Skal jeg vælge drivhus eller orangeri?

Som hovedregel bruges et drivhus til at dyrke planter, der kræver et varmere klima end det danske, mens orangeriet oftest bliver brugt til afslapning og hyggelige stunder. Drivhuset er forholdsvis lille – typisk mellem 6 og 12 m² – med glas på alle sider og ikke opvarmet. Et orangeri er oftest noget større – gerne over 12 m² – og kan ligne en slags fritstående udestue. Det er isoleret og opvarmet, så man kan opholde sig der hele året og samtidig dyrke planter i krukker el.lign.

Før du køber køber et drivhus

Inden du køber et drivhus eller orangeri, skal du tænke over dine behov. Har du nok i et par tomat- og agurkeplanter, kan du nøjes med et lille drivhus. Vil du derimod være fuldstændig selvforsynende, skal du have fat i et større drivhus, for sygdomme og skadedyr spreder sig til alle planter, hvis de står for tæt.

Tænk over placeringen

Du bør også overveje, hvor i haven du placerer drivhuset. En nord-syd-placering er bedst, hvis du har et drivhus af glas, for så undgår du, at det bliver overophedet, når solen er varmest over middag. En øst-vest-placering er derimod bedst, hvis du godt kunne tænke dig at komme tidligt i gang med at så, fordi den længste side af drivhuset så står i fuld sol ved middagstid og kan sætte skub i spiringen i de tidlige forårsmåneder. Vil du derimod bruge dit ekstra uderum til afslapning og hygge er det en god idé at placere orangeriet, så det står i skygge under middagssolen, hvis du vil bruge det i højsommeren, for ellers kan det nemt blive uudholdelig varmt at opholde sig der. Tag også højde for størrelsen af huset, for et bord, nogle stole og en solseng fylder en del.

Stormsikring af drivhuset

I et land som Danmark, hvor det blæser mange dage om året, er det altid en god idé at sikre drivhuset og orangeriet mod storm. Derfor er det vigtigt, at det har en stærk konstruktion – gerne med skråstivere og hjørnebeslag. Placér det et sted i haven, hvor det står i læ, fx i nærheden af en hæk eller et hegn, og sørg for at lukke alle døre og vinduer forsvarligt, lige så snart der er optræk til blæst. Du kan også få automatiske vinduesåbnere, der er udstyret med cylindre, der forhindrer vinduerne i at blæse op, når det stormer.

Luft ud i drivhuset

Med et drivhus kan du beskytte spirerne og give dem bedre vækstvilkår i form af mere varme og højere luftfugtighed, end du kan på friland. Men de færreste planter kan dog tåle at stå for varmt i længere tid. Sørg derfor for at lufte ud ved at åbne døre og vinduer hver dag, eller anskaf automatiske vinduesåbnere, som åbner vinduerne, når temperaturen nærmer sig 25°. Husk i øvrigt at hænge et insektnet op ved hvert vindue, så du undgår at invitere ubudne gæster ind til dine dyrebare planter.

Inspiration til valg af drivhus:

Her får du udvalgte favoritter - der er noget for enhver smag, både til altanen og til de helt store haver. Tryk på den hvide boks, for at læse om hvert enkelt drivhus.