Blomster & Planter

Guide: Sådan anlægger du et skærebed

Tekst og 18.05.2020
foto: Jytte Boch.
Drømmer du om et stort bed i haven, hvorfra du kan plukke både blomster og grønt til buketter? Følg vores guide til at anlægge et smukt skærebed!

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

De fleste af os elsker at få blomster. Vi giver dem gerne til alle livets store og små begivenheder, og det er en rigdom at kunne hente buketten i egen have og sammensætte den efter humør. Snup vores gode råd om planlægning af bedet samt tips til de enkelte planter! Læs også:5 tips til det perfekte tulipanbed

Planlæg dit skærebed, før du går i gang

De fleste blomstrende planter kan lide sol, så vil du anlægge et skærebed i haven, er det en fordel at finde et sted, der får mindst seks timers sol om dagen og gerne med vandrende skygge fra træer eller buske i de hedeste middagstimer. I mange haver ser man ofte en rig blomstring i maj-juni, som derefter takker af og efterlader bedene næste tomme for blomster i juli og august. Men der er masser af skønne stauder, der blomstrer i højsommeren. Der skal blot planlægges efter det, inden planterne købes hjem, og på velassorterede planteskoler er der god hjælp at hente med hensyn til plantevalg.

Placering af planter i skærebed

Planter kan være uforudsigelige, fordi de vokser forskelligt alt efter jordforhold, og hvilke planter der står ved siden af. Fx skal stauder have god støtte fra naboplanten eller bindes op for ikke at vælte. Du kan med fordel plante stauderne tæt, så der ikke skal luges så meget inde i bedet, men kun i kanterne.

Se også:>Få smukke bede

Lav fine buketter af blomsterne fra dit skærebed

Vælg matchende farver med enkelte kontraster

Farverne i bedet kan skifte efter årstiderne, men sørg for at vælge matchende farver med undtagelse af et par få kontraster. Fx romantiske med enkelte gule stauder imellem som forfriskende kontrast om sommeren og dybe, brændte farver om efteråret. Om vinteren kan frøstandene få lov til at stå og pynte, og stauderne skæres først ned i det tidlige forår. Frøstandene ser fantastiske ud, når rimfrosten har bidt sig fast, eller de er beklædt med et blødt pudderlag af sne.De kan desuden også bruges i vinterbuketter. En purpursolhat ser fantastisk ud, når den har smidt sine kronblade og står tilbage med den mørke og smukt opbyggede frøstand. Det samme gør høst-anemonernes afblomstrede små frøstande, der ligner perler mod en blå vinterhimmel. Mere grøn inspiration: Dyrk farverige iris i haven

7 hurtige råd til dit skærebed

  1. Brug en haveslange eller pinde til at finde formen på bedet.
  2. Plant stauder, der afløser hinanden, så der er blomster hele sæsonen.
  3. Plant både høje og lave stauder. Det giver et mere levende udtryk.
  4. Plant gerne stauder med forskellige bladformer og farver.
  5. Det giver ro for øjet at bruge den samme slags staude flere steder i bedet.
  6. Plant gerne samme staude i flere forskellige sorter for at sprede blomstringen.
  7. Lad frøstandene stå vinteren over og pynte med rimfrost og sne.

Få inspiration til, hvilke blomster du kan plante i skærebedet: