Traditionen tro skal træet bringes indenfor, når julen står for døren, og det er til glæde for både børn og voksne. Men begejstringen blegner som regel efter ganske få dage, når grannålene findes rundt omkring i huset, og juletræet langsomt bliver mere og mere nøgent. Få vores 7 tips til et smukt juletræ, der holder hele julen!
Pynt dit juletræ med den fineste papirkli
Undgå at dit juletræ drysser
Der er stor forskel på nåletræer, og da juletræet kom til Danmark i sin tid, var rødgran det eneste ”rigtige” juletræ. Det er der mange, der stadig mener, men træet har dog den store ulempe, at det stikker og taber nålene.
Er du på jagt efter et juletræ, der holder længe, bør du dog gå udenom den traditionelle rødgran og i stedet købe en normannsgran, nobilis eller omorikagran (serbisk gran). De holder nemlig meget længere!
7 tips til at undgå at juletræet drysser:
- Lad dit juletræ blive i nettet så længe som muligt. Dette gælder både fæld selv-træer og fældede juletræer.
- Opbevar juletræet i læ et sted, hvor der er koldt og fugtigt. På den måde undgår du, at vandet i juletræets nåle fordamper.
- Skær gerne 1-2 cm af juletræets stamme og anbring det i en balje med vand, så kan det løbende suge nyt vand til sig, når det fordamper.
- Tilsæt gerne 1-2 Kodimagnyler til baljen med vand. Takket være det aktive stof acetylsalicylsyre vil træet holde sig frisk i længere tid. Brusetabletter har nemlig samme effekt som de små pulverposer, som man bruger til afskårne blomster.
- Vent gerne så længe som muligt med at bære juletræet indenfor. Så holder det sig bedre.
- Sørg for, at juletræet placeres et godt stykke fra brændeovne og radiatorer, da varmekilderne får træet til at udtørre hurtigere.
- Anvend gerne en juletræsfod med indbygget vandbeholder, hvis dit juletræ skal stå frisk og flot indendørs i mere end 14 dage.
Plant dit eget juletræ
Vil du selv dyrke dit eget juletræ i haven, er det slet ikke for sent at komme i gang. Er jorden frostfri, kan du sagtens plante et nåletræ om vinteren. Planter i potter skal have tre-fire snit ned gennem rodklumpen med en saks eller kniv, så rodens cirkelvækst brydes, inden de plantes. Har nåletræet et net omkring roden, skal du fjerne nettet, så rødderne får frit spil.
Løsn jorden godt i plantehullet, og sæt ikke træet dybere, end det står i potten eller i nettet. Tryk jorden let til omkring rodklumpen, og vand grundigt til.
Find inspiration til julepynt i galleriet herunder:
Kogler, kugler og kræmmerhus


Orker du ikke selv at lave kræmmerhuse, kan du heldigvis købe dem – af mange forskellige slags materialer. Disse to af messing er gamle, men tilsvarende findes på planteskoler og i brugskunstforretninger. Vi har pyntet dem med lidt katteurt og pynteugler.
Tip! Kræmmerhuse af messing er også velegnede til blomster. Dog skal du komme vand eller oasis i en plastikpose, da kræmmerhusene ikke er 100 procent vandtætte.


Et koglejuletræ i en gammel urtepotte skaber øjeblikkelig julestemning. For de fingernemme er det en smal sag at lave træet: Halvér de tørrede kogler, og bind dem fast med vindseltråd eller snor på et færdigkøbt stativ formet som en kegle. Bind til sidst et bånd om potten. Stativ eller færdigkøbt træ kan købes på velassorterede planteskoler eller hos blomsterhandlere.


I en gammel sølvskål på et leje af mos ligger en fin lille krans bundet af små enebærkogler. Koglerne er bundet fast med vindseltråd på en ring af kraftig ståltråd. Bind dem helt tæt sammen, men sørg for, at nogle er længere end andre, så kransen får et naturligt look. Lyset står i en lille skål med sand, så der ingen skade sker, selvom det brænder ned.


