Æggejagt til påske - tips til at gemme æg i haven
Haven

Arrangér en æggejagt i haven

Tekst og foto: Max Martinussen. 10.04.2019
Når familien samles i påsken, så skal der selvfølgelig arrangeres en æggejagt. Påskeharen gemmer æg i haven, det ved enhver, men haren har brug for hjælp til at arrangere jagten en smule.

Påskeharen er kendt overalt. Nogen mener, at den er en tysk tradition, andre at den kommer fra en førkristen tid, hvor harer og æg symboliserede frugtbarhed. I dag er det for mange en familietradition at skulle ud i forårssolen og finde de påskeæg, som haren har gemt. De fleste gemmer chokoladeæg, som børn og barnlige sjæle får lov at finde. Det er en leg, der er hurtigt overstået, så her får du vores tips til, hvordan du arrangerer en påskejagt, der er sjov for både små og store, og som tager lidt god (kvalitets-)tid at udføre.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Men pas på! Hvis du gemmer æg, før gæsterne kommer, kan det være, at der er andre, der finder dem før jer – nogle steder har fuglene nemlig regnet den ud, og tøver ikke med at snuppe chokoladen. Der er ikke meget sjov i at finde stumper af æggenes farvede stanniolindpakning og halvspist chokolade spredt på græsset.

Simpel og sjov æggejagt til påske

Gør æggejagten fuglesikker, og sjov for alle aldersgrupper ved at samle chokoladen og gemme den som en skat. De æg, der skal jages – fordi der skal selvfølgelig jages nogle æg - er kogte hønseæg med påskrevne bogstaver. Find på et kodeord eller en ledetråd, der afslører hvor skatten er gemt, og skriv så hvert bogstav på æggene, før du gemmer dem i haven.

Det er ikke strengt nødvendigt, at jagten foregår i en have. Æggejagten kan med lidt god vilje også foregå indendørs – og skønne alternativer er en nærliggende park, skov eller på stranden - her er det oplagt at grave skatten ned i sandet.

Skru op eller ned for sværhedsgraden

Sværhedsgrad afhænger for det første af æggenes gemmesteder. Hvis æggene er lige til at finde, har de små en chance, men hvis de voksne også skal være med, så må der også være nogle, der er gemt godt. Særligt svært bliver det, hvis der er bogstaver, der aldrig bliver fundet.

Hvis I er mange, så sørg for at der er æg nok til alle. Hvis ikke ledetråden er så lang, så gem også æg uden bogstaver. Det gælder også, hvis det er et stort område, I skal jage på. Flere æg sikrer, at der er noget at finde for alle.

Skattens gemmested har også en del at sige i forhold til sværhedsgraden: ”I ovnen” er en let ledetråd. ”Vaskemaskinen” er sjov og lidt længere. ”I papkassen på hylden over vaskemaskinen” vil nok kræve noget mere af jægerne. Måske ledetråden skal være en gåde? Tilpas ledetråden aldersgruppen og mængden af legesyge voksne. Det skal jo helst ikke være for let, så legen er overstået straks, og heller ikke for svært, så de mindste når at kede sig – måske er det også helt fint, at det er den kloge moster, der knækker koden.

Send så flokken afsted efter æg

De yngste og de ivrige kan få lov at finde æg, imens de mere tænksomme og tålmodige begynder at danne et ord eller en sætning af de æg, der er fundet og samlet. Hvis der er nogle småbørn i flokken, der måske ikke er så hurtige som andre, og som kunne blive kede af at blive snydt, er det en god idé at lave en regel om, hvor mange æg der er at finde pr. næse. Hvis de sidste æg er for svære at finde, må de voksne være gode til at sige "tampen brænder!"

Når æggene er fundet, så samler flokken sig om kurven fyldt med æg. Der bliver stille for en stund, og æggene bliver flyttet rundt, vendt og drejet, og der bliver diskuteret, hvorvidt en streg er et stort i eller lille L. Det sjove sker, når bogstaverne pludselig falder på plads, og hele flokken styrter afsted for at tjekke "Handskerummet i farfars bil" eller "Vasketøjskurven på 1. sal".

Pynt æggene, ikke bare til haven, men også til bordet

Det smarte ved at bruge kogte hønseæg til skattejagten er, at der selvfølgelig også skal æg på frokostbordet. Børnene synes, det er sjovt, at de fundne æg skal spises, også selvom der er bogstaver på.

Kog dem med løgskaller, rødbede, rødkål eller gurkemeje for at give dem spændende farver. Mal de kogte æg med tuscher eller vandfarve i flotte mønstre, hvis de skal være ekstra kunstneriske.