juletræ
Højtider & mærkedage

Undgå et juletræ der fælder

af Anita Banner 2.11.2017
Foto: Colourbox
Smukt står juletræet, når det er pyntet, og lysene er tændt, men der går ikke mange dage, førend juletræet mister de første nåle. Få tips til, hvordan du undgår, at dit juletræ fælder her!

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Traditionen tro skal træet bringes indenfor, når julen står for døren, og det er til glæde for både børn og voksne. Men begejstringen blegner som regel efter ganske få dage, når grannålene findes rundt omkring i huset, og juletræet langsomt bliver mere og mere nøgent. Få vores 7 tips til et smukt juletræ, der holder hele julen!

Pynt dit juletræ med den fineste papirkli

Undgå at dit juletræ drysser

Der er stor forskel på nåletræer, og da juletræet kom til Danmark i sin tid, var rødgran det eneste ”rigtige” juletræ. Det er der mange, der stadig mener, men træet har dog den store ulempe, at det stikker og taber nålene.

Er du på jagt efter et juletræ, der holder længe, bør du dog gå udenom den traditionelle rødgran og i stedet købe en normannsgran, nobilis eller omorikagran (serbisk gran). De holder nemlig meget længere!

7 tips til at undgå at juletræet drysser:

  1. Lad dit juletræ blive i nettet så længe som muligt. Dette gælder både fæld selv-træer og fældede juletræer.
  2. Opbevar juletræet i læ et sted, hvor der er koldt og fugtigt. På den måde undgår du, at vandet i juletræets nåle fordamper.
  3. Skær gerne 1-2 cm af juletræets stamme og anbring det i en balje med vand, så kan det løbende suge nyt vand til sig, når det fordamper.
  4. Tilsæt gerne 1-2 Kodimagnyler til baljen med vand. Takket være det aktive stof acetylsalicylsyre vil træet holde sig frisk i længere tid. Brusetabletter har nemlig samme effekt som de små pulverposer, som man bruger til afskårne blomster.
  5. Vent gerne så længe som muligt med at bære juletræet indenfor. Så holder det sig bedre.
  6. Sørg for, at juletræet placeres et godt stykke fra brændeovne og radiatorer, da varmekilderne får træet til at udtørre hurtigere.
  7. Anvend gerne en juletræsfod med indbygget vandbeholder, hvis dit juletræ skal stå frisk og flot indendørs i mere end 14 dage.

Plant dit eget juletræ

Vil du selv dyrke dit eget juletræ i haven, er det slet ikke for sent at komme i gang. Er jorden frostfri, kan du sagtens plante et nåletræ om vinteren. Planter i potter skal have tre-fire snit ned gennem rodklumpen med en saks eller kniv, så rodens cirkelvækst brydes, inden de plantes. Har nåletræet et net omkring roden, skal du fjerne nettet, så rødderne får frit spil.

Løsn jorden godt i plantehullet, og sæt ikke træet dybere, end det står i potten eller i nettet. Tryk jorden let til omkring rodklumpen, og vand grundigt til.

Find inspiration til julepynt i galleriet herunder:

Kilde: Dansk Juletræsdyrkerforening