Lav en pergola til havens klatreplanter
En pergola behøver ikke være lavet af dyrt indkøbt træ fra trælasten. Når du fælder og vedligeholder dine træer og større buske, eller hvis din nabo eller familie og venner skal fælde træer, så kør ikke de slanke stammer og grene direkte på genbrugspladsen, men læg dem til side.
Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.
Disse naturlige materialer kan du nemlig bruge til forskellige kreative formål i haven, f.eks. en let pergola til haven.
Lav en pergola - sådna gør du
Her laves et grønt tag af f.eks. vin kan klatre ind og ud mellem tværliggende grene. Stammer bliver til stolper og remme (vandret bjælke), og grene bliver til spær. Denne pergola er en let konstruktion, som er forankret i gavlen på et anneks og har stolpeben forankret i et fundament af brosten.
Det skal du bruge:
Til pergolaen:
- Båndkniv.
- Bore-/skruemaskine.
- 10 mm træbor.
- 30 mm tapbor og forstnerbor.
- Hammer/mukkert.
- Vinkelbeslag til væggen.
- Stammer og grene.
Til fundamentet:
- Borehammer.
- 10 mm stenbor.
- Vinkelsliber eller boltsaks (til rundjernet)
- 2 Brosten.
- 1 m rundjern, 10 mm.
Alternativt til fundamentet, kan du anskaffe dig stolpesko til runde stammer i en passende størrelse. De har ikke samme charme men er noget lettere at anvende.
Afbarkning af stammerne
Sørg for at afbarke de stammer og grene, du vil bruge. Det virker ulogisk, da barken er det, der beskytter træet, når det er i live. Når træet er dødt derimod, må du sikre, at svampe og insekter ikke har et gemmested under barken, hvor de kan nedbryde eller æde træet.
Afbarkningen foretages på det friske træ med en båndkniv. En båndkniv der er en bred, konkav kniv.
Hvis der går lidt tid, inden du begynder på dit projekt, er det desuden en god idé at lægge træet et tørt og ventileret sted, fx i en carport. Har du meget materiale, kan det med fordel skilles lidt ad ved at lægge nogle lister på tværs, så der er fuld ventilation mellem alle stammer og grene.
Pergolaens dimensioner
Når du skal i gang med at bygge pergolaen, skal du først måle dine afbarkede stolper (stammer) op og save dem til, så der er plads til, at du frit kan stå under pergolaens tag. Læg gerne lidt ekstra til i højden – det er med til at give en god rumfornemmelse. Toppen af stolperne former du til en tap med et stort tapbor på fx 30 mm. Tappen kommer til at passe med et hul i remmen (pergolaens overligger), som senere skal sættes fast på stolpen.
Pergolaens fundament
Her er der lavet et punktfundament bestående af store brosten, hvor der i midten er boret et 10 mm-hul.
Hvis du vælger det flotte brostensfundament, skal du blot grave huller til brostenens størrelse. Der er ingen grund til at støbe huller til stolperne, bare jorden er stampet hårdt til.
Hullet borer du med en borehammer med et stenbor. Det er nemmere, end det lyder, og bordet går igennem stenen, som var det (næsten) smør.
I bunden af pergolaens stolper borer du nu et ca. 10 cm dybt 10 mm-hul, som du banker et ca. 25 cm langt stykke rundjern ind i. Rundjernet passer til de punktfundamentet, og pergolaens stolper kan nu forankres i dem.
Tapbor bruges på endetræet i stolpernes top og vil fjerne træ, så der til sidst er en cylinderformet tap tilbage. Denne tap vil passe i det hul, der laves i remmene.
Pergolaens rem og spær
På væggen af et anneks, en carport eller et udhus sætter du et par beslag til at holde remmen, pergolaens overligger, fast. Højden afstemmer du med højden på stolperne, så remmen ligger vandret.
Alternativt til beslaget, kan du skrue en stump liste på væggen som en lille hylde, der kan holde remmen, når du måler. Når remmen så skrues fast, gør du det ned i listen.
Stolperne placeres i fundamentet. De kan ikke stå selv, så denne del af arbejdet kræver et par hjælpende hænder fra en anden person. Du kan også bygge en midlertidig afstiver af en liste, der går fra stolpernes top og skråt ned til jorden – eller over på den anden stolpe.
Ønsker du en fritstående pergola, er det vigtigt at sætte nogle permanente skråstivere fra stolper til rem, så konstruktionen bliver stabil.
Mål hvor lang remmen skal være, ved at lægge den i beslaget ved væggen, og marker hvor på remmen, den hviler på stolpen.
Tag så remmen ned, og bor et 30 mm-hul med et forstnerbor (et bor til store huller), så hullet kommer til at passe med tappene på stolperne.
Remmen lægger du op igen og fæstner på væggen, og så banker du remmens huller fast på stolpernes tappe. En skrue i toppen kan holde det hele sikkert på plads.
Nu måler du ud til spærene, der består af afbarkede grene, saver dem til og fordeler dem ud på remmen. De må gerne rage lidt ud fra remmen, det ser både solidt og rustikt ud. Montér grenene med skruer, og arbejdet er færdigt.
Planter til pergolaen
Den her rustikke pergola sætter gang i drømme om vinlandet Italien, og derfor bliver der naturligvis plantet en vinplante eller to op ad min pergola.
En af vores favoritter er den blå druesort ’Schuyler’, der kun har få kerner, en dejlig sød smag med strejf af jordbær og modner fint på en varm vokseplads. ’Schuyler’ kan også bruges til at lave en skøn jordbærsmagende rosé, hvis man har mod på vinfremstilling.
Nu kan du sidde under vinplantens grønne tag, og måske plukke dejlige blå druer, mens du tager en lille fortjent tår af din (hjemmelavede) vin. Lukker du øjnene, er det næsten som at være på en ægte italiensk terrazzo.
Er du ikke til vin, eller er klimaet for hårdt der, hvor du bor, kan du vælge en af disse skønne klatrere.
- Klematis, herunder alpeskovranke, Clematis alpina H6-7, italiensk skovranke, C. viticella H5, og storblomstrende hybrider som ‘Jackmanii’ og ‘ Ville de Lyon’.
- Klatreroser, Rosa ‘Lykkefund’ H4-5, ‘New Dawn’ H5 og ‘Santana’ H4.
- Kamæleonbusk, Actinidia kolomikta H6.
- Tobakspibeplante, Aristolochia macrophylla H5.
- Alm. humle, Humulus lupus H8.
Her finder du 10 smukke planter til pergolaen.