De smukkeste efterårsfarver i haven
Blomster & Planter

Planter med smukke efterårsfarver

Tekst og 26.10.2020
foto: Hanne Gabel Christensen.
Når du planter nye træer og buske i haven, er det vigtigt ikke kun at tænke i forår og sommer. Efterårets løv kan være et overdådigt syn, for det flammende farvespil kan spænde over både røde, lilla, gule og bronzefarvede nuancer. Se vores bedste bud på planter med efterårsfarver længere nede.

En af glæderne ved vores skiftende årstider er den formidable finale, som løvfældende træer og buske byder på, inden de smider bladene.

Når dagene bliver kortere og køligere, går fotosyntesen i stå, og mængden af klorofyl, som giver løvet den grønne farve, svinder ind. Det sidste klorofyl omdannes til næringsstoffer og trækkes tilbage i grene og stammer, hvor det oplagres til næste år, og de tilbageværende stoffer, som giver de røde og gule farver, træder nu frem i al deres pragt.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Mængden af disse stoffer varierer en del i løvfældende træer og buske, derfor får nogle stærkere farver end andre, og det er dem, man skal have fat i, når der skal fyres op under efterårsfarverne i haven.

Farverige planter i haven

Der findes et bredt spektrum af farverige træer og buske, som alle varierer i størrelse og vækstform. Så hvad enten du har en stor eller lille have, en terrasse eller blot en altan, er det muligt at finde et kulørt efterårsindslag, der kan passe ind.

Japansk løn er en sikker vinder

En af de arter, som spænder bredt i størrelse, er japansk løn, Acer palmatum, også ofte kaldet japansk ahorn. Det er en stor busk eller et lille træ, som med sit dekorative løv er ved at udvikle sig til en haveklassiker herhjemme, og som også står flot om efteråret, hvor løvet slår over i rødt og gult. Den stammer fra Japan, Sydkorea og Kina og findes i forskellige sorter, som spænder fra buske med dværgvækst til små flerstammede træer. Nogle sorter er velegnede til at dyrke i krukker, og japansk løn kan også dyrkes som bonsai. Den kan klare sig stort set overalt, så længe den ikke står på en alt for vindblæst plads.

Vælg en gammel kending

Så er der de gamle kendinge: Bøg, eg, røn, hjortetaktræ, ildløn, troldnød og forskellige kirsebærtræer foruden vinget benved, bærmispel, judastræ og virginsk ambratræ. Listen er dejligt lang, så det er bare at plukke af udvalget, så det passer til havens størrelse og de vækstforhold, den byder på.

Værd at tage med i overvejelserne er også, hvordan træet eller busken står resten af sæsonen, og om der er noget særligt, du gerne vil have med, f.eks. en fin blomstring eller skulpturelle grene om vinteren. Mest malerisk bliver resultatet, når både røde og gule nuancer er repræsenteret, evt. tilsat lidt kontrast med mørkløvede buske og træer. Der er mange muligheder, så det er bare om at gå i gang.

Herunder får du 10 bud på vores efterårsfarvoritter.

10 planter med efterårsfarve

Smukkere kan det ikke gøres at trække sig tilbage for vinteren – og det er netop, hvad der foregår.

Almindelig røn har de flotteste høstfarver.
 1. ALMINDELIG RØN, Sorbus aucuparia. (Herover).
  Et lille træ med fliget løv, som får flotte røde efterårsfarver. Blomstrer i maj med hvide blomsterskærme og får senere røde bær, som fugle er glade for. Kan blive 10-15 m højt.
 2. HJORTETAKTRÆ, Rhus typhina.
  Flerstammet busk/lille træ med grønt løv, som slår over i gult, orange og rødt om efteråret. Bliver ca. 3-6 m højt og trives i almindelig, ikke for fugtig havejord i sol til halvskygge.

 • JAPANSK LØN, Acer palmatum ’Bloodgood’.
  Løvfældende busk/lille træ med busket vækst. Bliver ca. 2 m høj og kan plantes i krukke. Får mørkerødt, næsten sort løv, der slår over i rødbrunt om efteråret. Trives på en plads med læ i veldrænet jord i halvskygge-sol.

 • Japansk troldnød i smukke høstfarver.
 • JAPANSK TROLDNØD, Hamamelis japonica. (Herover)
  Busk/lille træ med gule efterårsfarver. Bliver 2-5 m høj og blomstrer i januar/februar-marts/april med frynsede gule, orange eller rødlige blomster. Trives på læfyldt plads i sol til halvskygge i let fugtig, veldrænet havejord.

 • Judastræ får fine dybrøde efterårsfarver.
 • JUDASTRÆ, Cercis canadensis ’Forest Pansy’. (Herover)
  Hjerteformede, bordeaux blade. Et træ på 2-4 m med små, lyslilla blomster i april-maj. Trives i sol-halvskygge.

 • Fin parykbusk holder farven længe.
 • PARYKBUSK, Cotinus coggygria. (Herover)
  Hvis mørke, bordeauxfarvede løv giver en flot effekt sammen med de varme efterårsfarver. Sorten ’Royal Purple’ har mere rødligt løv. Parykbusk er løvfældende, bliver ca. 2-4 m høj og blomstrer i juni-juli med løse toppe med små, rødbrune blomster. Trives i sol, læ og kalkholdig jord.

 • Tempeltræ iklædt gult efterårsflor
 • TEMPELTRÆ, Ginko biloba. (Herover)
  Får lysegrønne blade, som slår over i gult om efteråret. Kan blive 10-15 m højt og trives i almindelig, veldrænet havejord i sol-halvskygge. Kendt for sin medicinske virkning.
 • VIFTEBLADET LØN, Acer japonicum ’Acintifolium’.
  Bliver op til 3½ m højt med grønt løv, der får røde blade om efteråret. Trives i både sol og halvskygge.

 • Vingebenved med efterårsfarver.
 • VINGEBENVED, Euonymus alatus (Herover)
  Løvfældende busk med grønt løv, som om efteråret slår over i rødt. Bliver 2-3 m høj og trives i næringsrig jord og sol-halvskygge.
 • VIRGINSK AMBRATRÆ, Liquidambar styraciflua.
  Et mellemstort træ med grønt løv, som slår over i gult og slutter i flammende rødt. Bliver 10-15 m højt. Trives i sol til halvskygge i almindelig, fugtbevarende havejord.