Klatreroser og slyngroser til haven
Blomster & Planter

Alt du skal vide om klatreroser og vores yndlingssorter

Tekst og 17.04.2020
foto: Jytte Boch.
Her er tips til klatreroser, der skaber rum og højde både i den lille og den store have. Alt du skal vide om pasning, plantning og beskæring!

Klatreroser spreder romantik og duft i haven, og de er dekorative på stativer, buer og pergolaer.

Klatreroser er klatreplanter der findes i mange forskellige farver og størrelser. De fås fra omkring halvanden meter i højden og op til 10-12 m eller mere. Mindre klatreroser er gode til små haver med begrænset plads, da de primært vokser i højden. De er også dekorative på stativer og mindre rosenbuer eller som rumdelere på stakitter og hegn. Klip dem tæt, og bind dem op, så fylder de ikke meget i bredden.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Har man plads til store klatreroser, kan man nyde det fantastiske syn, når de blomstrer på hegn eller store rosenbuer og pergolaer. De kraftigste klatreroser kræver et stærkt underlag, så en placering op ad mure og kraftige rosenbuer eller solide pergolaer er at foretrække. Flere af sorterne kan vokse til at dække hele taget på garagen. De egner sig også fint til at klatre i større træer.

Hvis du vil vide noget om, hvordan du får succes med almindelige roser, kan du læse med her.

GUIDE: PLEJE OG PLANTNING AF KLATREROSER

Hvis man sammenligner klatreroser med de fleste buskroser, er klatreroser generelt lidt mindre hårdføre og lidt mere pasningskrævende. Dog er mange af de store engangsblomstrende klatreroser forholdsvis hårdføre og lette at dyrke. De kraftigste engangsblomstrende klatreroser har en overdådig blomstring i tre-fem uger, primært i juni-juli.

Blomsterne er forholdsvis små, men sidder i store klaser på grenene. Senere på sæsonen får mange af de engangsblomstrende dekorative hyben, som er en yndet vinterspise for fuglene. De kraftige sorter kræver et stærkt underlag og egner sig bedst til et solidt hegn, en mur eller en pergola.

Hedder det klatreroser eller slyngroser?

Store klatreroser kan have en vækstform, som minder om slyngplanter, så i folkemunde bruges betegnelserne klatreroser og slyngroser i flæng. Ifølge roseneksperten Lars-Åke Gustavsson er det korrekt at kalde dem klatreroser og ikke slyngroser, da de ikke har slyngtråde, der kan hæfte sig på underlaget. De snor sig heller ikke om deres egen støtte, som mange andre slyngplanter gør.

Klatreroser er det, man kalder hageklatrere, da de kan hage sig fast med kraftige torne i omgivelserne såsom grene i træer og buske eller i hegn og andre ujævnheder. De skal dog hjælpes med opbinding. Klatreroser fås både i historiske og moderne sorter.

Remonterende klatreroser

En remonterende rose er en rose der blomstrer flere gange i løbet af sæsonen.

De remonterende klatreroser har oftest en mindre tilvækst end de kraftige engangsblomstrende, og blomstringen er heller ikke helt så overdådig på én gang. Til gengæld blomstrer mange remonterende klatreroser helt fra juni til sent efterår, mens andre remonterende kommer med et stort sommerflor efterfulgt af én eller flere mindre blomstringer. Blomsterne er oftest større hos de remonterende end hos de engangsblomstrende klatreroser.

Den rette placering af klatreroser

De fleste roser skal have mindst seks timers sol om dagen i sæsonen, men der findes sorter, som er mere skyggetålende. Den bedste placering er en solrig og åben plads, gerne med vandrende skygge, og hvor der er luft omkring planten, så den ikke så nemt bliver angrebet af lus, svampe og meldug.

Den bedste type jord til klatreroser

Klatreroser trives i de fleste typer havejord, også i let og sandet jord, hvor bl.a. Pimpinellifolia- og Rugosa-typerne og enkelte Gallica-roser kan trives.

De fleste roser foretrækker dog en veldrænet, næringsrig havejord, gerne til den tunge side, da ler i jorden indeholder flere næringsstoffer og er bedre til at holde på fugten.

