Bæredygtig julegaveindpakning
Højtider & mærkedage

10 tips til en mere bæredygtig jul

af Bianca Anthony Sørensen. Redigeret til web 2.12.2020
Foto: Bente Halkjær, Jane Barslund, Anita Lindberg
Julens forbrugsfest kan gøre det svært at forblive miljøvenlig, men med lidt omtanke kan det godt lade sig gøre at komme mere bæredygtigt igennem december. Se bare tipsene her.

Miljøet er for alvor kommet i fokus de seneste år. Co2-udslippet skal mindskes, vi skal undgå skadelig kemi, spise mindre kød og tænke ekstra over nyanskaffelser. Men miljøhensyn går ikke umiddelbart hånd i hånd med gaveræs, tørre juletræer og flæskesteg i lange baner.

En mere bæredygtig jul kræver dog ikke så meget, som man måske skulle tro. Med lidt omtanke og tipsene her har du allerede gjort en lille forskel.

Bæredygtig jul: 10 tips, der gør en forskel

1# Tag mere bæredygtige gavevalg

Det er faktisk ikke så svært at tænke bæredygtighed ind i gaveshoppingen. Fx kan I slå jer sammen i familien om én kvalitetsgave i stedet for flere billige små. I kan også overveje at give hinanden oplevelser, fx til biografen, teatret eller en restaurant i stedet for at købe en ting – eller du kan gå på genbrugsjagt efter en personlige gave, som du ved, at modtageren vil elske. Der er masser af fine ting at finde på DBA, markedspladsen på Facebook, genbrugsprofiler på Instagram eller i reoludsalg – og ofte kan der også være penge at spare.

TIP: Hvis du modtager en ny gave, så husk, at det ikke er utaknemmeligt at bytte ting, der ikke rammer helt rigtigt. Byt til det, du mangler – det ændrer jo ikke på gavegiverens gode tanke.

Hvis det er muligt, så sørg også altid for, at dine egne gaver har retur- eller byttemærke, så dine gaver ikke gives forgæves. 

Læs også: Du kan også lave din egen personlige gave, fx et bæredygtigt hæklet indkøbsnet, så modtageren sparer plastikposen

#2 Velgørenhedsjulekalender

I stedet for at give eller få en lille ting hver dag i december kan du finde én ting frem fra gemmerne dagligt, du vil give væk til velgørenhed. I slutningen af december har du så fået ryddet op og har samtidig en kasse med 24 ting, du kan donere til velgørenhed!

3# Støt de små gårdbutikker

For mange hører flæskesteg og and julen til, men du kan støtte et mere bæredygtigt opdræt (og lokalsamfund) ved at handle grønt i gårdbutikker eller kød hos lokale slagtere.

Mange gårdbutikker har også fokus på økologi, og du kan mindske miljøpåvirkningen en hel del, hvis du serverer en økologisk julemiddag. Og så glæder det også samvittigheden. På gaardbutiklisten.dk kan du finde gårdbutikker i dit nærområde.

Læs også: Den ultimative guide til en bæredygtig jul 

4# Genbrugspakkeleg

De fleste familier kender til at slås om gaverne til pakkelegen for så at pakke dem op og finde ud af, at man har vundet en fjollet, men ofte ubrugelig gave.

I stedet kan man indføre en genbrugspakkeleg med ting fra hjemmet, som kan gøre glæde et andet sted, og smide dem i puljen. Det kunne være en god bog eller et magasin, en vase, du ikke bruger længere, eller gamle glas med friske krydderier eller pebernødder. Det gør ikke pakkelegen mindre sjov, men bremser indkøb af overflødige gaver!

5# Indpakning med omtanke 

Indpakning avispapir

Der kræver masser af træ, vand og energi at producere de godt 100.000 kg gavepapir, der bruges i Danmark hver eneste jul, og det meste ender bare i skraldespanden. Så hvorfor ikke pakke gaverne ind i genbrugsmaterialer eller aviser?

Alternativt kan du gå efter ubleget genbrugspapir eller papir mærket med FSC-mærket, der holder øje med, om træet er groet, fældet og behandlet ansvarligt for mennesker og miljø, og at der plantes et nyt træ som kompensation.

Læs også: Bæredygtig julepynt - se de fineste stjerner

#6 Først skal træet vises, siden skal det spises

Guirlander og flettede julehjerter er en hyggelig ting at sysle med i familien, men produktionen af glanspapir, pap og glimmer er meget ressourcekrævende, især fordi vi oftest laver ny pynt hvert år. I stedet kan du pynte juletræet lidt mere kreativt – og mere miljøvenligt. I gamle dage pyntede man juletræet med spiselige godter, og det vil helt sikkert være et hit hos familiens yngste.

Du kan fx bage vaniljekranse og hænge dem op på grenene i fine snore. Mange nyder duften af appelsiner pyntet i fine mønstre med hele nelliker, og også de kan komme på juletræet. Du kan også hækle eller strikke pynt, der holder år efter år. Der er masser af muligheder for mere miljøvenlig juletræspynt, og så bidrager det endda yderligere til hyggen (og den lille sult).

Læs også: Pynt fx dit træ med smukke pistaciekranse

#7 Juletræ i årevis

Juletræ i potte

Hvis du ikke hvert år ønsker at købe og smide dit juletræ væk, kan du købe et levende juletræ i potte. Det er lidt dyrere, men kan til gengæld nydes i flere år. Et mindre træ i potte kan også være utrolig fint, hvis du ikke har så meget plads – og så kan det opbevares på altanen eller plantes ud i haven efter jul.

De seneste år er der også kommet mange udgaver i plastik, som har en ganske fin lighed med ægte træer – men som kan gemmes og genbruges år efter år.

8# Vælg din fisk med omhu

Verdenshavene og især fiskebestandene er under hårdt pres fra bl.a. overfiskeri. Ligeledes er der kommet øget fokus på velfærd og bæredygtigt opdræt af fisk de seneste år. WWF Verdensnaturfonden har lavet en liste over, hvilke fisk du bør vælge eller helt undgå til julefrokosten. Listen er smart inddelt i grøn, gul og rød alt efter fiskeartens bæredygtighed og opdrætsforhold.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

#9 Del ud af overskuddet

En stor del af en mere bæredygtig hverdag er at mindske madspild. Hvis du har fået lavet for meget julemad, er det synd og skam at smide den ud. Frys den hellere ned, for alt fra konfekt til sauce kan fryses. Rester af risengrød kan også blive til klatkager og flæskesteg til biksemad. En anden slags overskud er at invitere en enlig til julemiddag, hvis du både har mad og juleglæde at dele ud af.

Tip:  Du sagtens kan slukke ovnen fem-10 minutter, før maden er færdig? Herved kan du spare en hel del strøm.

#10 Naturlige lys

Levende lys står for over halvdelen af partikelforureningen i danske hjem ifølge Miljøstyrelsen, og hvis vi samtidig glemmer at lufte ud i kulden, kan det give et skidt indeklima. Heldigvis er der fine alternativer. Køb økologiske sojalys, der er fri for petrokemiske stoffer, og som er velegnet til allergikere, eller rul nogle fine lys af naturlig bivoks.

Du kan også investere i batteridrevne lys, som kommer i både blok-, stage-, fyrfads- og endda kalenderlysudgaver, og hvor flammen imiterer en ægte, så de syner så naturtro som muligt.

Her kan du få flere tips til en bæredygtig hverdag