Gilia capitata, Blåhoved, er en smuk sommerblomst.
Blomster & Planter

Planteportræt: Gilia capitata, Blåhoved

Tekst og 10.01.2017
foto: Kenn Römer-Bruhn
Gilia capitata, Blåhoved, er en smuk sommerblomst, som faktisk ikke er forfærdelig kendt. Den får de kønneste blå blomster, som fordeler sig i kuglerunde blomsterformationer. Læs mere om planten her.

Gilia capitata, Blåhoved, har en ren blå blomsterfarve med kornblomstlignende blomster. Du kan bruge den som fyld hist og her i de af dine bede, som mangler blålige nuancer. Den passer nemlig fint ind mange steder, da den er slank og ikke fylder så meget.

Læs også: Nolana humifusa, Pokalblomst

Plantefakta: Gilia capitata, Blåhoved

  • Højde: 50-70 cm
  • Blomsterfarve: Forskellige blålige nuancer
  • Blomstring: Juli til september
  • Placering: Sol til let halvskygge
  • Jord: Ingen særlige krav
  • Pasning: Ingen særlige krav
  • Planteafstand: 20 cm
  • Giftig: Nej

Gilia capitata er en 1-årig plante, som trives i stort set alle slags jordtyper. Brug den som kantplante i dine mindre og større bede, eller plant den i dine stenbede.

Du kan så den direkte på friland fra april til slutningen af juni, men husk at udtynde småplanterne med 10-15 cm’s afstand, når de har etableret sig på voksestedet. Hvis du er interesseret i at få Blåhoved til at blomstre tidligere, kan du allerede plante den et beskyttet sted i september måned. Du kan med fordel dække den over med en form for vinterdække.

Gilia capitata er en selvsående plante, som du nemt kan nyde år efter år i din have. Den bliver dog aldrig et ukrudtsproblem, da den er nem at holde nede, hvis den pludselig skyder op et uventet sted. Blåhoved er en utrolig nem plante at dyrke, både fordi den sår sig selv fra år til år, og fordi den også er meget nem at frøformere. Tag frøene fra de mange små frøkapsler, som kommer frem sidst på sæsonen, og gem dem, indtil det er tid til at så nye planter. Insekterne elsker Gilia capitata, og den virker som en magnet på sommerfugle, bier og svirrefluer. Du vil opleve, at der i sommermånederne ikke er mange stille stunder omkring de smukke blå blomsterkugler.