Påsken er en traditionsrig tid, og hvem har ikke pustet og malet æg i barndommen, ledt efter påskeharens chokoladeæg og klippet gækkebreve. Påskedagene er den største jødiske fest, hvor man fejrer israelitternes befrielse fra slaveriet i Egypten, og en fejring af kristne helligdage, hvor vi mindes Jesus korsfæstelse, død og opstandelse, men for de fleste er påsken først og fremmest en forårsbebuder.
Læs også: Kreativt gengbrugshjem
Æg, kyllinger, lam og harer er alle påskens symboler, og de fleste har rod i jøde- eller kristendommen. Et eksempel er lammet, som vi forbinder med en påskespise. Det fortælles, at Gud sendte ti plager over egypterne for at presse Farao til at frigive israelitterne, og den sidste plage var dødens engel, som gik gennem landet og i hvert hus slog den førstefødte ihjel. For at undgå det, skulle man slagte et lam og smøre det uskyldige lams blod på dørstolperne - så ville dødens engel gå forbi. Jesus kaldes i øvrigt også ofte for Guds lam.
Men først og fremmest er æg, kyllinger, lam og harer symboler på frugtbarhed, nyt liv og spæd start, og det er netop, hvad foråret er - en ny start. Alt er fint og sart, og det er nok også derfor, vi ynder at pynte med forårets farver og pasteller.
Inspiration: Citronmandelkage til påsken
5 supernemme idéer til påskens pynt
- Klip smukke grene med spæde knopper, og stil dem i en smuk vase. Lad dem stå, som de er, eller pynt med små pap-æg i pasteller.
- Lav en lille opstilling af små vaser med erantis, krokus og vintergækker.
- Sæt poderne til at klippe gækkebreve i pastelfarvet papir, eller kast dig selv over saksen. Hæng dem på væggen.
- Klassikeren: Pust æg, og mal dem med pastelfarver, f.eks. farvelade, så de bare får et slags pastelskær.
- Hvis du har en kageopsats, så dæk den med slik-æg i pasteller i forskellige størrelser, det ser festligt ud - men er også farligt fristende!
Se med i galleriet, og bliv inspireret til at pynte op til påske med pasteller:
Pynt til påske med pasteller


Tallerken med hønse-, gåse- og vagtelæg
Det skal du bruge:
Færdigkøbte udpustede hønseæg
Færdigkøbte udpustede gåseæg
Færdigkøbte udpustede hvide vagtelæg
Blå vandfarve
Lille pensel
1 lille kop kold stærk kaffe
Hårlak eller limspray
Bladguld
Grydesvamp
Rå snor
1 sød dyb tallerken med lidt koldt vand i
Hyacinter
Aurikler
Perlehyacinter
Sådan gør du
Farv nogle af de udpustede æg blå-lilla (se galleribillede om farvning af æg), og lad dem tørre. Dyp nogle af de øvrige æg i kold kaffe et par gange, og lad dem tørre, til de har fået en beige farve. Dekorer dem herefter med bladguld (se galleribillede om at dekorere med bladguld). Bind rå snor om de gyldne æg. Anret de forskellige æg i den dybe tallerken. Klip af blomsternes stilke, og anret dem på tallerkenen, så blomsterne stritter op over æggene og ligger lidt ud over kanten.


Arranger små potteplanter af f.eks. mini-påskeliljer og andre blomster i søde pastelfarver i en større kurv.


Halmkrans med papirblomster og vagtelæg
Det skal du bruge:
7-8 lange stykker beige crepepapir, ca. 36 cm
Saks
Limpistol
1 færdigkøbt halmkrans, ca. 30 cm i diameter
7-8 lange stykker naturfarvet karton, ca. 36 cm
Blade fra en gammel bog
Ca. 14 hvide vagtelæg
Blå vandfarve
Lille pensel
Rå snor
1 stykke sødt stof revet i strimler på ca. 5 x 15 cm
Sådan gør du:
Fold et stykke crepepapir dobbelt, så det har en længde på ca. 18 cm, og klip det til, så det bliver 6 cm bredt. Klip små buer foroven på papiret hele vejen hen. Tag fat i den ene ende af den klippede strimmel, og rul den sammen. Lim enderne sammen, og nulr blomsten lidt i toppen. Kom en klat lim i bunden af blomsten, og lim den på kransen. Lav på samme måde en blomst af karton. Sørg for, at bladene i toppen peger udad. Klip fra en gammel bog en strimmel papir, der er 3 cm bred og 10 cm lang. Klip lige hakker ned i strimlen til 1 cm fra bunden. Rul strimlen sammen, kom en klat lim i bunden af den, og lim den ind i midten af kartonblomsten. Lim blomsten på kransen. Klip blade i forskellige former ud af bogpapir, og lim dem fast lidt ind under blomsterne. Lav 7-8 blomster og blade, og lim dem på kransen. Bind et stykke snor og en revet strimmel stof om kransen ind imellem blomsterne. Farv de udpustede vagtelæg blå-lilla (se boks om, hvordan du farver æg), og lim til sidst æggene på kransen to og to ved siden af hinanden.


