Guide til sammenplantning

Sådan laver du smukke sammenplantninger i krukker og altankasser

af Bente Halkjær. 9.03.2022
Foto: Tia Borgsmidt.
Uanset om du har en stor have, en altan eller blot en lille flise foran hoveddøren, kan blomstrende krukker og altankasser skabe en utrolig glæde. Få vores bedste tips til flotte sammenplantninger, til kasser og krukker lige her.

Sammenplantninger har været lidt glemt de senere år, men nu er de blevet populære igen – og det er med god grund. Du kan nemlig hurtigt lave et flot og livligt forårsbed i en krukke eller altankasse, hvis du blander forskellige plantearter. Du får det bedste resultat, hvis du går efter planter med blomsterfarver, der passer sammen – det vil ofte sige farver i samme skala. Derudover skal du vælge planter med mange knopper, så du kan glæde dig over dem særlig længe.

Sådan laver du flotte sammenplantninger i krukker og altankasser

Inden forårsbebuderne skal i jorden, kan du lade dem stå i en balje og suge vand i 15-20 minutter, så jorden er fugtig. Læg herefter leca i bunden af dine krukker og altankasser, så overskydende vand bliver suget op, og fyld krukkemuld i bunden. Sæt nu planterne i beholderne, og fyld op med jord. Det er pænest, hvis planterne har nogenlunde samme højde. Alternativt kan du plante de højeste planter bagest eller i siderne, så udtrykket ikke bliver for rodet.

Hold sammenplantningerne i live

Dine planter skal holdes med vand efter behov. De må ikke sejle i vand, men heller ikke tørre helt ud. Klip blomsterne af, når de ser triste ud – på den måde ser beplantningen hele tiden flot og frisk ud. På denne tid af året kan der stadig komme både sne og frost, og det er ikke noget, de små vækster er begejstrede for. I disse perioder må du derfor placere planterne et lunere sted og/eller dække dem godt til med et lagen, et flistæppe eller lignende – det er vigtigt, at du dækker med et let materiale, så stænglerne ikke knækker.

Plant blomsterne ud til foråret

Når planterne begynder at se lidt triste ud, og det er ved at være tid til at fylde krukker og altankasser med sommerblomster, kan du udplante forårsbebuderne i havens bede. Her vil de dukke op igen til næste forår. De fleste løg- og knoldvækster er hårdføre og kommer igen hvert år. Det samme gælder balkananemone og flere primulaer. De blomstrer ikke så kraftigt det første år, men de skal nok komme efter det.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

10 gode planter til altankasser og krukker

  1. Vintergæk er en af de første planter, der blomstrer, inden vinteren har sluppet sit tag. Flot sammen med andre hvide eller blå blomster.

  2. Perlehyacint kan fås med blå eller hvide blomster. Men af og til kan du også finde den med lyserøde blomster.

  3. Våriris er en lav irisart, der begynder at blomstre i haven i marts. Der er flere forskellige sorter med blomster i gule eller blå toner.

  4. Vibeæg med ternede blomster kan give højde i sammenplantningen. De fine blomsterklokker kan hænge let og elegant hen over krukkens øvrige blomster. Fås med violette eller hvide blomster.

  5. Persisk skilla har hvide blomster med et let strejf af lyseblå. De blomstrer tidligt i haven – først helt nede i jordhøjde, hvorefter de stille og roligt vokser sig højere og højere.

  6. Krokus fås i flere forskellige yndige nuancer af gul, lilla og hvid. I solskin folder den lille knoldvækst blomsterne helt ud, mens de folder sig sammen i gråvejr, og når mørket sænker sig.

  7. Hyacinten gør sig særlig bemærket på grund af sin eventyrlige duft, men planten er også stor og smuk. Blomsterne er typisk lyserøde, blå, lilla eller hvide, men du kan også finde dem i gul og ferskenfarvet.

  8. Balkananemone har yndige blå, hvide eller rosa blomster, der ligner dem, som børn tegner. Planten er flot i en sammenplantning, hvor de kønne blomster spreder forårsglæde.

  9. Hornviol er sammen med stedmoderblomst, der har større blomster, klassikere i krukker og altankasser, hvor de blomstrer i en lang periode. Dertil kommer, at udvalget af farver er ganske overvældende.

  10. Primula har farverige blomster, der bryder frem midt i den friskgrønne bladroset, og er god i forårets sammenplantninger.

Sæt krukkerne sammen

Prøv at sætte flere krukker af samme materiale, f.eks. zink eller kurv, sammen med forskellige planter i. Vi har fyldt en beholder med kirsebærgrene, en med våriris, balkananemone, hornviol og perlehyacint, og ladet hyacint, stedmoderblomst og vibeæg pryde en tredje. I den fjerde potte blomstrer primula, krokus, perlehyacint og persisk skilla. I kurvene på gulvet står rosmarin og hornviol.

Sammenplantning i stor zinkkrukke

Plant i højden

Har du en gammel zinkskraldespand eller en anden høj beholder, er den perfekt til sammenplantninger. Og det er oplagt at placere den tæt ved et par stole eller en bænk, så du både kan nyde synet og duften af foråret, når du nyder de første lune solstråler. Fyld f.eks. beholderen med en blanding af rosmarin, citrontimian, stedmoderblomster, hornvioler, krokus, hyacint, våriris, primula, perlehyacinter, vibeæg og balkananemoner.

Blomsterkurv med hyacinter

Lav en smuk blomsterkurv

Fyld en stor kurv med et væld af årstidens blomster. Her står vibeæg, hyacinter, krokus, våriris, balkananemoner, perlehyacinter, hornvioler og persisk skilla. Jordbunden er dækket med en blanding af mos og lav.

Spiselige blomster

Dyrk spiselige planter

Det er hyggeligt at fylde altankassen med spiselige planter. Hænger du den under køkkenvinduet, er det nemt at åbne vinduet og nippe blomster fra hornviol samt duftende kviste og blade fra rosmarin og citrontimian, når du tilbereder mad og kager.

Blomsterkasse med forårsblomster

Blomstrende altankasser

Hyacinter spreder den mest fortryllende duft. Det er derfor oplagt at bruge dem i altankassen sammen med andre forårsblomster som stedmoderblomster, primula og vibeæg. En tæt altankasse ligner en lille mark med blomster i fuldt flor.

Sammenplant blå blomster

Miks af former og farver

Du får et flot og harmonisk resultat, når du mikser planter med samme blomsterfarver, men med forskellige blomsterformer. Her ses blå våriris, balkananemoner, perlehyacinter og hornvioler.