Højtider & mærkedage

Påske-DIY: 8 kreative ideer til påskepynt

af Charlotte Kobberøe Fink, Anna Hedegaard/engle-blomst.com. 5.03.2021
Foto: Tina Brok Hansen, Stine Christiansen, Jes Buusmann, Jakob Valling/valling.com og Søren Staun Petersen.
Lad masser af æg, blomster og forårsgrene finde vej til hjemmet og minde os om, at både påsken og foråret er på vej. Vi har samlet 8 fine ideer til påskepynt, som du selv kan lave.

Påsken plejer at være det tidspunkt, hvor vi for alvor kan mærke forårets komme, og derfor er det oplagt at hylde højtiden – og alle de begyndelser, den fører med sig – i indretningen med masser af pynt i påskens symbolik og farver.

DIY-påskepynt: Kreative idéer til påsken

Du kan selvfølgelig købe din påskepynt, men der er nu noget hyggeligt over selv at være kreativ og lave sin egen hjemmelavede af slagsen. Og det behøver bestemt ikke at kræve, at du har evner som Jørgen Clevin for at kunne nå i mål – et par forårsgrene, æg og lidt fantasi kan sagtens gøre det.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

8 idéer til påskepynt

Lav en dekorativ påske-krans

Her danner en halmkrans beklædt med mos base for en stemningsfuld påskeudgave af den klassiske dørudsmykning - men kransen kan også sagtens bruges til at pynte påskebordet.

Sådan laver du kransen: Genbrug halmkransen fra juleudgaven, og find mos og smågrene i skoven, som du fæstner med ståltråd på kransen. Lim til sidst udpustede vagtelæg fra din lokale hobbyforretning på kransen med en limpistol - lad nogle af æggene være ”klækkede” for at skabe en dekorativ variation.

Klip et smukt gækkebrev

Gækkebrevet er en ægte påskeklassiker. Du kan både glæde en, du holder af med en hjemmelavet udgave (og måske vinde et påskeæg!), men de fine gækkebreve kan også sagtens fungere som pynt. Sæt dem fx i glas og ramme, eller brug dem på påskebordet til at skabe stemning.

Lav en forårs-sammenplantning

Du behøver faktisk ikke andet end smukke blomster for at skabe påskestemning i hjemmet. Køb dine yndlingsforårsblomster som fx vintergækker, perlehyacinter og tulipaner - eller nup dem fra haven, hvis de allerede er vokset frem - og plant dem i en fin kurv.

Påske-stilleben med hjemmelavet lanterne

Lav en dekorativ opstilling af naturlige materialer som gæslingegrene, æg og vintergækker, og skab ekstra stemning med en hjemmelavet lanterne af hønsenet - som sagtens kan leve videre efter højtiden.

Sådan laver du lanternen:

 1. Sav en firkantet bund i træ
 2. Fold to renseribøjler ud, og klip dem over på midten
 3. Klip et stykke hønsenet i den længde, du gerne vil have lanternen, og form en lampeskærm ved at presse den ind foroven og forneden.
 4. Lav nu fem ringe af elefanttråd - 3 mindre og 1 større
 5. Brug den første mindre ring i toppen, hvor du bukker hønsenettets skarpe kanter omkring den
 6. De tre andre bruger du til at stabilisere lanternen i top og bund - og midt på
 7. Klip toppen af den ene bøjle, og bind de to bøjler sammen med elefanttråd.
 8. Placér et lys på træpladen - gerne i en glasstage - og dæk det med lanternen.

Farv dine egne æg

Æg er en af påskens helt store symboler, og den dekorative forårsbebuder er perfekt til at skabe hurtig stemning i hjemmet. Fyld fx en kurv eller et fad, eller træk dem på tråd, og hæng dem på en forårsgren fra haven. De er også perfekte på påskebordet.

Søde forårsfugle

Disse søde papirsfugle er lavet af gamle bogsider, som er foldet i forskellige former og limet sammen. Til sidst er fuglens form understøttet af en ydre papirstrimmel, der er limet på alle de mindre figurer. Sæt en snor i, og pynt en gren fra haven med dit hjemmelavede pynt.

