Gøremål i uge 19.
Havekalenderen

Havekalender | Uge 19

Af 0 6.05.2021
06.05.2021 - af: Redaktionen. Foto: Tina Brok Hansen, Allan Trolle.
Sommeren kommer snigende, eller er det måske bare foråret der for alvor er ved at have fat? Der er i hvert fald masser at tage sig til i haven. Denne uges gøremål får du lige her.

Ja, foråret har for alvor fat, og vindueskarme bugner af forspirede planter og ude er insekterne begyndt at summe rundt – i hvert fald når solen skinner. Her får du inspiration til gøremål i haven.

Tilbage til oversigten: Isabellas’ havekalender.

INSPIRATION TIL GØREMÅL I HAVEN | UGE 19

Tjeklisten:

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

  • Plant porrer ud
  • Tid til at så gulerødder
  • Gør haven levende
  • Gød græsset i gråvejr
  • Husk sidste udkald for de stedsegrønne

Plant porrer ud

Har du forspiret porrer, er det på tide at plante dem ud, når vejret er lunt og fint. For koldt vejr kan få porrerne til at gå i stok, dvs. at de danner en tyk stængel inden i porren, som udvikler sig til en blomst på bekostning af bladene - som jo er det, man spiser. Derfor er det vigtigt ikke at plante porrer ud for tidligt. De små porrer sættes med en afstand på 8-10 cm, og lidt jord hyppes op omkring dem, eller der lægges et jorddække ud.

Tid til at så gulerødder

Gulerødder kan sås i rækker i køkkenhaven nu, men pas på gulerodsfluen, der flyver rundt og lægger æg fra nu til starten af juli. Vil du undgå larver i dine gulerødder, skal du dække af med fiberdug eller sørge for godt med jorddække omkring gulerødderne, når de små planter viser sig over jorden. Græsafklip er glimrende til at dække med.

Gør haven levende - få mere biodiversitet i haven.

Gør haven levende

Insekter spiller en vigtig rolle i havens økosystem, fx som bestøvere af de træer og buske, vi høster frugt af. Mange arter af bier og sommerfugle er presset på deres naturlige levesteder, så slå et slag for biodiversiteten og brug gode insektplanter i haven. Vælg enkeltblomstrende sorter, da de indeholder mest pollen og nektar, som er det, insekterne er ude efter. I fyldte blomster kan nektar og pollen være svært tilgængeligt eller helt mangle.

Nogle gode insektplanter er flerårige krydderurter som fx anisisop, isop og lavendel. Mange stauder og sommerblomster er også populære hos bier og sommerfugle, bl.a.kæmpeverbena, solhat, blåhat, pragtskær og blåkant. Til humlebier kan fingerbøl samt artiskok og andre tidselplanter anbefales.

Gød græsset i gråvejr

Når sorte skyer truer i horisonten, så giv græsplænen en omgang gødning. Uopløste gødningskugler svider græsset og gør langt mere skade end gavn, derfor er det bedst at sprede dem ud lige inden et regnskyl, så regnen kan vaske dem ned i jorden. Så sparer du en tur med haveslangen.

TIP: Husk at det er ved at være sidste udkald, hvis du vil plante nåletræer, birketræer eller stedsegrønne planter – fra sidst i maj til oktober er det for varmt til, at de kan falde ordentligt til.