Plantning af klatreroser

Roser kan plantes på de fleste tidspunkter af året, men oktober-november er gode plantemåneder, især for barrodsroser, da jorden stadig er fugtig og varm. Foråret er også et godt plantetidspunkt, men jorden er som regel tørrere forår og sommer, så hold øje med vandbehovet.

Mindre klatreroser kan plantes med en til halvanden meters afstand alt efter sorten, mens større og kraftigere klatreroser er mere pladskrævende.

Smukke 'jasmina' klatrerose
’Jasmina’ er en velduftende, remonterende klatrerose, der har vundet internationale priser og hører til de nyere klatreroser. Blomsterne er smukke og fyldte og sidder ofte i klynger. Højden er 2½-3 m.

Sådan planter du en klatrerose

Grav et dybt plantehul, så podestedet (det tykke sted lige over rødderne, hvor hovedgrenene går ud fra) er mindst syv-10 cm under jorden. Hvis podestedet ligger for højt, er der risiko for, at planten får frostskader om vinteren. Hullet skal være bredt nok til, at rødderne kan ligge udstrakt, så planten søger udad for at få et større område at optage vand og næring fra.

Plantes klatrerosen op ad en mur, føres alle rødder udad og væk fra muren, hvor jorden oftest er meget tør. Er jorden let og sandet, kan du evt. forbedre den ved at blande små lerstykker i sammen med omsat, organisk kompost for at gøre jorden mere næringsrig.

Sørg for at vande rigeligt de følgende uger. Skal roserne flyttes, er det bedst at gøre det fra først i oktober til først i april.

Vanding af klatreroser

Roser trives ikke uden rigelig vand og gødning. Vand gerne om aftenen, så vandet ikke fordamper i sommervarmen. Gennemvand, så vandet kommer helt ned i dybden til rødderne. Ellers vil rødderne søge opad for at få vand, og så er de mere udsatte for tørke og frost.

Skal klatreroser have gødning?

Klatreroser skal have godt med gødning, da de producerer mange roser. De skal gødes første gang slut marts/start april og igen, når knopperne er store, og blomstringen nærmer sig. Kun de remonterende skal have tre omgange gødning i løbet af en sæson – den tredje efter første store blomstring, men ikke senere end den 1. august.

Roser kan godt lide naturgødning, der er langtidsvirkende. Men det kan være en god idé at tilsætte ekstra kvælstof. Bruges kunstgødning, er 12-5-14-blandingen velegnet til roser, da den er fattig på klor. Spred en spiseskefuld fra stammen af rosen og ca. 30 cm ud. Gød kun med kunstgødning i tørvejr, da bladene kan svides, hvis de er våde.

'Blush Rambler' klatrerose
’Blush Rambler’ er en smuk rankerose, engangsblomstrende og kraftigt voksende. Den er flot på større pergolaer, hvor den blomstrer i juni-juli med massevis af rosa blomsterklaser.

Skadedyr og sygdomme der rammer klatreroser

Bladlus kan være en plage i de år, hvor de formerer sig voldsomt. Lusene sætter sig i de nye skud i toppen og kan fjernes ved at spule med vand eller gnide dem af med fingrene. Begræns luseangreb med gode forhold til fuglene og med planter, der tiltrækker nytteinsekter. Luseangreb kan også forebygges ved at sprøjte hver anden uge i maj med et insekt- og svampemiddel.

Nogle rosensorter er mere sarte over for svampeangreb som meldug, rust og stråleplet end andre. Svampene formerer sig i fugtigt vejr med sporer, der er små og luftbårne. Forebyg ved at holde klatreroserne sunde og modstandsdygtige ved at vande i tørre perioder, gøde efter forskrifterne og vedligeholde forårsbeskæringen. Det mindsker risikoen for angreb.

Den korrekte beskæring af klatreroser

Roser kan beskæres fra sidst i marts og helst før slutningen af april. Selvom planten allerede har fået nye bladskud, skal de nok komme igen, selvom man beskærer hårdt. Roserne skal beskæres, alt efter om de blomstrer på etårige skud eller toårige.

De klatreroser, der blomstrer på toårige skud, skal blot have fjernet døde grene i foråret, så det ikke går ud over blomstringen. Beskær evt. mere efter første store blomstring. Klatreroser, der blomstrer på etårige skud, beskæres kraftigt i foråret. Alle grene beskæres, så der kun er to-tre aflange, røde skud fra basis af grenen.

Klip altid ca. 1 cm over en knop, der vender udad, da skuddene vokser i den retning, spidsen vender.

For at undgå, at planten bliver bar i bunden, skal de nederste grene klippes tæt og gerne i flere etager. Bind grenene vandret ud fra hovedstammen. Det fremmer sætningen af nye skud, som vil vokse op fra den vandrette gren og dermed give en større og tættere plante med mange flere blomster.

'Alchymist' klatrerose
’Alchymist’ er en engangsblomstrende klatrerose på ca. 4 m, der skal have noget robust at klatre på. Den kan også stå solitært som en stor buskrose. Blomstrer rigt fra slut juni til slut juli. Har kraftige torne.

GODE KLATREROSESORTER

10 gode remonterende klatreroser

 • ’Crown Princess Margareta’. 2-2½ m høj. Store, duftende abrikos-orange blomster. Fra juni.
 • ’Ghislaine de Feligonde’. 2-3 m høj. Små gule, cremehvide og abrikosfarvede blomster. Fra juni-juli.
 • ’Ilse Krohn Superior’. 2½-3 m høj. Store, cremehvide blomster. Fra sankthans.
 • ’James Galway’. 2-3 m høj. Meget store, helt fyldte, rosa blomster. Fra juni.
 • ’Jasmina’. 2½-3 m høj. Store, fyldte, rosa blomster. Fra juni.
 • ’Laguna’/’Sweet Laguna’. 3½ m høj. Store, fyldte, lyserøde blomster. Fra juni.
 • ’Louise Odier’. 2-3 m høj. Duftende, fyldte, mørkrosa blomster. Fra juni.
 • ’New Dawn’. 2½-4 m høj. Lys rosa, halvfyldte blomster. Fra juni. Remonterer flere gange.
 • ’Penny Lane’. 2½-3 m høj. Cremehvid med rosa midte. Juni-november.
 • ’Sympathie’. 3-4 m høj. Fyldte, fløjlsrøde blomster. Fra midt juni.

10 gode engangsblomstrende klatreroser

 • ’Alchymist’. 4 m høj. Store, orange og rosa fyldte blomster. Juni-juli.
 • ’American Pillar’. 5 m høj. Små enkle blomster i klaser. Juli-august.
 • ’Blush Rambler’. 3-5 m høj. Store klaser med små rosa blomster. Juni-juli.
 • ’Constance Spry’. Over 3 m høj. Store, lyserøde, boldformede duftende blomster. Juni-juli.
 • ’Félicité Perpétue’. 3-4 m høj. Cremehvide rosetformede blomster. Juni-juli.
 • ’Hybrida’. Op til 8-10 m høj. Små, creme­hvide halvfyldte blomster i klaser. Juni-juli.
 • ’Maiden’s Blush’. 3 m høj. Svagt rosa, fyldte duftende blomster. Juni-juli.
 • ’Paul’s Himalayan Musk’. 5-10 m høj. Små, sart rosa fyldte blomster. Juni-juli.
 • ’Raubritter’. Ca. 2½ m høj. Små, lyserøde boldformede blomster. Slut juni-start august.
 • ’Splendens’. Ca. 4 m høj. Rosa nedadhængende blomster. Juni-juli.

PLANTESKOLER MED EKSTRA STORT ROSENUDVALG

Knud Pedersens Planteskole. rosenposten.dk.

Torben Thim’s Rosenplanteskole i Løve. Besøgshave og rosarium. roses.dk.

Ellen og Hugo Lykke’s Rosenplanteskole. Besøgshave. lykkeroser.dk.

Aldershvile Planteskole ved Jens Bech Jensen. Bagsværd. aldershvile-planteskole.dk.

ROSARIER OG ROSENHAVER

Den Jyske Rosenpark. Ålestrup.

Gråsten Slotshave. Sønderjylland.

Marselisborg Slotshave. Århus.

Valbyparkens rosenhave. København.

Landbohøjskolens rosenhave. København.

Kongens Have. Rosenborg Slot. København.

Den Romantiske Have. Sanderumgaard. Odense.

Egeskovs rosenhave. Kværndrup. Fyn.

Fredriksdal Rosarium og Rosenhave. Helsingborg. Sverige.

Sofiero Slot og Haver.

Her får du vores yndlingsklatreroser:

Se dem, og læs mere i galleriet.