Lupiner
Blomster & Planter

5 tips til succes med lupiner

af Therese Grønborg Steffensen Foto: Unsplash og Friedrich Strauss 8.05.2024
Lupiner er hårdføre og nemme at have med at gøre - og heldgvis er ikke alle arter invasive. Bliv klogere på den betagende staude her.

Med deres høje, farverige blomsterspir er lupinerne kærkomne gæster i haven. De er tilmed hårdføre og nemme at have med at gøre. Og ikke alle lupiner er invasive.

5 hurtige om lupiner

1. Skønne stauder

Lupiner er stauder, som giver en særlig vildskab og romantik til haven. Der findes mange forskellige lupinarter, både en- og flerårige, men de mest almindelige herhjemme er regnbuelupin/Russel-hybrid, Lupinus x regalis, og mangebladet lupin – også kaldet staudelupin, Lupinus polyphyllus.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

2. Selvsåning eller ej

Lupiner er eksperter i at selvså. Frøstandene er superdekorative, men vil du gerne undgå selvsåning, skal du klippe de ærtelignende frøstande af efter afblomstring. Når de fjernes, inden de når at udvikle modne frø, kan du være heldig at få en ny om end mindre blomstring senere på sæsonen.

3. Ikke alle er invasive

Du har sikkert hørt, at lupiner er en invasiv art – det er delvist rigtigt. En mangebladet lupin hører under kategorien, men der findes også lupiner, der ikke er invasive, f.eks. lupin, Lupinus ’Masterpiece’, uldlupin, Lupinus mexicanus og gul lupin, Lupinus luteus.

4. En miljøplante

Lupiner kan bruges som såkaldte grøngødningsplanter eller miljøplanter på grund af deres rodsystem, som gør dem særlig velegnede som jordforbedrende planter. De kan hjælpe til med at løsne komprimeret jord, tilføre næring og organisk materiale til næringsfattig jord. Det er typisk de enårige blå eller gule lupiner, der bruges, fordi de har en kort udviklingstid og visner ned igen efter én sæson, så jorden hurtig er klar til brug igen. De enårige lupiner er gode at bruge i køkkenhaven efter endt høst sidst på sommeren.

5. Så senest i juni

Mellem april og juni er den bedste periode at så lupiner i. Frøene har en hård skal, så det er en god idé at lægge dem i blød i et døgn inden. Så dem, hvor der er sol og veldrænet jord. Lupinerne vil først blomstre året efter, du har sået dem. Typisk i perioden juni-juli med efterblomstring i september.