Beskyt havens nyttedyr mod kulden - pindsvin, spidsmus og fugle
Bolig

Beskyt havens nyttedyr mod kulden

af Susie Helsing Nielsen og Anita Banner 26.10.2017
Foto: Colourbox
Fugle, pindsvin og spidsmus er nyttedyr i haven, fordi de æder mange af de uønskede insekter om sommeren. Undgå, at nyttedyrene forlader din have om vinteren ved at beskytte dem mod sne og frost. Her kan du læse, hvordan du gør.

I haven findes mange nyttedyr og hjælpere, der sørger for at holde den i balance. Om vinteren har nyttedyrene gavn af vores hjælp, så de overlever. Til gengæld yder de os stor hjælp med at holde skadedyrene som snegle, larver og lus væk til næste vækstsæson. Læs med og bliv klogere på, hvordan du beskytter havens pindsvin, fugle og spidsmus, når kulden sætter ind.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Fugle er gode nyttedyr og hjælpere

Fuglene er et vigtigt nyttedyr i haven. Om sommeren spiser de uendelige mængder af skadedyr, og om vinteren udrydder de alt, hvad de kan finde af insekter, som kan udgøre en kommende plage.

Giv fuglene gode muligheder for at overvintre ved at undgå rydde haven for efterårsnedfald, når sæsonen lakker mod enden. Jo mere vissent plantemateriale der er, jo flere steder kan fuglene lede efter føde i form af insekter. Lad derfor stauderne stå med visne toppe vinteren igennem, og lad løvet fra træer og buske ligge på jorden (dog ikke på græsplænen).

Fuglene har brug for gode sovesteder. Sæt derfor redekasser beregnet til forskellige fugle op rundtomkring i haven, og tøm gamle redekasser, som er fulde af utøj. Har du ikke allerede et foderbræt, vil det være en god idé at sætte et op, så du kan fodre fuglene hele vinteren. Husk også et lille fuglebad med frisk vand. Sørg for at fjerne isen om vinteren, så fuglene kan slukke tørsten.

Beskyt frysende pindsvin

Pindsvin er ikke bare nuttede at se på - de er også utroligt effektive sneglespisere! Men de bryder sig ikke om frost.

Lav derfor en eller flere store kvasbunker rundtomkring mellem havens buske, så pindsvinene bliver i din have, når de skal finde et vinterhi. Du kan også købe nogle fine pindsvinebo, som ser meget dekorative ud. Vigtigst er det, at boene er uden bund, så pindsvinene kan søge længere ned i jorden, hvis det bliver for koldt – ellers vil de dø af kulde.

Mere grøn inspiration: Det skal du gøre i haven i november

Spidsmus jæger insekter

Man må endelig ikke forveksle almindelige husmus med spidsmus. Mus er gnavere, mens spidsmus er insektdræbere – og de kan faktisk også spise almindelige mus, og er dermed rigtig gode nyttedyr. Deres glubende appetit gør, at de ikke er kræsne, så har du spidsmus i haven, vil de lystigt jage både orme, bænkebidere, snegle og larver.

Vil du tiltrække spidsmus, skal din have ikke være alt for friseret. Spidsmus kan nemlig bygge rede på jorden mellem visne blade og under grene. Reden er rund og bygget af græs, tørre blade og mos.