Persisk skilla i forårshaven.
Blomster & Planter

Sådan dyrkes persisk skilla

Tekst og 14.02.2022
foto: Tine Edinger.
Et af de første forårsløg, der lyser op i haven om vinteren, er persisk skilla. Den er nem at dyrke i bede og krukker og har den mest vidunderlige sartblå farve.

Persisk skilla er en af de første forårsbebudere. Den blomstrer i februar blot et par uger senere end vintergækken. Blomsten stammer fra Kaukasus og det nordlige Iran, der indtil 1935 hed Persien, deraf navnet. Her vokser den mellem klippesten på solrige bakkeskråninger

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Persisk skilla, Scilla mischt-schenkoana

Den yndige lyseblå løgplante har en-tre blomsterstilke på hvert løg, og på hver stilk sidder tre til fem små blomster. De enkelte blomster er halvanden centimeter i diameter, stjerneformede og meget sart lyseblå med en mørkere blå midte på hvert kronblad og støvdragere i midten. Blomsten kan nemt forveksles med porcelænshyacint. Men mens persisk skilla har lidt større blomster og frie støvdragere, har porcelænsblomst sammenvoksede støvdragere, der danner et lille rør. I modsætning til andre arter af skilla er persisk skilla den eneste, som er så fin sartblå − de andre er mere stærke i farverne.

Sådan dyrkes persisk skilla

Som andre løgplanter skal persisk skilla sættes om efteråret. Sæt løgene i en veldrænet og porøs jord − gerne under løvfældende buske og træer, hvor den om vinteren og i det tidlige forår står i fuld sol og om sommeren og efteråret står i halv-skygge. Løgene skal hverken vandes eller gødes, når de er kommet i jorden.

Vil du dyrke persisk skilla i krukker, skal du først lægge et drænende lag småsten, potteskår el.lign. i bunden af krukkerne. Sæt herefter løgene i almindelig pottemuld, evt. blandet med groft sand eller grus. Står krukkerne under tagudhæng, eller er de på anden måde beskyttet mod regn, skal jorden vandes til, efter du har lagt løgene.

Smukke forårsblomster, persisk skilla.

Formering af persisk skilla

Persisk skilla formerer sig lige så stille ved frø og sideløg, så du ad åre får et fint forårsblomstrende bunddække i haven. Det er sjældent nødvendigt at udtynde og dele løgene.

Plant persisk skilla fra vinterens dekorationer ud

Har du købt persisk skilla i en blomsterbutik om vinteren, kan du sætte de blomstrende løg i en lille vase med lidt vand i bunden eller i en krukke med jord. Når planterne er afblomstret, kan du gemme løgene og plante dem ud i haven, hvor de vil blomstre hvert forår. Hvis der endnu er frost i jorden, skal løgene have lov til at vokse videre indenfor, indtil de kan plantes ud. Det er vigtigt, at løgene får lov til at fortsætte deres vækst efter afblomstring, så de kan samle ny energi til næste års blomstring.