Clematis montana ‘Elizabeth’ får et væld af små sarte blomster.
Blomster & Planter

Pasning og pleje af Clematis Montana ‘Elizabeth’

Tekst og 13.01.2017
foto: Kenn Römer-Bruhn
Clematis Montana ‘Elizabeth’ er en klatreplante, som blomstrer med et væld af små sarte blomsterhoveder i løbet af foråret og sommeren. Den dufter skønt af vanilje, men er giftig. Læs mere om klematissen her.

Clematis Montana ‘Elizabeth’ vokser meget hurtigt, så det er en god idé at holde den nede ved at beskære den, når der er behov for det. Hvis du er på udkig efter en høj og fyldig klematis, skal du vælge denne.

Læs også: Clematis Macropetala 'White Lady'

Plantefakta: Clematis Montana ‘Elizabeth’

  • Højde: 500-800 cm
  • Blomsterfarve: Rosa
  • Blomstring: Maj til juni og september
  • Placering: Sol til halvskygge
  • Jord: Ingen særlige krav
  • Pasning: Ingen særlige krav
  • Planteafstand: 100 cm
  • Giftig: Ja

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Køb lignende planter her.

Clematis Montana ’Elizabeth’ får de skønneste små lyserøde blomster. Montanasorterne er især kendt for deres meget blomsterrige fremtoning, hvor de enkelte blomsterhoveder nærmest kæmper om pladsen. Derfor er den især god til kedelige husmure eller drivhusvægge, hvor der mangler lidt kulør.

Denne sort har en meget karakteristisk duft af vanilje, som især bliver tydelig, når alle blomster er sprunget ud. Derfor giver det en god effekt, hvis du placerer flere planter ved siden af hinanden, så duften rigtigt kan komme til sin ret og brede sig ud i din have. Men selvom blomsterne dufter skønt, skal du skal huske på, at hele planten er giftig.

Leder du efter mere generel information om klematis, kan du læse vores store guide til klematis, Clematis her.

Er du normalt utålmodig med hensyn til dine planters vækst, kan du roligt vælge Clematis Montana ’Elizabeth’, for den er meget kraftigt voksende, og det gælder både i bredden og højden. Derfor er det vigtigt, at du vælger et sted, hvor planten har mulighed for at brede sig, så den ikke vokser vildt mellem dine andre planter i bedet.

Du kan eksempelvis plante den sammen med Clematis Montana, Almindelig bjergskovranke, som blomstrer smukt på samme tidspunkt af året. Begge klematisser blomstrer voldsomt, men hvis bare du holder dem nede, kan du nyde synet af de flotteste blomster fra maj til juni.

Sådan beskærer du Clematis Montana 'Elizabeth'

Clematis Montana 'Elizabeth' tilhører beskæringsgruppe 2, da den blomstrer i maj til juni. Du behøver egentlig ikke at beskære klematissen, da den nemt kan blive ranglet at se på. Planten kan dog blive meget stor og kompakt, så hvis den pludselig fylder for meget i din have, kan du beskære den ned efter hovedblomstringen i juni. Beskær den, så den kun rager 1 til 1,5 meter op over jorden.

På den måde sikrer du, at planten rent størrelsesmæssigt passer ind i din have, og at den sætter de flotteste blomster igen til næste år.

Formering af klematis