Blomster i krukker
Blomster & Planter

14 hårdføre blomster til krukker

Af 0 4.01.2023
Tekst og foto: Karina Demuth, skovdalnordic.com og Tia Borgsmidt
Mange forårsblomster er overraskende kuldestærke. Hvis vejret er mildt, kan du derfor sagtens sætte de første krukker udenfor allerede i februar-marts. Få inspiration til blomster i krukker her!

Allerede i den mørke vintertid begynder vi at længes efter forårstegn, men vi behøver ikke vente helt til foråret med at se på blomster. På de fleste velassorterede planteskoler og i blomsterbutikkerne kan du finde et pænt udvalg af blomster, som du kan plante i krukker allerede fra februar.

Klimaet om vinteren i Danmark er generelt blevet mere mildt og vådt, men frosten kan stadig være hård, især om natten. Mange løgplanters blomster kan ikke tåle den hårde frost, men hvis står de i krukker, kan du flytte dem ind i et køligt rum natten over. Eller du kan flytte krukkerne tæt på huset og lægge nogle grangrene over dem.

Hvilke blomster i krukker tåler frost?

Erantis og vintergækker er de første blomster, der trodser sne og frost. Allerede i januar kan deres små, hvide og gule blomster begynde at pible frem i haverne. Og køber du dem i potter, kan du plante dem i krukker sammen med andre tidligt blomstrende planter, f.eks. krokus.

Hyacinter kan du også få fat i på denne tid af året, og selvom de ikke naturligt blomstrer så tidligt, kan de ofte godt tåle kulde, især hvis de står lidt beskyttet tæt på huset. Også hornvioler er ret hårdføre over for vinterligt vejr og kan tilføre januar overdådige farver.

Hvis du ikke fik lagt blomsterløg i krukkerne i efteråret, kan du købe spirede blomsterløg i plantecentre og dagligvareforretninger hele vinteren.

Hornviol er en lille taknemmelig blomst, som er hårdfør 
over for vinterligt vejr. Bliv ikke forskrækket, hvis den klapper sammen i kulden, den skal nok rejse sig igen.

14 hårdføre blomster i krukker

 1. Akeleje
 2. Blå anemone
 3. Bellis
 4. Forglemmigej
 5. Hyacint
 6. Krokus
 7. Perlehyacint
 8. Pinselilje
 9. Primula
 10. Påskelilje
 11. Ranunkel
 12. Stedmoderblomst
 13. Vibeæg
 14. Våriris

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Genbrug løgene

Når løgblomsterne i krukkerne har blomstret af, er det fristende at smide dem ud. Men de kan blomstre igen, hvis du hjælper dem lidt på vej. Fortsæt med at vande og gøde dem, så kan du plante dem ud i et bed, når jorden er varm nok. Eller klip blomsterstilkene af nede ved løgene, lad planterne visne ned og gem løgene et tørt sted, til det bliver efterår, og du kan lægge dem i jorden.

TIP: Det er betydeligt nemmere at passe én stor blomsterkrukke end mange små, og jo større jordvolumen er i forhold til krukkens overflade, jo bedre holder den på vandet.

Få mere inspiration til blomster i krukker

Blomster i krukker

1.

Hyacinter findes i forskellige farver og former. De er velduftende samt flotte blomster, der skaber skøn forårsstemning i både haven og i buketter i boligen.

2.

Forglemmigej sætter skønne blomster i lys blå, til mørk over i hvid til rosa farver.

3.

Vibeægt pynter så smukt i forårshaven allerede fra februar.

4.

Krokus kan blive omkring 8-10 cm høje og er flotte i græsplænen, hvor de giver et smukt og tæt farvespil.

Foto: Karina Demuth