Pergola i haven
Blomster & Planter

10 smukke planter til din pergola

Af Thea Lind Thomsen 10.08.2021
Foto: Mette Wotkjær.
Der er noget ganske særligt og nærmest majestætisk over at have en pergola i haven - hvad enten den står i et hjørne eller danner en imponerende allé ned gennem haven. Vi guider dig til de mest velegnede planter til din pergola her.

Går du og overvejer at lave en pergola i din have, er der flere vigtige overvejelser, du skal gøre dig, inden du går i gang med projektet: Hvilket materiale skal pergolaen være lavet af, hvor stor skal den være, og ikke mindst hvilke planter skal der gro op ad den?

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Sådan vælger du planter til din pergola

Det er nemlig vigtigt først og fremmest at tænke over, hvilken pergola der passer bedst ind i din haves stil, inden du går ud og investerer i én – eller bygger én selv. Har du fx anlagt en romantisk have med masser af blomstrende planter, er en pergola af træ oplagt. Har du en mere vild og rustik anlagt have, vil en pergola af jerngitre gøre sig godt.

Når først du har fået gravet pergolaen ned i haven på den rette placering, er tiden kommet til det allersjoveste; nemlig at vælge de planter, du gerne vil have til at brede sig smukt over pergolaens sider og tag. Husk i den sammenhæng også at overveje, hvilke jordforhold og andre vækstkrav de specifikke planter har, inden du fylder indkøbsvognen med dem.

Det er vigtigt, at du vælger planter, der er høje og robuste nok til at kunne dække hele pergolaen, så det ikke bliver en hullet fornøjelse, og pergolaen derfor ikke giver den fornemmelse af overdådighed, som er det, man oftest går efter. Nogle sorter af klematis og rose vil fx ikke kunne fungere på en pergola, mens andre gør sig glimrende. Hold derfor ekstra øje med planternes robusthed på indlægssedlen, inden du køber planterne.

10 smukke klatreplanter til din pergola

 • Arkitektens trøst
 • Klatre- og slyngrose
 • Klematis
 • Blåregn
 • Guldregn
 • Vin
 • Kaprifolie
 • Benved
 • Vedbend
 • Klatrehortensia

  Se eksempler på, hvordan du planter din pergola til med planter i galleriet

  Med et par nedfaldne grene eller døde stammer kan du bygge en rustik og vild pergola, der byder dine gæster velkomne med manér.
  Klematisser er en fantastisk slyngplante, der sætter et blomsterhav, så snart den får ordentligt fat. Her ses den i flotte violette og lilla nuancer.
  Skab en overdådig og romantisk pergola som her med klematis, blåregn og slyngrose.
  En pergola kan bygges af nogle få brædder og pæle. Her vokser en sart rosa slyngrose.
  Klematisser fås i mange varianter fra de små og sarte til de mere dominerende.
  Har du svært ved at få dine planter til at fylde godt ud omkring pergolaen, kan du plante buske imellem stolperne, så den bliver mindre bar.