Få de 9 bedste tips til smukke bede i galleriet:
Smukke bede




Skab variation med forskellige bladfarver. Plant fx den sortrøde alunrod ‘Palace Purple’ sammen med blådugget hosta ‘Halcyon’ og nipponfjerbregne, der har løv med både sølv, grønne og svagt sortlilla nuancer.


Det giver ro og harmoni, hvis du planter den samme plante forskellige steder i din have. Brug bl.a. sankthansurt, perlekurv og japansk asters samt kæmpestenbræk og haveiris. Med store ensartede flader af samme plante kan du sagtens have mange forskellige enkeltstående stauder som naboer, uden at det bliver rodet at se på.


Planter, der bliver kedelige efter afblomstring, placeres aldrig forrest. Det er ofte planter, der blomstrer tidligt eller midt på sæsonen, fx salvie, orientalsk valmue, tulipan, ærenpris, prydløg og mange storkenæb. Når de blomstrer, er de fleste høje planter stadig lave. Derfor kan de tidligt blomstrende stå bag pileurt og forskellige asters, som så dækker for de afdankede planter senere. Planter, der holder sig godt med alderen, skal forrest, fx sankthansurt og haveiris.




Fjern visne blade og blomster. Det giver ro i bedet og fremhæver de ting, der stadig er friske eller i blomst.


Plant tæt, så jorden i bedet er dækket af planter i slutningen af sæsonen. Husk dog at orientere dig om, hvor meget den enkelte plante vil fylde i slutningen af året.


Nogle planter har det med at invadere alle deres naboer enten pga. udløbere eller ved at lægge sig hen over dem. Prøv at undgå dem, eller plant dem solitært i stedet.


Sæt ikke ens bladformer ved siden af hinanden. Jo større kontrast, jo bedre. Det fine løv fra en bregne sammen med det glatte løv fra en hosta passer ideelt sammen. Eller haveirissens sværdblade sammen med perlekurvens småhårede blade og nellikens pindsvinepude af små nåleformede blade sammen med husløg. Kun fantasien sætter grænser.