Ensian (Gentiana) - guide til dyrkning
Blomster & Planter

Ensian (Gentiana) - få succes med den smukke blå blomst i haven

Af Karen Elise Lindberg og Lars Lindberg 22.07.2019
Foto: Lars Lindberg og Colourbox.
Er du på udkig efter en blomst med en ren, klar blå farve, er der ingen, som overgår ensian! Se her, hvordan du får succes med at dyrke den blå blomst i din egen have.

Den intense blå farve, som få blomster kan præstere magen til, har gjort ensian, Gentiana, til en eftertragtet haveplante. Når den ikke er mere udbredt, end den er, skyldes det nok, at en del af ensianarterne kan være vanskelige at dyrke uden for deres naturlige bjerghabitat.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Et stadig voksende udvalg af hybrider og sorter gør det dog lettere at få held med denne stenbedsplante, hvis man sørger for at give den de rigtige betingelser at vokse under.

Sådan får du succes med ensian (Gentiana) i din have

Ofte er det jordens surhedsgrad, som er afgørende for, om du får succes med den ensian, du planter – eller om den hurtigt forsvinder igen. Den foretrukne surhedsgrad afhænger af, hvilken art du planter. Nogle trives bedst i sur jord, andre på kalkrig grund, og enkelte er ikke kræsne, når det kommer til jordbund.

Generelt foretrækker de en veldrænet vokseplads, men også her er der variationer inden for arterne. Selv farven kan variere, for selvom vi forbinder ensian med den blå farve, findes der også arter med blå, rosa og gule blomster.

Ensian skaber blå sensommer

Der findes en lang række ensianearter, som blomstrer i sensommeren og efteråret, nogle helt ind i vintermånederne, med en strålende blå farve. De efterårsblomstrende ensianer er hårdføre over for frost og kan klare sig i både fuld sol og let skygge. De bryder sig dog ikke om varme, tørre voksesteder, så planter du dem et sted med fuld sol, og ligger din have i en af landets mildere egne, bør de skærmes fra de varmeste middagsstråler.

Kinesisk ensian, Gentiana sinoornata, er tæppedannende og har en smuk, lyseblå farve. Den er bedst på en beskyttet vokseplads, for den blomstrer så sent på efteråret, at man risikerer, at den fryser væk, før den når blomstring.

De mest spektakulære blomster findes inden for de mange hybrider og forædlede sorter af kinesisk ensian. De får store, enkeltsiddende blomster med klare, blå farver, ofte med hvide eller lyseblå striber på ydersiden. De foretrækker sur, fugtig jord og trives i fuld sol og er ofte nemmere at få succes med end de vilde arter.