Højtider & mærkedage

5 fine påskedekorationer, der bringer foråret indenfor

af Pernille Albers. 28.03.2022
Foto: Stöj Foto/Martin Panduro.
Påsken nærmer sig, og er du heldig, slipper varme forårstråler igennem den grå himmel og får løgplanterne til at pible frem i haven. Vi guider dig til 5 fine påskedekorationer, som bringer foråret ind i boligen.

Løgplanter er et kært forårssyn, når de begynder at titte op i haven. Du kan nemt bruge løgplanter i fine dekorationer på bordet sammen med grene, påskeæg og andet velvalgt pynt. Vi giver tips til påskedekorationen og guider dig til 5 skønne dekorationer, der bringer forårsfornemmelser og glæde ind i boligen.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

3 tips til din påskedekoration

  1. I stedet for en stor buket midt på påskebordet kan du lave en flot krans, som ikke tager udsynet, men lader gæsterne se hinanden i øjenene.
  2. Brug gæslingegrene i påskepynten. Lav fx en dørkrans med gæslingegrene og løgblomster eller hæng påskeæg på gæslingegrene i en vase.
  3. Hvis du er træt af dine gamle lerpotter, kan du male dem i en ny farve i stedet for at købe helt nye potter.

Nedenfor guider vi dig til 5 fine dekorationer:

Inspiration: Påskeæg med nougat og hvid chokolade.

Dørkrans af gæslingegrene

Det skal du bruge til dørkransen:

Gæslingegrene, vindseltråd, bøjelige grene fra naturen, snitblomster med små løg, tynd lædersnøre.

Sådan laver du dørkransen:

Bind først en krans af gæslingegrene, og fæst enderne med vindseltråd. Vikl derefter de bøjelige grene en efter en ind i kransen, så de stritter lidt, og afslut med at vikle de sjove løgvækster ind i kransen. Hæng kransen op på døren i en tynd lædersnøre.

TIP: Når du binder med løgplanter, er det en god idé at lade snitblomsterne ligge et par timer uden vand, inden du binder med dem. På den måde tørster blomsterne, og stilkene bliver bløde og lettere at bøje og arbejde med. Når løgvæksterne ikke længere er kønne, kan du klippe dem ud af kransen og lade grene og gæslinger pynte lidt længere.

Pynteæg af ståltråd

Det skal du bruge til pynteæg af ståltråd:

Ståltrådssaks, tynd ståltråd og grønlandske perler i grå, hvid, cremehvid og gul.

Sådan laver du pynteæg af ståltråd:

Klip 3 stykker ståltråd til hvert æg – de skal måle ca. 10 cm. Fyld hvert stykke ståltråd med perler, men lad et lille stykke være fri i hver ende. Bøj ståltråden om et æg, så den får den rette form, og vikl enderne sammen. Gentag med de 2 andre stykker. Sæt de 3 æggeformede ståltråde med perler sammen til et æg ved at sætte dem ind i hinanden. Saml enderne i toppen ved at vikle ståltrådsenderne sammen. Bind 1 stykke vindseltråd i perleægget, og hæng det på en gren. Lav flere æg på samme måde.

Tip: Perlepåskeæg er lidt tidskrævende at fremstille, men kan gemmes år efter år.

Bordkort af æggeskaller

Det skal du bruge til bordkort af æggeskaller:

Æg og karse.

Sådan laver du bordkort af æggeskaller:

Slå forsigtigt hul på det antal æg, du skal bruge, og gem fyldet til æggekage el.lign. Skriv gæsternes navne på æggeskallerne, og fyld dem med karse. Læg et æg på en ske ved hver kuvert.

Malede lerpotter

Det skal du bruge til malede lerpotter:

Træ- eller metalmaling, matlak.

Sådan maler du lerpotter:

Børst dem først grundigt af for støv og snavs, og vask dem evt. med vand og sæbe. De skal være helt tørre, inden du maler dem. Lad dem tørre mellem lagene, og giv dem til sidst en gang matlak – så kan de holde til at stå ude.

Dekoration med løgplanter

Det skal du bruge til dekoration med løgplanter:

Hængebirkgrene, zinkfad, vindseltråd, 20-30 æg, 3 bakker karse, løgplanter i gule og orange toner.

Sådan laver du en dekoration med løgplanter:

Lav en stor krans af hængebirkgrene, der passer til dit fad. Bind enderne sammen med vindseltråd. Slå 20-30 æg ud, og gem de skaller, der ikke er gået itu. Skyl og rens dem godt. Placér dem på fadet, og plant små løgplanter i nogle af de højeste skaller – det nemmeste er at dele løgplanterne og ryste jorden af, inden du placerer dem i dekorationen. Kom karse i nogle af skallerne, og fyld vand i 5-6 høje skaller, så du kan bruge dem som minivaser til hyacinter og nelliker. Så er dekorationen færdig.

Tip: Løgplanterne kan holde længe uden vand i dekorationen. Du kan dog godt sprøjte lidt vand i skallerne hver anden dag med en vandforstøver. Gem løgene, når de er afblomstret, og læg dem i havens bede.