Gul solsikke med brun midte og grønne blade
Alle elsker solsikker

Sådan dyrker du solsikker i haven

af Eva Olsson & Max Martinussen. 1.03.2022
Foto: Eva Olsson & Max Martinussen.
Solsikken er lig med højsommer - den spejler solen og knejser stolt og flot over havens øvrige blomster. Læs alt, du behøver at vide, for at dyrke dine egne solsikker.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Solsikken er en af vores absolutte favoritter her på redaktion! Den er alsidig, pynter, kan spises, og den hurtige vækst imponerer både børn og voksne. Det er svært at forestille sig en solsikkeblomst uden også at tænke på stegende sommersol i haven.

Dyrk solsikker i haven

Den statelige solsikke er en god, gammel havefavorit, som vi kender bedst som meterhøj og solgul. Det er dog ikke svært at finde nye, spændende varianter blandt solsikkerne, som fås i mange sorter med forskellige egenskaber: Høje eller lave, med store eller små blomster og i mange forskellige farver. Solsikken er alsidig og kan benyttes til mange formål. 

De mest brugte arter er de enårige almindelig solsikke, Helianthus annuus, og de småblomstrende og forgrenede Helianthus debilis. Der findes også flerårige solsikker, der kan dyrkes som staude i haven. 

Om solsikken

Historisk set stammer solsikken fra Amerika, hvor de nordamerikanske indianere har dyrket den i 5.000 år. Hos dem betragtes den som en hellig plante, mens inkafolket i Peru henter bl.a. olie, mad, medicin og tekstilfarve hos solsikken.

Solsikkens udseende

Helianthus annuus er høj og hurtigt voksende. Den bliver alt i mellem 1 og 3 meter høj, og det er ikke ualmindeligt at se den blive op til 5 meter, hvis planten trives. Solsikker er kurvblomster oftest med én stor blomst. Farven kan rangere fra lys gul til mørkerød, med sort, orange eller brunlig midte. Enkelte sorter ligner til forveksling kæmpemæssige morgenfruer. Bladene er hjerteformede og grove. Den blomstrer fra juli og frem til frosten. 

Solsikkens soljagt

Et særligt kendetegn ved solsikken er, at den i løbet af dagen drejer sig, så den hele tiden ser mod solen. Det gør den i stand til at opfange sollyset på en meget effektiv måde. Sidst på dagen ser den imod vest, og i løbet af natten vender den sig mod øst og venter tålmodigt på solens første stråler. Det skyldes en indbygget døgnrytme. I løbet af dagen regulerer den, hvor meget hver side af stilken vokser, og på den måde drejer den sig hele tiden i retningen af solen, og hver dag forfra. Det hele er programmeret på forhånd – inde i det lille frø.

Forspiring eller friland

Du kan forkultivere solsikker i potter og bakker om foråret eller så dem direkte på voksestedet i maj-juni. Hvis du drømmer om de tårnhøje solsikker, kan du gøde en smule, og så vil du blive overrasket over at se, hvor heftigt planten kan skyde i vejret.

Husk også, at de høje sorter kræver støtte for at kunne bære blomsten. I begyndelsen kan de klare sig med en lille pind, men efterhånden som de vokser til, skal pinden skiftes ud med en længere og kraftigere støtte, som stikkes i jorden et lille stykke fra planten. Herefter fastgøres stilken til støttepinden med en løs snor. 

Solsikker nyder selvsagt en solrig plads og klarer sig ellers under de fleste forhold. 

Hvordan dyrker man solsikker?

De høje solsikker er gode som afskærmning eller plantet op ad et stakit eller en husmur. De høje sorter gør sig også fint som baggrund i bede, mens de lave sorter fx kan plantes som hæk rundt om bedet. Mange sorter er også gode som snitblomster, hvis du skærer dem af om morgenen og sætter dem i en vase.  Blomsterne holder sig bedst på en kølig placering.

Dyrk solsikker som afgrøde

Solsikker dyrkes kommercielt til fødevareindustrien. Fra frøene, der har et fedtindhold på 50 procent, presses olie til madolie og som råvare til fremstilling af margarine. Solsikkefrø indeholder også proteiner, mineraler og vitaminer.

I køkkenhaven kan du dyrke solsikken dels for frøenes skyld og dels som en hårdfør pendant til artiskokken. Prøv at koge blomsterknopperne i 5-10 minutter og servere dem som forret med smeltet smør og citron. Herligt! Vælger du en sort, som har flere blomster på hver stængel, kan du både spise nogle af knopperne og nyde blomstringen senere.

Sådan tager du frø af solsikker

Vil du dyrke solsikker for at høste frø, så vælg en variant med så stor blomst som muligt. Når blomstringen er slut, og frøene er modnet, kan du tage frø af planten. Tager du frø til madlavning behøver de ikke at være helt tørre endnu - de kan tørres i ovnen, eller i vindueskarmen. Tager du frø til næste års solsikker, så er det bedst at lade dem tørre på planten, men hold godt øje, så fuglene ikke kommer dig i forkøbet. Udvælg de bedste solsikker, så kun de bedste gener havner i dit frølager - resten kan du samle, og give til vinterens gæster ved fuglebrættet.

5 gode solsikkesorter

  1. Helianthus annuus ’Firecracker F1’ bliver ca. 75 cm høj og passer godt i lave bede og store krukker. 
  2. Helianthus annuus 'Sparky' er en hårdfør solsikke, som bliver 100-150 cm høj - velforgrenet med mange blomster.
  3. Helianthus annuus 'Ruby F1'. Fin som snitblomst og et godt blikfang i bedet. Bliver 180-200 cm høj og får store rubinrøde blomster med en diameter på ca. 20 cm. 
  4. Helianthus annuus 'Tall Sungold' bliver ca. 200 cm høj. Hvis man beskærer toppen, bliver planten mere busket med seks-syv blomster på hver plante.
  5. Helianthus annuus 'Big Smile' blomstrer tidligt og bliver 30-40 cm høj. God i bede og krukker. 
Stor og høj solsikke

Alle elsker solsikker - også bierne, som nyder godt af blomstens nektar.