Giv pindsvinet et pindsvinehus at overvintre i
Hannerne er de første til at være fede nok allerede sidst i september, mens hunnerne er lidt længere om det – de har trods alt taget sig af ungerne. De ser sig i november efter et sted at bygge en rede at overvintre i, og du kan hjælpe dem ved at give dem et pindsvinehus. Sådan en vinterhule kan du både købe færdig og lave selv - og det sidste er klart det sjoveste. Her er samlet et par gode idéer til, hvordan du let kan give pindsvinet sit helt eget pindsvinehus.
Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.
Et pindsvinehus at bo og overvintre i
I store haver er der sikkert allerede mange kroge, som pindsvinet kan overvintre i. I naturen vælger de ofte tæt bevoksning og samlinger af efterårets nedfaldne blade. Ligeså flytter pindsvinet gerne ind i havens busketter, særligt hvis de er tætte af bunddække og krat. Kompostbunker er også ofte et yndet vinterhi, hvor der findes bunker af grene og blade, der er gode at putte sig i.
Gør-det-selv
Langt det letteste er at lade efterårsbladene ligge i nogle store bunker i en afsides krog af haven. Sørg for, at der ligger nogle afklippede grene øverst, så er hiet også stormsikret.
Stormsikring af drivhuset i 6 trin
Pindsvinet er et nyttedyr i haven. De spiser snegle og andet skadeligt kravl, og man får hurtigt lyst til at gøre noget ekstra for at holde på de hjælpsomme gæster. Det er ganske let at finde noget, der kan gøre det ud for et pindsvinehus.
Vigtigst når du ser dig om efter et brugbart hus, er, at åbningen lukker pindsvinet og ikke ræven ind. Placér pindsvinehuset i en af havens fjerneste kroge, i et krat, en hæk, eller ved komposten, og dæk det godt til med blade.
Frugtkasser
Frugtkasser er populære som indretning både inde og ude, og hvis du har en liggende, har du allerede et godt pindsvinehus. Størrelsen er perfekt. Vend den på hoved, placér den i en hæk, eller et krat. Sæt en sten under et hjørne, så pindsvinet kan krybe under kassen ─ eller fjern et bræt, så der er hul.
Paller
En gammel palle kan også gøre det. Under pallen er der plads nok til, at et pindsvin kan rulle sig sammen i ly for frosten. En kærlig hjælp er at beklæde oversiden med et stykke plastik, så regnen ikke går lige igennem, og hvis du synes, der bliver for trangt, kan du fjerne et af pallens ben.
Vær kreativ!
Det er fantasien, der sætter grænser. Det gamle kaninhus kan få nyt liv, en blikbalje, der alligevel ikke skal stå og blive fyldt med vand over vinteren, eller en aflagt kurv i pileflet, der bare skal på sankhansbålet til sommer, er perfekt.
Hvis du er rigtig ferm, så har du sikkert allerede overvejet, om ikke bare du kunne bygge det selv. Hvis du kaster dig ud i selv at designe, så husk:
- Sørg for at ræven ikke kan komme til pindsvinet. En åbning på 10 x 10 cm er passende
- Ingen bund. Pindsvinet skal have mulighed for at grave sig ned, hvis vinteren bliver særligt hård
- Det må ikke være for stort. Frugtkasser har ofte en perfekt størrelse. Det er i omegnen af L 40 x B 30 x H 30 cm
Køb-det-selv
Hvis du mod al forventning ikke har noget i haven, der kan bruges som vinterhi, eller bare gerne vil forkæle de kære små med noget eksklusivt, så fås pindsvinehuse i alverdens udformninger på nettet, men også rundt omkring i havecentrene. De findes udformet som alt fra flettede iglooer til små huse med tagpap og halvtag over indgangen.
Et købehus fås oftest med tag, som kan løftes af, og det kan være fristende at se til de sovende små, men her gælder den universelle pindsvine-regel: Lad dem være i fred, og nyd dem på afstand.
Hvis du har sørget for at dejligt bo, så har du gjort dit. Så dukker de med garanti taknemmelige op til foråret, og hvis du er rigtig heldig, så er dit vinterhi snart en familiebolig, og de små unger vil hen på sensommeren begynde at pusle rundt i åbningen.