Højtider & mærkedage

Reportage: Jul på slottet

af Lone Monna 1.12.2015
Foto: Jacob Nielsen
Mens vinden suser udenfor, spreder blomsterdekoratør Nete Bjerg hygge og juleglæde bag murerne på Dragsholm Slot. Kig med, når hun forvandler naturens materialer til finurlige opsatser og skønne dekorationer!

Når julen indfinder sig på Dragsholm Slot, har blomsterdekoratør Nete Bjerg allerede været i gang længe med at få pyntet hele slottet op. Året rundt sørger hun for at dekorere slottet med blomster, men specielt i juletiden er der masser at se til for Nete. For Dragsholm Slot er et stort sted med både gourmetrestaurant, et spisehus, adskillige hotelværelser, stuer og sale samt slottets egen lille kirke.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

− Hele slottet skal jo pyntes op og være klar til første søndag i advent. Af den grund begynder jeg tidligt med at samle de naturmaterialer, jeg kan. Jeg er meget inspireret af naturen og elsker at gå ture og finde bark, svampe og smukke grene med kogler og mos på. Jeg samler indimellem også materialer fra min egen have, hvor jeg bl.a. har et stort flot, gammelt piletræ, fortæller Nete.

Grenene fra piletræet bruger hun til at lave kranse og stjerner ud af. Men grundlæggende har Nete en filosofi om kun at bruge de naturmaterialer, der er at finde på slottets grund.

Hvide blomster og naturlig pynt

Nete går op i dekorationsarbejdet med liv og sjæl og er meget passioneret omkring naturmaterialer. Hendes egne favoritter ved juletid er husløg, grene, mos, kogler og hvide blomster.

− Jeg elsker hvide blomster, for jeg synes, der er så meget vinter og jul over dem. Jeg holder meget af at bruge friske tulipaner, hyacinter, juleroser og anemoner. Men de hvide blomster kan jeg jo ikke finde lige i området ved juletid, så dem køber jeg på min ugentlige tur til Grønttorvet i København, siger Nete, der hver jul forelsker sig i nye ting fra naturen, som så bliver hendes yndlingsmateriale det år.

Dekorationen skal passe til rummet

Når Nete sammensætter en buket eller en dekoration, er det vigtigt for hende at ”finde harmonien” i den. Men mange ting skal spille sammen, for at resultatet bliver smukt, og pynten passer ind de rigtige steder.

Hun kan bedst lide det enkle udtryk, hvilket i hendes øjne er masser af grønt og få friske blomster. Og så elsker hun at bruge antikviteter til dekorationerne.

− Indimellem synes jeg, det er sjovt at bruge nogle gamle ting til juledekorationerne. Det kan være enten fra slottets gemmer, eller hvis jeg falder over noget på et marked. Sidste jul brugte jeg fx et lille fuglebur, nogle søde gamle sølvskåle og sølvserveringsfade. Så bruger jeg enten oasis eller planter direkte i dem.

Netes 4 juleblomstertips

  1. Dragsholms jul er vinterhvid og naturlig. Brug derfor hvide blomster som tulipaner, hyacinter og juleroser samt mange kogler og grene med mos for at kopiere stilen.
  2. Brug masser af grønt og få blomster − det giver et enkelt udtryk og en smuk dekoration.
  3. Dekorationer og kranse lavet af flettede grene og tørrede kogler kan sagtens genbruges år efter år. Forny dem ved at bruge dem på en ny måde – tilsæt friske blomster og nye bånd.
  4. Få harmoni mellem buket og vase. Lav en buket med fx lærkegrene med kogler. Sæt buketten i en neutral vase, og bind sejlgarn 5-10 gange omkring. Slå knuder på enderne, og lim en kogle i hver ende. Bind evt. en gren uden på vasen. Det giver harmoni.

Tag en rundtur på det julepyntede Dragsholm Slot i galleriet her: