Annonce

DIY: 3 IKEA-hacks, der kan forlænge dine møblers liv

Annonce for Grøn Rytme fra IKEA 13.06.2022
Med lidt maling og nogle småjusteringer kan du hurtigt give dine møbler nyt liv, så du kan have glæde af dem mange år endnu. Her guider vi dig til at upcycle 3 klassiske IKEA-køb.

Vi elsker upcycling! Ikke bare kan du få superfine og personlige resultater, du får også muligheden for at være kreativ og bruge dine hænder. Derudover er det selvfølgelig også et miljøbevidst valg at opgradere de møbler, du har i forvejen, frem for at smide ud og købe nyt.

Samme passion for upcycling har Nadia Zinck, der på sin Instagramprofil deler ud af sine egne mange DIY-projekter og forvandler gamle møbler til nyt guld:

– Jeg elsker at se, hvad jeg kan få ud af de ting, jeg har derhjemme. Og at sætte et personligt præg på dem.

Her har vi samlet tre IKEA-hacks, der er lavet i samarbejde med Nadia og Grøn Rytme. Grøn Rytme er en Instagramprofil, hvor IKEA sammen med grønne danskere deler ud af gode råd og fif til en grønnere hverdag. Og upcycling er bestemt et godt fif!

De tre DIY-projekter er baseret på klassiske IKEA-køb, som mange af os har stiftet bekendtskab med gennem tiden. Måske du selv har en kommode, en lille hylde eller en taburet stående derhjemme, der kunne bruge en opgradering?

TIP

Har du ikke selv nogle gamle møbler til overs, er det oplagt at købe møblerne brugt til dit DIY-projekt. Det kan du bl.a. i IKEA Cirkulär. Her finder du produkter, der måske har haft en ejer før, har været udstillingsmodeller eller som har fået en skramme eller to – men som bestemt fortjener en chance til.

Kommode i nye klæder

MALM-kommoden er nok én, de fleste af os har set før. Nadia selv havde et par stykker stående i kælderen, som hun her giver maling, sætter lister, greb og folie på. Du kan selvfølgelig justere projektets omfang ved blot at male, tilføje greb eller sætte folie på – hvilket jo i virkeligheden er det smukke ved DIY-projekter. Du bestemmer helt selv.

Du skal bruge

 • MALM-kommode fra IKEA
 • Sandpapir, korn 120
 • Hæftegrunder
 • Lakrulle
 • Pensel
 • Maling til træ
 • Trælister
 • Listesaks
 • Montagelim
 • Overmalbar akrylfuge
 • Boremaskine
 • Folie

Sådan gør du

Trin 1: Slib den ubehandlede kommode let med sandpapir. Grund derefter med hæftegrunder, og lad det tørre.

Trin 2: Mal kommoden med træmaling ad to omgange.

Trin 3: Mål lister ud til skufferne, og klip eller sav dem til. Mal listerne.

Trin 4: Lim listerne på kommoden med en fugepistol, når malingen er tør. Lad limen tørre. Fug listerne i kanten for et pænt resultat. Husk at bruge vådservietter eller en handske, når du retter fugen til, da der kan være skadelig kemi i.

Trin 5: Mal fugen og kanterne på skuffen.

Trin 5: Bor huller ud til greb, og monter grebene.

Trin 6: Sæt selvklæbende folie på skuffesiderne.

Nadias tip: Du kan også sætte folie på forsiden eller på hele kommoden, hvis du ikke ønsker at male den.

Se også her, hvordan du gør

Fin knagerække

Det kræver ikke meget at trylle den brugte BEKVÄM-krydderihylde om til en knagerække, der kan pynte i entreen. Nadia viser her, hvordan du let kan ændre både hyldens udtryk og funktion, så den kan leve nogle år endnu.

Du skal bruge

Sådan gør du

Trin 1: Spartl hyldens skruehuller med Polyfilla. Slib efter med sandpapir for en jævn overflade.

Trin 2: Mal hylden, og slib herefter. Gentag 1-2 gange, til malingen dækker.

Trin 3: Sku hyldens ophængsbeslag af, vend dem rundt, og skru dem i igen, så hylden kan hænge på hovedet.

Trin 4: Hæng hylden på væggen, og sæt kroge på.

Se også her, hvordan du gør

Taburet med kork

Med lidt maling på kanten og kork på toppen har Nadia hurtigt givet den klassiske KYRRE-taburet nyt liv. Mere simpelt bliver det næsten ikke, men resultatet er vi helt vilde med.

Du skal bruge

Sådan gør du

Trin 1: Slib kanten på taburetten let med fint sandpapir. Mal kanten ad to omgange.

Trin 2: Placér taburetten på korkunderlag, og tegn omridset ud. Klip korken ud langs stregen.

Trin 3: Lim kork på taburetten.

Trin 4: Saml taburetten.

Trin 5: Slib kanten på korken med groft sandpapir for en blød runding.

Nadias tip: Kork er et enormt bæredygtigt materiale, så brug endelig løs af materialet til andre projekter også.

Se også her, hvordan du gør

Kom ind i en grønnere rytme med IKEA

Grøn Rytme er et grønt tiltag fra IKEA, som sammen med danskerne giver inspiration, tips og tricks til en lidt mere bæredygtig hverdag i og omkring hjemmet. På IKEA.dk/grønrytme og @gronrytme på Instagram kan du få inspiration til, hvad du kan gøre af små tiltag for at komme ind i en lidt grønnere rytme.

Inspirationen er fundet hos miljø- og klimabevidste danskere, der på forskellig kreativ vis viser vejen til et lidt grønnere liv. Så har du et grønt fif eller er du nysgerrig på, hvordan du konkret kan nedsætte dit klimaaftryk i hverdagen, så følg Grøn Rytme fra IKEA her.