Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Blomster & Planter

Sådan vinterbeskytter du dine roser

af Redaktionen 2.09.2021
Video: Kenn Römer-Bruhn.
Vinterens frost kan være hård mod havens roser, og det er derfor en god ide at give dem lidt dække og beskyttelse i de kolde måneder. Se, hvordan du gør her.

Når de kolde vintermåneder nærmer sig, svinder livet i haven langsomt ind. Mange af havens planter kan godt klare sig gennem den danske vinter, men nogle planter og blomster såsom roser, kan godt have brug for en kærlig hånd til at komme gennem de kolde måneder.

Mange roser er relativt hårdføre, hvilket betyder, at de sagtens kan klare sig gennem den danske vinter uden frostskader. Der er dog forskel på roser, og nogen er mere frostfølsomme end andre. Uanset hvilke typer af roser, du har i haven, vil de dog være taknemmelige for lidt beskyttelse mod vinterens frost og kulde.

Se, hvordan du vinterbeskytter dine roser med gran i videoen øverst i artiklen og læs mere om vinterbeskyttelse af roser herunder.

Hvordan beskytter du roserne mod frost?

Du kan vinterbeskytte haven med forskellige naturmaterialer. En nem og effektiv måde at vinterbeskytte roserne er med grangrene, som stikkes ned omkring rosernes grene. I videoen øverst i artiklen kan du se, hvordan man gør. Vinterbeskyttelse med gran fungerer således, at grenen danner et skjold om roserne, der skærmer mod kulden.

Du kan også bruge halm og visne blade omkring selve planten for at give lidt ekstra beskyttelse. Tæpper og fiberdug kan også bruges til at vinterbeskytte.

Hvornår skal du dække roserne til?

Roserne må ikke vinterdækkes for tidligt, da det kan skabe fugt omkring planten, som kan føre til svampeangreb.

Roserne kan dog også hurtigt blive skadet af frosten, når den først kommer, så du må heller ikke vente for længe. Vinterbeskyttelsen af roserne skal altså ske før sneen og frosten kommer, men da det danske vejr er uforudsigeligt, er det bedste tip at holde øje med vejrudsigten.

Hvornår skal du fjerne dækkenet?

Når sneen smelter er det fristende at fjerne dækkenet, men vent et øjeblik. Du risikerer nemlig, at frosten ikke er ovre, og så har hele vinterbeskyttelsen være spildt, hvis roserne alligevel får frostskader i foråret. I Danmark kan vi sagtens have nattefrost helt ind i april, og selvom der ikke er sne, er frosten en mindst lige så stor trussel for rosernes overlevelse.

Dækkenet skal som regel ikke fjernes før marts, og du kan ofte trække den til april, hvis frosten vedbliver. Her er tommelfingerregel igen at holde øje med vejrudsigten.