De fine kugler af bog og minikogler er lavet på oasiskugler, som materialerne er stukket ned i. Sørg for, at bog eller minikogler sidder helt tæt sammen, så ikke man kan se oassisen mellem materialerne. På sølvfadet ligger også en fantastisk kuglerund, grøn sten fundet på en mark samt lidt gran og en antik fyrfadsstage.
Tip! Kuglerne med bog og minikogler kan også laves på kugler af styropor, som kan købes i hobbybutikker.


En stor hurricane af glas fyldt med kogler er en overkommelig og alligevel elegant juledekoration. Lyset står i et glas og har ingen kontakt med koglerne, hvis det skulle brænde helt ned. Omkring den store hurricane ligger en kogleranke med lys i. Den er lavet af et stykke reb, hvorpå der med snor er bundet grankogler i formationer på fire (en kogle på hver side af rebet ud for hinanden). Derefter er der viklet en lyskæde omkring.


Det er svært at finde kæmpekogler i de danske skove, men heldigvis kan de købes hos blomsterhandlere eller i hobbybutikker. Stil dem i rustikke potter med lidt mos i bunden. Du kan evt. også spraye dem med lim og drysse med glimmer.


Rå, krogede grene fra et gammelt æbletræ bærer de fine julekugler i skinnende grønne og rosa nuancer. Grenene står i en fin vase af fattigmandssølv og vasen på et stort glasfad pyntet med mos og små pakker.


Overdådighed fremmer forståelsen. Det store trækar er fyldt til randen med fantastiske rosa- og sølvfarvede julekugler. En nem dekoration, der kun kræver, at du har mange julekugler.


Et stort stykke karton er her blevet malet med blå maling og rullet og limet sammen, da malingen var tør. Kræmmerhuset er pyntet med bånd, glansbilleder og udklip med fuglemotiver. Nede i kræmmerhuset står en gren viklet ind i køkkenrulle, så den ikke vælter fremover. Køkkenrullen er dækket med mos. De tre små, naturfarvede pyntefugle fuldender det stemningsfulde kræmmerhus.


Dette antikke kræmmerhus af porcelæn med blomstermotiv og guldkant er 100 år gammelt. Det er fyldt halvt op med våd oasis og herefter pyntet med gran og roser. Lignende kræmmerhuse kan findes i antikvitetsbutikker og på dba.dk.


Det store kræmmerhus af flet er perfekt som juleudsmykning på hoveddøren. Kræmmerhuset er foret med plastik og fyldt med våd oasis, så de grønne bladranker og granen ikke visner. Koglen er bundet fast med vindseltråd, og de lilla ranunkler står i små glaspipetter, så de let kan udskiftes. Kræmmerhus af flet og glaspipetter kan købes hos blomsterhandlere eller på planteskoler.


Den store lanterne fyldt med julekugler byder gæsterne velkommen på trappen. Hvis lanternen ikke kan stå under et halvtag, men står, hvor regnen kan sive ind, kan du sætte en varmebrik af metal i bunden, dække den med gran og derefter pynte med lys og kugler. Varmebrikken er perforeret og lader vandet sive igennem pynten, så den ikke fryser og springer. Lyset står i sin egen holder fyldt med sand og kommer aldrig i forbindelse med pynten, selvom det brænder helt ned.


Har du julekugler i forskellige størrelser, men samme nuancer, er det pænt at sætte dem sammen til et stort bundt. Bind hvide bånd i kuglerne, og hæng dem op på en krog eller en gren, så de hænger lidt forskudt af hinanden. Vi har brugt 10 gyldne kugler til denne dekoration.


På en gren hænger de fineste kræmmerhuse fyldt med små tørrede rosenknopper og spreder julehygge. Kræmmerhusene er rullet af forskellig slags mønstret papir og herefter dekoreret med glansbilleder og bånd, som er limet på. Vil du spare på de tørrede roser, kan du fylde kræmmerhuset 2⁄3 op med vat eller papir, lægge et stykke rundt pap over, og lægge de tørrede roser på pappet.
Kogler, kugler og kræmmerhus
Kilde: Dansk Juletræsdyrkerforening