Havekalender uge 20
Havekalenderen

Havekalender | Uge 20

Af 0 16.05.2024
11.05.2021 - af: Redaktionen. Foto: Iben og Niels Ahlberg, Frank Kirkegaard.
Så er vi sådan ca. midt i maj og der har allerede været dage, der dufter lidt af sommer – havearbejdet har længe haft karaktér af sommer, og det fortsætter på denne uges liste over gøremål i haven. Se bare!

Havearbejde handler om at nyde duften af de ting, der vokser i jorden, at blive beskidt uden dårlig samvittighed og tage sig tid til fred og fordragelighed.
- Lindley Karstens

Tilbage til oversigten: Isabellas’ havekalender.

INSPIRATION TIL GØREMÅL I HAVEN | UGE 20

Checklisten:

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

  • Plant agurker ud i drivhuset
  • Giv bønner en god start
  • Få hjælp af fuglene imod mos
  • Så masser af solsikker

Plant agurkerne ud

Det er nu varmt nok til at sætte agurkeplanterne ud i drivhuset, uden fare for at væksten går i stå på grund af kuldechok. Placér agurkerne tættest på drivhusets sider, så de kan få masser af sol og samtidig skygge for tomatplanterne, som ikke tåler solen så godt. Knib sideskuddene på planterne efterhånden, som planten vokser til. På plantens nederste halve meter kan du knibe sideskuddene af efter ét blad, på den næste halve meter knibes skuddene af efter to blade og i resten af plantens højde knibes sideskuddene af over tre blade.

Giv bønnerne en god start

Forspir bønner nu i en flamingokasse. Så risikerer du ikke, at frøene rådner, fordi jorden er for kold eller der kommer en periode med vådt vejr. Fyld flamingokassen med jord, vand det hele godt igennem og så bønnefrøene. Du kan godt så dem tæt, da de jo skal plantes ud senere. Sæt kassen op ad en mur, på terrassen eller i drivhuset, gerne med fiberdug eller bobleplast over, så fuglene ikke roder i frøene. Lad bønnerne spire i kassen og plant de små planter ud i køkkenhaven, når de er kommet godt i vækst. Prik et hul i jorden for hver plante, sæt forsigtigt kimplanterne heri og vand godt.

TIP: Husk at hyppe jord op omkring hestebønnerne, når de vokser til. Så vælter de ikke så let.

Få fuglehjælp imod mosset

Har du mos i græsplænen, så lad fuglene hjælpe dig med at fjerne det. I en tør periode, hvor mosset let kan kradses af, skal du drysse kanariefuglefrø ud på områderne med mos. Fuglene vil hakke og skrabe for at få fat i frøene, og derved løsne mosset, som bagefter er let at rive sammen. Så græsfrø og lidt hvidkløver på de bare pletter, hvor mosset er fjernet.

Solsikker på række, smukke og nyttige.

Solsikker skaber liv

De varmekrævende frø kan sås nu. Solsikker er gode til at trække nyttige insekter til haven og er guf for fuglene om vinteren. Gør plads i køkkenhaven til en række solsikker, men husk at sætte dem, så de ikke skygger for de andre afgrøder - eller prøv med en lavere sort i prydhaven.