tehætte
DIY-projekter

Sy en tehætte af stofrester

Tekst og foto: Kristina Svejstrup Pedersen. 19.03.2024
Find stofrester og aflagt tøj i lækre tekstiler frem fra skabet, fat mod og saks – og klip løs i det hele, så du får fine lapper at sy patchwork af. Vi syede en farverig tehætte, og du kan se her, hvordan!

Blå, gul og rosa er farvevalget til tehætten, men bare du vælger et miks af lys og mørkere farver, som du sætter op imod hinanden, vil din tehætte af patchwork blive fin. Vi har leget med tekstiler i forskellige kvaliteter og teksturer.

TIP: Vil du bruge stof, der er tyndt eller elastisk, så stryg vlieseline på vrangsiden. Det stiver stoffet af, så det bevarer sin form, når du syr det sammen med de andre stoftyper.

Det skal du bruge

 • Symaskine
 • Sysaks
 • Stofrester
 • Termostof (40 cm Thermolam Freudenberg fra Selfmade)
 • Ensfarvet stof (35 cm hør/bomuld i farven vanilje fra Selfmade)
 • Knappenåle
 • Lineal
 • Stofkridt
 • Strygejern
 • Strygebræt
 • 1 stk. stofbånd på ca. 10 cm

Sådan syr du en tehætte

TIP: Start med at måle højde og bredde på din tekande, så du er sikker på, at den kan være inde i tehætten.

 1. Find dine stofrester frem, og vælg dem, du vil bruge til din tehætte, f.eks. 6 forskellige i farver, der spiller sammen. Klip en masse firkanter ud på 10 x 15 cm og 10 x 5 cm. Læg dem på bordet, og placér dem sammen, så de danner 2 firkanter på hver ca. 30 x 45 cm. Sy firkanterne sammen ret mod ret med 1 cm’s sømrum.
 2. Stryg stofstykkerne – sømrummene skal ikke skilles ad, men vende samme vej og ligge over hinanden. Klip også 2 stk. ensfarvet stof til tehættens for og 4 stk. termostof. Klip de to øverste hjørner på et af stykkerne til, så de bliver afrundede. Brug stykket som skabelon til at klippe samme afrundinger på de andre stykker.
 3. Nu skal termostofstykkerne og patchworkstykkerne syes sammen. Placér dem, så der ligger 1 stk. termostof nederst, derefter 2 stk. patchworkstykker ret mod ret på hinanden og øverst 1 stk. termostof. Hæft lagene sammen med knappenåle. Fold det lille stykke bånd til strop dobbelt, og placér det imellem de to patchwork-lag øverst midt på tehætten. Stroppen skal vende nedad og ind i tehætten. Sy nu langs kanten – undtagen forneden – igennem alle lag med 1 cm’s sømrum. Vend tehætten, så retsiden vender udad.
 4. Sy nu foret af de 2 stk. ensfarvet stof. Læg dem sammen ret mod ret, og sy dem sammen i kanten med 1 cm’s sømrum. Lad en åbning være i den ene side på ca. 20 cm som vist. Placér derefter foret ud over tehætten, ret mod ret. Sy foret fast til tehætten med en søm forneden. Når foret sidder fast, trækker du hætten ud igennem hullet i siden. Sy hullet sammen på symaskine eller med små sting i hånden. Stop derefter foret ind i tehætten, og stryg kanten forneden for en pæn afslutning.
Patchwork-tehætte af stofrester - trin for trin

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.