Amarant: Dyrk superfood i haven

Uanset hvor du ønsker at så din amarant, kan vi ikke komme uden om, at den lyser op i smukke farver, samtidig med at det er den nye ”super food”. Alt i alt er amarant en plante, der kan mere end blot at se smuk ud i haven!
 

Hvad er amarant?

Amarant er en del af en stor plantegruppe med over 50 forskellige arter og endnu flere sorter, der stammer fra Sydamerika. Planten har sidenhen bredt sig over hele verden og dyrkes som afgrøde i både Afrika, Asien og Amerika. Amarant er kendt for sin effekt til at nedsænke blodtrykket samt for sit høje proteinindhold.

Flere amarantarter og -sorter er meget bemærkelsesværdige, da de får de smukkeste blade i de klareste farver. Af den grund er planten blevet dyrket som en sommerblomst i Vesten. Man kan inddele amarant i grupper efter deres brugsværdi. Her skelnes der mellem:

  • Bladrig amarant. Denne art dyrkes som erstatning for spinat i Indien, Kina og Japan. Hele planten kan spises, men det er specielt blade og stilke, der er favoritter.
  • Specielt frøholdig amarant. Denne art stammer fra Sydamerika. Planten er især dyrket som kornafgrøde. Frø af disse arter er blevet spist som spirer eller blevet formalet og brugt som bagning af brød.
  • Dekorativ amarant. Denne art dyrkes specielt, fordi den er smuk at se på. Bladene på denne art er gerne smalle og mere farverige. Det er disse blade, der typisk bliver brugt som pynt i forskellige salater.
  • Amarant som ukrudt. Nogle arter betragtes som ukrudt og kaldes for topamarant.

Dyrkning af amarant

Når du så amarantfrø, så vent gerne til jorden er mindst 10 grader varm. Planten tåler ikke frost, så plant ud på en lun jord, hvor der er læ og godt med næringsrig jord. Forså gerne i mistbænk i april eller ovenpå jord i maj.

Et godt tip er at så amaranten i køkkenhaven mellem squash og bønner, så de klatrende køkkenurter kan støtte sig til den høje plante.

Det gode ved amarantfrø

Amarantfrø kan købes i helsekostbutikker. Frøene har en smag af nød og egner sig specielt godt til mennesker med vægtproblemer pga. frøenes store proteinindhold. Frøene indeholder ikke gluten, men da de har en ret god bageevne, er de også gode at bruge for glutenallergikere.

Du kan bruge amrantfrøene til spirer. Dette gøres ved at lægge frøene på fugtigt vat på en flad tallerken og stil den i vindueskarmen.

Du kan også riste frøene på en varm og tør pande, hvor de vil poppe ligesom popcorn.

De er lækre som snacks, hvis man drysser dem over salaten eller som müsli til morgenmaden.

Hvis du koger dem, kan du bruge dem som ris. Der er derfor flere muligheder, hvis du ønsker at så amarant frøene.