Sådan farver du æg:
Det er ikke svært at farve æg. Vi har købt udpustede æg, men du kan også selv puste æg ved at prikke hul i begge ender af æggene med en nål og puste hvide og blomme ud. Æggene her er meget hurtige at farve og tørrer i løbet af ganske få minutter. Læg æggene i et fad dækket med sølvpapir. Kom lidt blå vandbaseret maling fra en tube i en lille skål, tilsæt lidt koldt vand, og rør det sammen med en lille pensel. Dup æggene med penslen, og lad det tørre. Gentag, til æggene har den ønskede farve. Så er æggene klar til brug.
TIP Du kan også bruge rødbedesaft eller løgskaller, som du kommer i kogende vand sammen med æggene. Hermed får æggene en fin svag rød eller orange farve. Op til påske kan du også købe pigmentfarver eller urtefarver i hobbyforretninger, som du bruger på samme måde.


Sådan dekorerer du med bladguld
Spray et lille område på ægget med lim eller hårlak, og læg et lille stykke bladguld på. Dup det fast med en pensel. Gentag dette et par steder på ægget. Skrub forsigtigt hen over guldet med en grydesvamp, så lidt af det gyldne forsvinder, og overfladen bliver lidt blakket og antik at se på.


Gå på jagt blandt havens blomster. Bedene er fyldt med naturlige, søde og pastelfarvede blomster lige nu. Arranger dem fint sammen eller for sig i små vaser.


Glas med fine guldæg
Det skal du bruge:
Udpustede hønseæg
1 lille kop stærk kold kaffe
Hårlak eller limspray
Bladguld
Pensel
Grydesvamp
Rå snor
Små forårsblomster − her har vi brugt vintergækker, aurikler og et grønt blad fra en stueplante
Gamle vinglas
Træbestik eller almindeligt bestik, der ikke er for langt
Sådan gør du:
Dyp æggene i kold kaffe et par gange, og lad dem tørre, til de har fået en beige farve. Dekorer dem herefter med bladguld (se tidligere billede i galleriet her om at dekorere med bladguld). Når æggene er tørre, binder du en rå snor omkring dem. Klip en stilk på en vintergæk af helt nede ved jorden, og stik den igennem hullerne på ægget. Stik ligeledes en aurikel og et grønt blad i hullet på ægget. Læg æggene på vinglassene, så de hviler på stilkene. Sæt bestikket ned i glassene, så de står pænt samlet, og stil glassene på bordet.


Chokoladeæg med abrikosfyld
Æggene her er støbt i en form, der er lavet af plastmaterialet polykarbonat, som bruges af professionelle konditorer. Lignende forme kan købes i specialforretninger – vores er fra Kunst og Køkkentøj, og der følger en udførlig brugsanvisning med, som
er vigtig at læse igennem, inden du går i gang.
Ca. 7 stk.:
30 g lilla candy melts (lilla chokolade), fås i Panduro Hobby og Specialkøbmanden
1 æggeform af polykarbonat med 15 halve æggehuller
100 g mørk chokolade •
Fyld:
150 g hvid chokolade
25 g usaltede pistacienødder
40 g
tørrede abrikoser
Smelt den lilla chokolade over vandbad. Dyp en teske i chokoladen, og kom en lille pæn oval klat chokolade i hvert hul i æggeformen. Stil æggeformen køligt i ca. 10 minutter, til chokoladen er stivnet helt. Smelt så den mørke chokolade over vandbad. Tag skålen op af vandet, og lad chokoladen afkøle lidt. Fordel chokoladen hen over den lilla chokolade − du skal ikke fylde chokolade helt op til kanten af formen. Stil igen æggeformen køligt, til chokoladen er stivnet.
Fyld: Smelt den hvide chokolade over vandbad. Hak pistacienødder og abrikoser fint, rør dem sammen med den smeltede chokolade, og lad chokoladen afkøle lidt. Vend chokoladeæggene ud af formen, og fordel lidt af fyldet på den ene halvdel af æggene. Læg de øvrige halve æg ovenpå, og server.


Frossen fragilité med kaffecreme
Til bunde:
5 æggehvider
210 g sukker
125 g finthakkede hasselnøddekerner
Kaffecreme:
2 pasteuriserede æggeblommer
2 spsk sukker
½ spsk instant kaffepulver
1½ spsk cognac (kan udelades)
2½ dl piskefløde
Topping:
30 g mørk chokolade, grofthakket
40 g grofthakkede hasselnødder
75 g blåbær
Bunde: Pisk æggehviderne skummende. Tilsæt sukker, og rør til en sej masse. Vend nødderne i. Tegn 3 cirkler på bagepapir – tegn efter en springform på ca. 22 cm i diameter. Fordel marengsmassen inden for cirklerne. Bag marengsbundene i ovnen ved 165° i 25-30 minutter. Tag bundene ud, og lad dem køle af. Kaffecreme: Rør æggeblommer og sukker skummende. Tilsæt instant kaffe og cognac, og rør det godt sammen. Pisk fløden til skum, og vend det sammen med æggemassen. Læg en marengsbund i springformen, og fordel kaffecremen hen over. Læg så en ny bund på, fordel resten af cremen på bunden, og læg den sidste bund på toppen. Dæk formen med sølvpapir, og stil den i fryseren i ca. 6 timer. Tag fragiliteen ud af fryseren, 20 minutter før den skal serveres. Drys toppen med grofthakket chokolade, hakkede nødder og blåbær. Server til en god kop kaffe.