Planter, der sætter lilla og lyserøde blomster om vinteren
Blomster & Planter

7 buske, der blomstrer om vinteren

af Bente Halkjær. 1.02.2023
Foto: Tia Borgsmidt.
De færreste forbinder farverne rosa og lyserød med dansk vinter. Men faktisk findes der en del planter, som sætter blomster eller bær i netop disse toner lige nu. Se hvilke her!

Fra november til marts er haven ofte brun og trist, medmindre man har plantet stedsegrønne vækster, eller sneen daler hvid og fin. Heldigvis kan man dog købe træer og buske, der trodser årstiden og sætter rosa eller lyserøde blomster eller bær i de kolde måneder. De feminine vækster er kærkomne lyspunkter i vinterhaven, så husk at dyrke dem på steder i haven, hvor du ofte kommer forbi, eller så du kan nyde synet af dem indefra.

7 busker, der blomstrer om vinteren

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

1. Pieris

Den stedsegrønne og vinterhårdføre busk pieris, kan blive to-tre meter høj. Vinteren igennem er den fyldt med blomsterknopper i flotte toppe, der dog først folder sig ud til foråret. Blomsterne kan være hvide eller lyserøde, og går du efter at nyde rosafarvet blomsterflor, kan du for eksempel vælge sorterne ’Valley Rose’ eller ’Valley Vallentine’.

Pieris er en surbundsplante, så du er nødt til at dyrke den i jord, der er specielt beregnet til surbundsplanter, og derudover må jorden gerne være let fugtig. Busken foretrækker en lidt beskyttet vokseplads, hvor der er sol eller lidt skygge, men gå uden om placeringer, hvor det er for skyggefuldt, da det vil reducere mængden af de betagende, krukkeformede blomster.

2. Kejserbusk

Drømmer du om såvel farver som duft i vinterhaven, er kejserbusken et godt valg. Det er en løvfældende busk, der kan blive op til tre meter høj. Allerede i november kan de første blomster begynde at dukke op, og så fortsætter de hen over vinteren. Sætter det ind med megen kulde, kan der være en pause i blomstringen, men når det atter bliver mildere i vintervejret, fortsætter blomstringen.

Planten klarer sig godt i almindelig havejord, der ikke er for tør. Du kan dyrke kejserbusk i både sol og halvskygge, men vil du gerne have mange blomster, så vælg den solrige vokseplads, for blomsterne sætter pris på masser af sol. Vil du gerne have en busk med intens lyserøde blomster, kan du plante sorten ’Dawn’.

Den enkelte blomst hos kejserbusk er forholdsvis lille, men da der sidder mange sammen i tætte, lyserøde toppe, er de nemme at få øje på.

3. Skimmia

Den populære skimmia er en lille, stedsegrøn busk, der typisk bliver omkring en meter høj. Bladene er læderagtige, og i løbet af efteråret kommer blomsterknopperne til, og de bliver på planten hele vinteren. Til foråret folder de sig ud og spreder en dejlig duft. Der er både han- og hunplanter, og begge typer blomstrer, men det er kun hos hunplanterne, at der kan komme små, røde stenfrugter – det er dog en forudsætning, at buskene forinden har fået blomsterstøv fra en hanplante.

Skimmia trives bedst i surbundsjord, da almindelig havejord kan bevirke, at bladene bliver gullige. Jorden må desuden gerne være let fugtig, og find gerne en vokseplads i halvskygge, der er beskyttet mod blæst. Skimmia egner sig godt til krukkedyrkning.

4. Vårlyng

Den iøjefaldende vårlyng, Erica carnea, er en dværgbusk, der ikke bliver mere end 25 cm høj. Bladene er linjeformede og sidder i kranse omkring stænglerne, mens de dekorative klaser af hvide, rosa eller pink blomster viser sig i perioden fra december til april. Går du efter de lyserøde toner, kan du f.eks. vælge sorterne ’Winterfreude’ eller ’Rosantha’.

Vårlyng er en hårdfør surbundsplante, der trives godt på en solrig vokseplads.

Buske, der sætter lilla og lyserøde blomster om vinteren
  1. Peberbuskens blomster spreder en behagelig duft, og de små blomster lyser op i haven – her er det sorten ’Rubra’
  2. Synes du, at haven trænger til lidt kulør, kan du købe en skimmia i potte og plante den ud i en flot kurv. Dæk jordbunden med mos, som pynter og holder lidt på jordfugtigheden.
  3. Vintersnebolle står længe med kuglerunde blomsterknopper med et fint rosa strejf, og stille og roligt begynder de at åbne sig. Sommetider kan du se både blomster og blåsorte stenfrugter på planten på samme tid.
  4. Navnet til trods blomstrer vårlyng også i løbet af vinteren. Da planten er forholdsvis lille, ser den fin ud i en krukke eller altankasse.

TIP: Det er flot at give de rosa skønheder et stedsegrønt bunddække i bedet. Du kan f.eks. plante efeu, vintergrøn, vinterglans eller krybende benved. Ønsker du højere planter til under træerne, kan du overveje buksbom eller kirsebærlaurbær.

5. Oktoberkirsebær

Oktoberkirsebær er et iøjnefaldende træ i blomstringstiden, som begynder om efteråret. Når det bliver frost i løbet af vinteren, holder træet en pause, men det er klar til at genoptage blomstringen, så snart vejret igen tillader det, og det betyder, at du kan se blomster i perioden fra oktober til marts eller april. De florlette blomster træder særlig tydeligt frem, fordi træet står uden løv i blomstringstiden. Efter blomstring kan der udvikles frugter, der lokker fuglene forbi træet.

Oktoberkirsebær trives godt i almindelig god havejord – gerne et sted, der ikke er for vindudsat.

6. Peberbusk

Peberbusken bliver omkring en meter høj, og den er sædvanligvis godt forgrenet. Planten blomstrer, før bladene dukker op, og det er ofte i marts, men når bare vintervejret er til den lune side, kan der udvikles små røde frugter, der ligesom resten af planten er giftige.

Vil du have det optimale ud af din peberbusk, sætter den pris på sol og en god muldjord.

7. Vintersnebolle

Vintersnebolle har grønne, læderagtige blade året rundt, og lige nu er der masser af halvskærmformede toppe fyldt med knopper og blomster mellem bladene. Blomsterne er hvidlige med et charmerende rosa anstrøg. Når blomstringen er omme, kan der udvikles små, blåsorte stenfrugter.

Planterne trives i almindelig god og næringsholdig havejord enten på en solrig placering eller et sted, hvor der er en smule skygge. Vintersnebolle hører ikke til blandt de mest robuste, og det er derfor en god idé at dække jorden omkring busken godt til med nedfaldent efterårsløv. Du kan også vælge at dyrke planten i en stor krukke eller en balje, og det giver dig mulighed for at rykke planten til en beskyttet plads i årets koldeste måneder – det kan f.eks. være i et drivhus. Har du ikke mulighed for at flytte den, kan du pakke krukken ind i bobleplast og eventuelt et stykke sækkelærred udenom, så potten stadig er pæn at se på. Stik eventuelt gran- eller fyrregrene i yderkanten af potten, som kan give lidt beskyttelse til plantens overjordiske dele.