Indendørs fuglerede

Selvom man skal holde sig fra at forstyrre fuglenes barselslogi i haven eller skoven, så kan du sagtens lave din egen lille påskerede, som kan agere pynt i hjemmet.

Sådan laver du reden: Tag et stort stykke kraftigt ståltråd, og kram det sammen, så du former en "rede". Gå på jagt efter et par birkegrene i haven, som du kan vikle ind i tråden og på den måde fastgøre i udkanten af reden. Pynt den med chokoladeæg eller de hjemmefarvede af slagsen ovenover, og brug reden som pynt på bordet eller i vindueskarmen. Skal du dække et langt påskebord, kan du eventuelt lave flere reder i forskellige størrelser.

Farverig forårsstemning

En nem både at pynte op på, at ved at gå på jagt efter glas og vaser i forskellige størrelser. Stil dem tæt sammen, og stik blomster i forskellige farver ned i. Gå eventuelt efter påskens typiske blomster som påskeliljer, vibeæg, hyacinter og tulipaner, hvis du vil understrege højtiden - eller gå blot efter de farver, der passer bedst ind i dit hjem.

Kreative idéer til påskepynt

Slip din kreativitet fri og kast dig over disse dejlige påskekreationer. Invitér gerne venner og familie med til at lave de flotte påskedekorationer og gækkebreve. Kreationerne listet her kræver ikke mange remedier, så det er bare at gå i gang!

 1. Patiner dine breve Det fint klippede gækkebrev har fået patina fra en tepose. Lav dig en kop te og brug teposen til at duppe brevet med. Det giver papiret den heltrigtige gulnede farve. Lad papiret tørre, inden du skriver på det.
 2. Båndruller som æggebæger Mal fine påskeæg og udstil dem i påskedagene eller server dem til morgenmad. Ægget her ser særlig fint ud, da det traditionelle æggebæger er skiftet ud med en lille rulle blondebånd, der sørger for, at ægget ingen vegne ruller.
 3. Mal, klip eller sy et brev Sy et sødt gult bånd omkring et hvidt kort med en zigzagsøm i en flot kontastfarve og lad enderne hænge fint ned over teksten. Kortet øverst på hylden består af et stykke silkepapir klippet i mønster og limet på farvet karton. Til sidst er et ovalt stykke brevpapir klistret på og små fine sten drysset på og limet fast. Kortet af kraftigt genbrugspapir er pyntet med en tegnet vintergæk, der er klippet ud og limet på.
 4. Gæk i æggeformat Et hvidt stykke papir klippet ud i et smukt mønster eller som her skåret ud med en skalpel danner baggrund for et sødt, ovalt billede. Find et billede i en gammel bog eller et gammelt magasin og klip det derefter i form. Nederst er en lille hilsen skrevet med prikker.
 5. Engle og blonder Sy en blonde på et stykke groft karton med zigzagsøm. Lim et glansbillede af en engel på kortet, klip vinger af cellofan, lim dem på englen, og du har det sødeste lille kunstværk.
 6. Hårdkogte klistermærker Pynt påskens hårdkogte æg og gør frokostbordet ekstra festligt. Her er æggene pyntet med søde små klistermærker købt hos boghandleren. De farvede æg er færdigkøbte og liver de hvide æg gevaldigt op.
 7. Blomstrende æg En rustik potte med vintergækker, lidt fjer, en dusk mos og øverst et fint malet æg med teksten God påske ser sødt ud og er et godt alternativ til de traditionelle reder med æg.
 8. Forladt og yndig Et ituslået æg kan sagtens pynte på bordet og give de fineste associationer til den lille kylling, der just har forladt sin beskyttende skal. Ægget her er malet med vandfarve.
 9. Kontrast i farvet karton Sæt fokus på dine papirklip og gør dem samtidig robuste og nemme at hænge op. Lim det fine papirkliparbejde på et stykke farvet karton. Det fremhæver mønstret og gør det muligt at skrive et sødt og poetisk vers.
Skift det traditionelle æggebæger ud med et hjemmelavet lavet af blondebånd.
Et ituslået æg giver associationer til en lille kylling, der har forladt ægget - lad ægget pynte!
Lav et alternativ til de traditionelle reder med æg med en rustik potteplante, fjer og mos!
Giv dit gækkebrev patina med hjælp fra en tepose. Nemt og smukt!