få sat en billedvæg op, men når først den hænger der, vil du være glad for, at du fik det gjort. En billedvæg tilfører nemlig dit hjem en personlig stemning, da sammenspillet mellem billederne skaber et helt unikt udtryk.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Vi har samlet tips til en DIY billedvæg, og længere nede får du eksempler på flotte og spændende sammensætninger.

Sådan laver du en DIY-billedvæg

Ting, du skal overveje, før du laver din billedvæg:

Fotografi, maleri, tegning eller plakat? Du skal tage stilling til, hvilke slags billeder du har lyst til at have hængende. At bruge udelukkende plakater kan give et meget grafisk og moderne look, mens fotografier kan give et mere old school look (især hvis du kun bruger sort-hvid-fotografier). Der kan ofte opstå et spændende spil, hvis du blander de forskellige slags billeder. Hvis du går efter et rent look, er det bedre at holde sig til én af delene.

Rammer; farver og størrelser? Rammer spiller en stor rolle i forhold til billedvæggen. Kunsten ved en billedvæg er at få billeder, der normalt ville stå alene, til at fungerer i en helhed. Det er altså helheden, der er i fokus og ikke det enkelte værk. En måde at skabe helhed på er ved hjælp af farver - sørg for, at der er en farve der går igen fx i forhold til rammerne, eller at alle dine billeder er valgt ud fra en idé om en speciel nuance eller sammenspil af nuancer. Vær kritisk! Tænk også over størrelsen på dine rammer. En blanding af størrelser vil ofte give mere spil i din billedvæg, hvilket specielt er at fortrække, hvis du vælger billeder i meget ens farver.

Placeringen? Den letteste måde at skabe en sammenhæng i din billedvæg, udover ved brug af farver og rammer, er ved hjælp af placeringen af billederne. En billedvæg med et skarpt look er altid et sikkert hit. Vær sikker på, at du sætter dine billeder op med nogenlunde samme afstand imellem rammerne hele vejen igennem.

Tænk uden om billedet: Inkorporér gerne andre pynteting i din billedvæg, fx ure, masker, hylder eller lamper alt efter hvor meget vægplads, du har at gøre godt med.

Opsætning af billedvæg – sådan gør du:

  1. Udvælg billederne og rammerne.
  2. Skab billedvæggen på gulvet først ved at placere billederne ved siden af hinanden - vurdér derefter, hvilke billeder skal hænge ved siden af hinanden. Hvis du kan finde billederne på internettet, kan du også benytte dig af Paint eller lignende programmer til at skabe billedvæggen digitalt.
  3. Vurdér udformningen af billedrammen - hvordan skal billederne hænge? Tænk på at skabe sammenhæng - ikke blot mellem billederne - men også rammerne.
  4. Hæng dem op - gerne sammen med et par ekstra hjælpende hænder.

Inspiration til din egen billedevæg:

Eksempel på en billedvæg med fokus på nuancer.Billeder: Grafiske.Farve: Holdt i blå og lilla nuancer.Rammer: Lys træ og sort.Størrelser: Alle rammer er store.
Eksempel på en billedvæg holdt i sort/hvid.Billeder: Fotografier.Farver: Sort/hvid.Rammer: Sort.Størrelser: Mange forskellige størrelser og med mange små rammer.
Eksempel på en rustik billedvæg.Billeder: Fotografi, maleri og tegninger og nips som et stort ur og et stort bogstav. Rammer: Tre farver; lys træ, sort og hvid.Farver: Hvid, sort og rust.Størrelser: 3 store genstande (ur, bogstav og fotografi), 4 mindre, der fungerer som "søjle" i opsætningen.
Eksempel på en grafisk billedvæg.Billeder: Grafiske plakater.Rammer: Tre farver; lys træ, sort og hvid.Farver: Sort og hvid er dominerenede men brydes med klar blå, rød og bordeaux.Størrelser: 1 stor ramme, 2 rammer i medium størrelse og 2 små rammer.
Eksempel på en simpel og skarp billedvæg.Billeder: Der er blevet brugt en blanding af fotografier og tegninger.Rammer: Kun to farver; lys træ og sort.Farver: Sort/hvid.Størrelser: 1 stor ramme, 2 rammer i medium størrelse og 2 små rammer.