Farverige afgrøder
Køkkenhave

Farverige afgrøder

Af Nanna Teckemeier 25.04.2020
Foto: Jytte Boch, Ann Marie Andreasson, Anette Nilsson og Frank Kirkegaard Hansen.
Vil du dyrke spiselige blomster i haven og køkkenhaven, er disse farverige favoritter både smukke, nyttige og lette at dyrke. Køb frøene og gå i gang med det samme.

Spiselige blomster er evigt populære og giver både kulør og smag til middagsbordet. Køber du frøene nu, er det let og billigt at få mange blomstrende planter til sommer, der kan være et farverigt indslag i køkkenhaven, hvor de lokker nyttige insekter til, eller i havens øvrige bede. Mange er lette at dyrke fra frø, så det er både nemt og billigt at komme i gang. Brug dem på kager, i salatskålen, på desserter eller som flydende dekorationer i sommerens drinks.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Sæt farve på salatskålen!

Spis med omtanke!

Brug kun blomster til madlavning, som du er sikker på kan spises. Mange haveplanter er giftige, f.eks. fingerbøl, liljekonval, guldregn, blåregn og talrige andre. Er der børn i haven, så forklar dem, at ikke alle blomster kan spises.
Du bør heller ikke spise blomster fra planter, du lige har købt i planteskolen eller supermarkedet, medmindre de specifikt er dyrket som spiselige afgrøder. Der kan sidde rester af sprøjtegift eller andre ting på bladene, som ikke er gode at spise.

Rød amarant, Amaranthus cruentus

Enårig plante, der er lige så flot, som den er nyttig. Bladene kan spises som salat, og fra de modne blomsterstande kan man høste spiselige frø. Den findes i flere sorter af amarant i vinrøde eller gyldne farver. Forspir den i vindueskarmen, og plant den ud på en varm plads i læ, når al risiko for frost er overstået.

Sødskærm, Myrrhis odorata

Denne smukke plante kaldes også for spansk kørvel og har mange anvendelser i køkkenet. De hvide blomster kan bruges i marmelade eller snaps, de store frø smager af lakrids og kan bruges i salater og desserter, og bladene kan spises som grønt drys. Den er flerårig, så har den først fået fat i haven, vil den komme tilbage år efter år. Den kræver en kuldeperiode for at spire, så den sås bedst om efteråret og vil så spire det følgende forår. Du kan også købe den i potte til foråret og plante den ud.

Georgine, Dahlia

Det vil nok overraske mange at få en dahliablomst serveret, men blomsterbladene er faktisk spiselige, og rødderne kan også koges og spises som kartofler. Faktisk kom de smukke planter i første omgang hertil fra Mellemamerika som en spiseplante, og først senere blev de dyrket for deres eventyrlige blomster. Forspir knoldene i potter i marts-april og plant dem ud, eller læg dem direkte på friland, når al risiko for nattefrost er ovre.

Blomsterkarse, Tropaeolum majus

Kaldes også nasturtie eller tallerkensmækker. En frodig slyngplante, som fås i alle nuancer fra cremegul til mørkerød. Bladene har en sennepsagtig smag, som minder om brøndkarse. De umodne frø kan indsamles og syltes som kapers, de udsprungne blomster smager mildt og kan pynte i salaten eller på kager. De store frø kan sås direkte på voksestedet i april-maj.

Hornviol, Viola cornuta

Hornviol ligner små stedmoderblomster, som den også er i familie med. Hornviol er flerårig, så den kommer igen år efter år. Hold dig ikke tilbage fra at plukke af den, da det stimulere blomstringen til at fortsætte. Sås indendørs i januar-april, og to-tre måneder senere kan du plante dem ud i haven. De vil blomstre samme år, hvis du sår tidligt.

Hestemynte, Monarda

Staude med aromatiske, duftende blade, der smager krydret som earl grey-te. Blomsterne kan drysses i salater eller på kager. De findes i mange røde og pink nuancer og har en sødlig smag. Kan sås fra frø indendørs i marts-april og plantes ud senere på foråret eller købes som færdig plante i potte om foråret. Blomstrer juni-september og tiltrækker sommerfugle og bier.

Smalfliget fløjlsblomst, Tagetes tenuifolia

Er nok bedre kendt som citron- eller appelsintagetes, som er det navn, den ofte sælges under, alt efter om blomsterne er gule eller orange. Frodig plante, som bliver cirka 40 cm høj og har en citrusagtig aroma, når bladene strejfes. Rigtig god som kantplante i køkkenhaven, hvor den forbedrer jorden og holder skadedyr væk. Forspir indendørs i marts-april, og plant ud eller så direkte på voksestedet i maj. Trives i sol.