Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Højtider & mærkedage

DIY: Flet en glimtende julekugle

Af Lene Schepper/Papermatrix.dk. 28.10.2021
Video: Nellie Møberg.
Har du for længst fået styr på teknikken til de klassiske julehjerter, kan du kaste dig ud i at flette en smuk julekugle. Den kræver lidt ekstra tålmodighed, men er bestemt arbejdet værd!

Den flettede julekugle bliver en del større end dem, man normalt bruger som pynt på juletræet. Derfor egner den sig perfekt som dekoration i et vindue eller på en troldgren i et hjørne af stuen.

Det skal du bruge

 • 3 skabeloner. Få skabelonen!
 • Saks
 • Blyant
 • Karton i 2 forskellige farver, mellem 180 og 220 g/m2
 • 2 papirklips
 • Evt. en pincet
 • Hurtigtørrende lim
 • Snor eller silkebånd

Sådan fletter du din julekugle:

Sådan laver du en glimtende julekugle trin for trin
Hjemmelavet julekugle trin for trin
 1. Klip de 3 skabeloner ud, og tegn henholdsvis 1 rund skive og 12 s-formede ”arme” op på hver af de 2 farver karton, du har valgt til din kugle. Lav et lille hul i midten af hver af de 2 skiver. Tag dig god tid, og klip alle delene så præcist som overhovedet muligt. Det giver det smukkeste slutresultat.
 2. Tag den hvide runde skive og de 12 udklippede kartonarme i samme farve. Lim armene fast på skiven, så de alle drejer i samme retning. Spidserne i de små trekanter skal mødes præcis i centrum af skiven, og trekanterne må ikke lappe ind over hinanden. Tjek, at alt er limet godt sammen. Tag nu de 12 arme i den anden farve, og lim dem på skiven, så hver arm dækker en trekant. Armene skal dreje i den modsatte retning end de hvide arme.
 3. Du gør flettearbejdet nemmere ved at lægge hver arm ind under naboarmen i den modsatte farve, inden du limer. Læg herefter fletværket fladt på bordet, og flet armene sammen så langt, det er muligt.
 4. Tag fletværket op fra bordet, og stram armene op 1 sæt ad gangen, så mellemrummene mellem kartonstrimlerne forsvinder, og kuglen begynder at runde. Når du er tilfreds med første sæt, bruger du en papirklips til at holde armene sammen, imens du går videre til næste sæt. Fortsæt således, til alle 12 papirklips er på plads.
 5. Flet videre, og ryk papirklipsene række efter række, til du når kuglens top. Det er en stor hjælp at bruge pincetten til at flette med, når du når til de sidste rækker. Har du flettet kuglen stramt og præcist, vil der være det samme antal rækker af firkanter på begge sider af kuglens midte. Lim til sidst enderne sammen i trekanterne foroven, så alle armenes spidser tilsammen dækker kuglens top.
 6. Slå en knude på en snor eller et silkebånd, og træk det gennem hullet på skiven med samme farve som kuglens top. Lim skiven fast øverst på kuglen.