Heliotrop
Blomster & Planter

Pasning og pleje af Heliotrop

Tekst og 18.01.2017
foto: Kenn Römer-Bruhn
Heliotropium arborescens, Heliotrop, er en sommerblomst, som får mørkeblå og mørklilla blomster, der både dufter skønt og tiltrækker insekter. Læs mere om den smukke plante her.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Heliotropium arborescens, Heliotrop, egner sig både til blomsterbedet og i fade og krukker. Hvis bare du stiller den på en solrig plet, hvor den kan stå i læ, kvitterer den med et væld af smukke blomsterstande. Læs også: Echinacea purpurea, Purpursolhat

Plantefakta: Heliotropium arborescens, Heliotrop

  • Højde: 100-120 cm
  • Blomsterfarve: Blå, violet og hvid
  • Blomstring: Juni til oktober
  • Placering: Sol til halvskygge
  • Jord: Ingen særlige krav
  • Pasning: Ingen særlige krav
  • Planteafstand: 100 cm
  • Giftig: Ja
Heliotropium arborescens, Heliotrop, stiller ikke store krav, men hvis du vil sikre de bedste vækstbetingelser for planten, bør du plante den i en let og næringsrig jord. Desuden trives den bedst i solen, men hvis den er udsat for konstant sol, kan du risikere, at løvet visner pga. varmen. Derfor bør du placere den et sted, hvor den størstedelen af dagen står i sol, men også af og til får skygge. Planten får meget tætte blomsterstande med et hav af små fine blomster. Dens løv er kortstilket, og bladene krøller en smule, hvilket giver en fin effekt til planten. Har du placeret den et sted i haven, hvor den får en del sol, vil du kunne opleve, at blomsterne spreder en skøn duft af vanilje. Duften bliver nemlig kraftigere jo mere sol, planten får. Du kan med fordel plante Heliotropium arborescens i fade og krukker, hvor den giver et fint look til sammenplantningen. Men du skal huske at stille den et lunt sted, da den foretrækker at være omgivet af varme, hvilket både gælder luften og den jord, den befinder sig i. En finurlig ting ved planten er, at blomsterne drejer sig efter, hvor solen står på himlen.
Heliotropium arborescens kan formeres ved at så frøene indendørs i marts måned. Når frøene spirer og har nået en vis størrelse, kan de prikles om og kommes i potter. Herefter kan du plante dem ud i starten af juni måned, når al fare for frost er ovre. Rødderne er meget sarte, så pas på, når du omplanter spirerne. I øvrigt kan planten nemt formeres med stiklinger, der tages fra en eksisterende plante i august måned. Stiklingerne sættes i kasser med sandblandet jord og stilles herefter til overvintring i dit udhus eller din kælder, hvor der ca. er 10°. I begyndelsen af februar kan du så stille dem et lysere og lidt varmere sted, og når planterne har fået ordentligt fat, og der er blevet varmere udenfor, kan du plante dem ud i haven.