Blomster & Planter

Sådan får du succes med roser

af Susie Helsing Nielsen og Nanna Louise Teckemeier 2.02.2021
Foto: Jytte Boch.
Hvilken rose har den bedste duft? Hvilken blomstrer i længst tid? Og hvordan undgår man bladlus? Bliv klogere på havens roser lige her.

Roser er et must i en romantisk have, men at vælge den helt rigtige art og sort kan være svært. For hvilken gror hurtigst, hvordan skal de passes, og hvornår planter man? Dét og meget mere har vi spurgt vores havekonsulent, Susie Helsing Nielsen, om. Se hendes svar lige her! 

Guide: Pasning og pleje af roser UDENDØRS

Det første spørgsmål, som mange støder på i forbindelse med roser, er hvordan beskæres de? Mange overtager haver, hvor der allerede står gamle roser, der trænger til en kærlig hånd. 

Sådan beskærer du dine roser: 

Beskær roserne om foråret, når faren for længere nattefrost er ovre, eller om sommeren efter blomstring. Som tommelfingerregel giver hård beskæring færre grene, større blomster og senere blomstring, mens en let beskæring giver flere grene, mindre blomster og tidligere blomstring. Alle frostskadede og syge grene bør fjernes.

Hvornår beskæres roser?

Det er bedst at beskære roser i de sene vintermåneder umiddelbart før foråret — det skal være efter den værste frost, men før at roserne er begyndt at skyde. Det bedste tidspunkt falder ofte i marts, men det mest afgørende er vejrudsigten. Du kan fjerne visne grene og blomster hele året.

Beskær roserne rigtigt

En årlig beskæring af din rosenbusk hjælper med at holde den sund og fremmer væksten af nye, friske skud. Hvornår og hvor meget busken skal beskæres, afhænger af, hvilken type det er, og hvilken form du vil give den. Når først du har styr på det, er korrekt beskæring en leg.

Hemmeligheden bag flotte, blomsterrige roser er rigtig beskæring – og gødning. Giv første dosis gødning i begyndelsen af marts og herefter en gang om måneden indtil august.

Hvordan skal jeg beskære roser?

 1. Roser, der står tæt sammen i et bed, beskæres om foråret. Har rosen store, enkeltsiddende blomster, skæres den ned til 10-20 cm over jorden. Er det en såkaldt buketrose, hvor mindre blomster sidder samlet i klynger, skæres den ned til ca. 25 cm over jorden.

 2. Klip altid med en god rosensaks lige over en knop, som peger ud fra buskens midte. Så vil skuddet vokse udad og ikke ind i busken.

 3. Større buskroser forynges og tyndes ud om foråret. Skud fra sidste år skæres ned til cirka halv højde. Tynde skud skæres ned til cirka en tredjedel højde. Gamle, træede grene afkortes eller fjernes efter behov.

 4. Klatreroser og slyngroser beskæres først, når de er afblomstret, da de blomstrer på de skud, som er sat året før. Sørg for at klippe lige over et øje, der vender i den retning, som det nye skud skal vokse. Både klatre- og slyngroser skal bindes op. Grene, som vokser vandret, får flest blomster.

 

Hvilken jord skal jeg bruge til roser?

Har du en almindelig god muldjord, kan roserne plantes uden yderligere tiltag. Men er jorden meget sandet, er det en fordel blande lidt lerjord eller lergranulat i, så den holder bedre på vandet. Er jorden stiv og leret, kan den forbedres ved at blande sand eller grus i. Det er en dårlig idé at fylde kompost eller spagnum ned i plantehullet, da det vil hæmme rodudviklingen. Slut i stedet af med et lag grov kompost eller fx champost til roser oven på jorden, så jorden holdes fugtig og fri for ukrudt.

Hvornår skal roser plantes?

Roser skal typisk plantes i efteråret, hvor jorden er fugtigt og lun efter sommeren. Det gælder for barrodsplanter. Potteroser er mindre krævende og kan groft sagt plantes året rundt, så længe jorden ikke er frossen.  

Planter du forår eller sommer, er det meget vigtigt at holde roserne godt vandet indtil efteråret, da deres rodnet endnu ikke er udviklet godt nok til at hente vand nok op til planten, når den står med blade og blomster.

Hvordan planter man roser?

Roser er podet på en anden rosenrod, og for at denne ikke skal begynde at skyde og tage magten, er det vigtigt at plante rosen med podestedet 7-10 cm under jordoverfladen. Podestedet kan kendes som en fortykkelse øverst på roden. Potteroser har deres podested lige over jordoverfladen og skal ikke plantes dybere.

Hvor ofte vander man roser?

Roser, der ikke får vand nok, får lettere sygdomme som meldug og rosenstråleplet. Derfor er det vigtigt at holde roserne med vand sommeren igennem. Hvor ofte kommer an på sommerens nedbør. Vand hellere dybt og grundigt af og til end en sjatvanding hver dag. 

Hvordan gøder man roser?

