Der er vokseværk i drivhuset i sommermånederne. Alle forårets anstrengelser begynder at give frugt, men der kan også være store udfordringer under glassets tag. Der er nemlig andre, der gerne vil have en del af dit udbytte. Her kan du blive klogere på, hvad du skal klare i drivhuset i sommeren, og hvordan du kommer ubudne skadedyr til livs.
Se også: Sådan får du succes med dit drivhus
Sommerens mange, varme udfordringer
Drivhuset har sin helt egen klimazone, og om sommeren kan klimaet for planter blive, som var vi i Sahara. Når solen står højt på himlen, varmes huset kraftigt op. Tomatens frugter kan ikke tåle en temperatur over 27°, hvis den skal modne korrekt. Den bliver grøn omkring stilken, når den får for meget varme eller direkte sol.
Er der varmt, skal planterne bruge ekstra vand. En agurk bruger op til et par liter om dagen, det meste til afkøling af blade og ikke til væksten, så her skal man være forsigtig med gødning.
Sommer og sensommer er også tidspunktet, hvor der høstes afgrøder, og hvor sygdomme i planterne begynder at vise sig. Spindemider elsker varme, og er der fugtigt i drivhuset, er det guf for skimmelsvampe.
Mere grøn inspiration: Få mest muligt ud af drivhuset
Blander man hele cocktailen sammen, kan både sommer og sensommer byde på store udfordringer i drivhuset. De er dog ikke større, end de kan løses, og griber du det rigtigt an, skal der nok komme noget godt ud af det. Det handler om at være opmærksom og om at se fremad. Det giver vi dig 10 gode tips til.
Se 10 tips til sommerdrivhuset i galleriet:
10 tips til sommerdrivhuset


Myrer elsker varmen i drivhuset, og ofte søger de ind i de store krukker, der står på gulvet. Problemet er let at løse. Hæv krukkerne med tre små, flade sten - så kommer der ikke myrer. Du kan også købe særlige urtepotteklodser til at sætte under krukkerne.


Agurkeplanterne kan hurtigt forvandles til en ren urskov. Fra bunden af planten og op ad stænglen vokser små sideskud (grene) som på et træs stamme. Betragt dem som etager. Ved første etage knibes lige efter første blad. Ved anden knibes efter andet blad og herefter efter tredje blad på resten af etagerne.
På tomater knibes alle sideskud i hjørnerne af. Ellers sættes der for mange blomster, der ikke når at udvikle sig til frugt.
Med melon er der mange teknikker. De fleste kniber alle sideskud efter første blad. Melon har han- og hunblomster. Hanblomster sidder på en lille stilk og hunblomsten på noget, der minder om en ært. Hunblomsten skal bestøves, men vent, til der er anlæg til tre-fire blomster. Bestøves den allerede efter første blomst, får du kun en enkelt melon.


Agurker er særligt udsatte for spindemider og især i varme perioder. Med en lup kan du tjekke, om der er mider. Det første tegn er gule pletter på størrelse med en femkrone. Tje kmed luppen på undersiden af bladet. er der små glasklare perler, er det spindemider.
Rovmider, som du kan købe og sætte ud i drivhuset, fungerer som biologisk bekæmpelse, og de gør det af med spindemiderne.
Du kan også forebygge ved at sætte et såkaldt "limrør" rundt om agurkeplantens stængel, så snart den plantes. Du skal bruge en tom toiletrulle og noget lim, der bliver ved med at klistre. Skær rullen op på langs, smør lim på inder- og ydersiden, og sæt den rundt om stamen mod jorden.
Limrøret gør, at miderne ikke kan kravle op, og de klistrer i stedet fast til røret.
Regnfang eller bønner plantet sammen med agurker har også en vis gavnlig effekt.


Drivhusplanters værste fjende er varme og fugt. I de varme sommermåneder kan du roligt lade dør og alle vinduer stå åbne hele døgnet (du kan til nøds lukke døren om natten).
Har du automatiske vinduesåbnere, så afmontér automatikken, så vinduerne også er åbne om natten. Hæng skyggegardiner op, når solen er kraftigst. Grønne gardiner er til udvendig brug og hvide til indvendig brug.


Har du gulv af tegl eller fliser, får det meget let alger i løbet af sommeren.
Det er ofte overskud af vand fra kondens, potter eller slanger, der bliver liggende. Det klarer du på en meget naturlig måde.
Hæld strandsand på hele gulvet. Det er dekorativt og giver sommerstemning, og algerne forsvinder. Myrerne kan heller ikke lide det.


Dyrker du i kapillærkasser, og er forbruget af vand højere end normalt, så spring gødningen over, hver anden gang du fylder op.
Dyrker du i bede, er problemet med overgødning mindre, men spar alligevel på gødningen i meget varme perioder. Når blade ikke er mørkegrønne, mangler de gødning.


Når temperaturen stiger i drivhuset, tærer det på planterne, og de bliver mere sårbare over for angreb fra skadedyr, som hurtigt kan formere sig i drivhusets lune, lukkede miljø.
De fleste lus kan ikke klare insektsæbe. Du kan købe det færdigt eller lave din egen blanding af:
- 1 tsk. brun fast sæbe
- 1 spsk. sprit
- 1 l lunken vand
Bland sæbe og vand, hæld sprit i, og brug en forstøver til at fordele blandingen. Sørg for også at spraye på bladenes underside, hvor lusene gerne gemmer sig.


Det er en stor misforståelse, at citrusplanter skal stå i et drivhus om sommeren. De kan stå inde kortvarigt til hygge, men de trives bedst ude i det fri og får ikke spindemider ude, hvad de nemt gør, hvis de står i drivhuset.


Ferie i sommeren kræver planlægning, og især er vanding og varme et problem at styre, når man ikke er hjemme.
Kapillærkasser holder vand en uges tid, så er du borte i længere tid, må du have en til at fylde op. I bede kan du grundvande, så jorden bliver godt gennemvandet og opbygger en vandreserve, som planterne kan trække på, mens du er på ferie. 150 l vand vil for de fleste planter være tilstrækkeligt. Du kan efterfølgende dække jorden med aviser eller andet, så vandet ikke fordamper. Så kan planterne klare sig i tre uger.
Helt sikker er du med en siveslange og et vandur. Vanduret stilles til at åbne for hanen morgen og aften i et kvarter. Et vandur hindrer, at der er konstant tryk på slangen. Prøv dig frem, inden du rejser på ferie. Et drypvandingsanlæg er også en mulighed. Sæt skyggegardiner op, mens du er væk, der hvor solen brænder mest, og luk alle døre og vinduer op, så klarer planterne sig gennem din ferie.


Vin kan ødelægges af skimmelsvamp og meldug. Meldug kommer, når planten har manglet vand. Skimmelsvamp, når man ikke lufter godt ud eller har glemt sommerbeskæring. Klip efter to eller tre blade lige efter klaserne og efter samme antal blade, hvor der ikke er sat klaser.
10 tips til sommerdrivhuset
Læs også: 5 tips til en nem have