De fleste roser har brug for gødning. Men det er vigtigt, at de ikke overgødes, da det skader mere, end det gavner, i form af flere sygdomme og skadedyr og stresset og sart vækst. Giv første gang gødning i starten af marts, og gød herefter indtil 1. august, hvorefter roserne har brug for tid til at afmodne deres skud, så de kan klare sig gennem vinteren uden frostskader. Gød efter forskrifterne på gødningsposen, eller supplér med kompost med jævne mellemrum, så der altid er et lag på mindst 5 cm. Der findes speciel rosengødning, men hjemmelavet kompost er ganske velegnet, da det ud over gødningseffekten også forbedrer jorden og holder på fugten. Køber du din rosengødning, er den organiske den bedste, fordi næringsstofferne afgives langsomt og dermed giver en lang og stabil tilførsel.

Hvordan holder man skadedyr væk? 

Det er altid godt at holde jorden under roserne dækket enten med andre planter eller med en eller anden form for jorddække. Planter du lave duftende planter, fx appelsintagetes eller timian, kan de forvirre skadedyrene med deres duft, og er det blomstrende planter som lavendler og isop, kan de også tiltrække nyttedyr, som kan hjælpe med bekæmpelsen af de skadelige kræ. Når jorden holdes dækket, hjælper det mod udtørring, og jordstrukturen bevares. Dækker du med organisk materiale, forbedres jorden også, samtidig med at roserne tilføres næring gennem hele vækstperioden. Alt dette gør roserne stærkere og sundere, så skadedyr ikke tiltrækkes i samme grad.

Hvordan undgår man bladlus?

Bladlus elsker roser og især roser, som på en eller anden måde er ude af balance, fx ved for lidt eller for meget gødning eller ved vandmangel. Sørg derfor for, at dine roser har det godt, men supplér også med andre planter i haven, som kan tiltrække en masse nytteinsekter. Det kan fx være blomstrende krydderurter, valmuer, jernurt og ærenpris. Sæt også fuglekasser op til mejserne, som gerne spiser både lus og larver. Kan du acceptere at have hvepse i haven, er hvepsene også ganske effektive rovdyr, som spiser alt fra lus til larver og spyfluer.

 
 

Hvilken rose har den bedste duft?

De roser, der har mest duft, er klart de historiske roser og de engelske roser, men især de historiske damasceneroser er kendt for deres duft. Det er da også damascenerroserne, som bruges til fremstilling af rosenolie. Duftene varierer meget fra sort til sort, og hvilken der er den bedste, kommer an på næsen, der snuser til blomsten. Der er både kraftige og milde dufte, herunder den søde gammelroseduft, duften af myrra, duften af frugt og utallige andre skønne variationer. Går du efter en rose med duft, kan det derfor anbefales at købe den, når den står i blomst, så du kan finde frem til lige netop din favorit.

Hvilken rose gror hurtigst?

De historiske alba-, centifolia- og damascenerroser er alle kraftigt voksende og kan bruges til robuste hække/hegn, hvor de vil give godt læ. Vælger du en damascenerrose som hækplante, er det vigtigt at vælge en sort, der bliver tæt. Mange rankende roser vokser naturligt nok også ganske kraftigt, og nogle sorter kan nå en højde på 10-12 m, hvis de fx får lov til at slynge sig op ad et træ. Se derfor altid efter størrelsen, når du køber en ny rose.

Hvilken rose blomstrer i længst tid?

Engelske roser kaldes også for Austin-roser og har en blomstring, der holder sig fra sommer til slutningen af efteråret. Engelske roser er krydsninger mellem nye og moderne roser. Disse krydsninger har alle de bedste egenskaber fra begge grupper, så her er der både sunde planter, lang blomstringstid, rig blomstring og velduft på én gang. Der findes remonterende roser, som giver mere end et blomsterflor i løbet af vækstsæsonen. Disse roser kan naturligt nok nydes i længere tid end dem, der kun blomstrer én gang. Remonterende roser er ikke ensbetydende med sunde eller duftende roser, så det er vigtigt at undersøge sorterne nærmere, inden de købes hjem til haven.

Skønne rosensorter

Havemanden Kenn Römer-Bruhn deler sin liste med hans favoritsorter fra egen have:

 • ’Pink Grootendorst’

 • ’White Grootendorst’

 • ’Pigen fra Fyn’

 • ’Svend Gønge’

 • ’Frühlingsduft’

 • ’Thèrése Bugnet’

 • ’Louise Bugnet’

 • ’Ghislaine de Fèligonde’

 • ’Martin Frobisher’ 

 • ’A Shropshire Lad’ 

 • ’Coral Dawn’ 

 • ’Alchymist’ 

 • ’Gertrude Jekyll’ 

 • ’Chippendale’

 • ’Mary Rose’ 

 • ’Willestrup’ 

 • ’Westerland’ 

 • ’Our Last Summer’ 

 • ’Aspirin Rose’ 

 • ’Gentle Hermione’

 • ’Lichfield Angel’

 • ’Mortimer Sackler’ 

 • ’Penny Lane’ 

 • ’Leander’ 

 • ’Scepter d’Isle’ 

 • ’Evelyn’ 

 • ’Jacques Carter’ 

 • ’William Shakespeare 2000’ 

 • ’Egeskov’ 

 • ’Leonardo da Vinci’ 

 • ’Queen of Sweden’ 

Savner du mere inspiration, har vi samlet 10 smukke roser i galleriet herunder: