Myrer: tips til forebyggelse og bekæmpelse

Hvis du før har kæmpet med myrer i din bolig, ved du, hvor irriterende det kan være at have besøg af de ubudne gæster. Det er bare ikke særlig indbydende, når de kravler rundt i køkkenet og andre steder i hjemmet. Men myrerne kan være svære at holde ude, for de små kryb kan komme ind gennem selv den mindste revne eller det mindste hul i muren, gulvet eller hvor der nu kan være passage ind i huset. 

Myrerne er en af de mest succesfulde grupper af insekter med mere end 14.000 beskrevne arter, og de tidligste myrer kriblede rundt helt tilbage i kridttiden. 

Skadedyrsbekæmpelse af myrer

Myrerne bliver især tiltrukket af lugt af madvarer, og der er nogle få men nyttige forholdsregler, det er en god idé at have i baghovedet for at undgå at lokke myrerne til:

5 tips til at forebygge myrer

 • Hold boligen ren ved jævnligt at fjerne madrester og skidt fra gulvene – særligt de søde sager. Lidt spildt sukker er lige sagen for en myrer.
 • Sørg for at tømme skraldeposen hver dag, så der ikke er gammelt skrald indenfor. Lad aldrig gamle skraldeposer stå, men gå ud med dem med det samme.
 • Undgå fugtige overflader som f.eks. vand på køkkenbordet. Myrer kan godt lide fugtige steder. Brug støvsugeren i stedet for at vaske gulvet i en periode. 
 • Mad. der ikke står i køleskabet. skal altid dækkes til.
 • Lad ikke snavset opvask stå, men vask op med det samme. 

Du kan også forsøge at forebygge myrer ved at mindske muligheden for at de finder vej ind. Hvis du tætner revner og sprækker i fundamenter og ydervægge, vil det være sværere for dem at komme ind. Det samme gælder lister ved døre og vinduer, der gaber. Husk på, at det ikke nytter meget at tætne en liste eller revne, hvis først der er begyndt at myldre myrer ud derfra – så har de slået sig ned, og de skal nok finde veje ind - nogle arter kan endda gnave en vej ind.

Forebyggelse forhindrer ikke myrerne i alligevel at slå sig ned i din bolig. Du kan have været nok så nøjsom, alligevel finder de vej ned under huset og derfra veje ind i boligen. Derfor er der heller ikke meget andet at gøre end at ty til bekæmpelse, når de første spejdere er set snuse rundt langs paneler eller henover køkkenbordet. 

Hvor slår myrer sig ned?

Myrer bygger kolonier alle steder, hvor de kan grave, og hvor de har let adgang til huset.

Rigtig ofte er det i det gruslaget som huse og belægninger er bygget på. 

Bærelaget er ofte af grus og sand, der er godt at grave i.

Myrerne har let ved at bygge kolonier op ad kælderydervægge, under fundamenter og under gulve, og i særdeleshed i fliseterasser.  

 

Skadedyrsbekæmpelse af myrer uden gift

Der er ikke mange muligheder, hvis du vil bekæmpe myrer med gift. Størst chance har du, hvis du kan finde boet. Miljøstyrelsen anbefaler at bruge kogende vand til at slå et bo ihjel. Hvis du kan finde det, kan du hælde kogende vand ned i boet. Hvis du blot har fundet et hul eller en revne, der er adgangsvej, er det ikke sikkert at du kommer i nærheden med vandet. 

Miljøstyrelsen råder desuden til ikke at bruge gamle husråd. der består af at sprede forskellige hjemmelavede skræmmemidler. Det er f.eks. peber og kaffegrums, man ind i mellem støder på som et glimrende råd, men effekten er ikke påvist, og hvis der er en effekt, har det kort virkning og kan ikke i sig selv udrydde en myrekoloni. 

Bekæmpelse af myrer med gift

Myredåser, -pulver og -gift fungerer stort set altid ved, at giften spredes, hvor arbejdermyrerne opholder sig. De vil lokke de andre til med signalstoffer og sammen bærer de giften tilbage i boet, hvor det dræber hele kolonien. Enkelte arter kan skabe problemer, da de ikke er gode til at bringe den slags hjem i kolonien. 

Miljøstyrelsen har lavet tre retningslinjer, som er vigtige at følge, hvis du vil forsøge dig med gift i kampen imod myrer: 

 1. Brug myrelokkedåser. 
  Myrelokkedåser er nem at bruge og indeholder gift, som lokker myrerne til. Myrerne udskiller en duft (som kun de kan lugte), der lokker deres kolonifæller til. I dåsen samler de giften op, og bærer den hjem i deres koloni, hvor den vil forgifte hele kolonien. 
 2. Brug kun godkendte midler. 
  Du skal bruge midler, som er blevet godkendt af miljøstyrelsen, der har vurderet om midlet er effektivt og ikke skader miljøet og dyr og menneskers sundhed. De godkendte midler kan du læse om her.   
 3. Læs etiketten grundigt.
  Vær bevidst om, hvad det er for en gift, du bruger, og hvordan den påvirker dine omgivelser. Husdyr og børn stikker næsen i mange ting, og myrebekæmpelse sker ofte i gulvhøjde, hvor netop kæledyr og unger opholder sig. 

Mange midler er ikke godkendt til brug nær fødevarer f.eks. ved køleskab, på køkkenbord og i køkkenskabe. 

Kilde: Miljøstyrelsen

Vil du vide mere om skadedyr? Læs med her.

Dækker forsikringen?

De almindelige myrer er sjældent dækket af forsikringen, så her må du tegne en tillægsforsikring. Mange forsikringer dækker insektskader i træ, og der er den sorte havemyrer f.eks. ikke under, men herkulesmyren derimod er ofte, da den er kendt for at udrette store skader på træværk. Er der risiko for myrer, der hvor du bor, og er du i tvivl, er det en god idé at forhøre dig med dit forsikringsselskab før uheldet er ude. Sørg også for at tale med forsikringselskabet om hvilken type skadedyrsbekæmpelse, de dækker. 

De tre mest almindelige myrer i haven og hjemmet:

 • Sort havemyrer.
 • Herkulesmyrer.
 • Faraomyrer.

Myrerne bor i kolonier, hvor en dronning producerer mange tusind myrer. De fleste myrer er arbejdermyrer, og det er oftest også dem, vi ser komme vandrende henover gulvet på jagt efter føde. Myrer med vinger er hanner og så findes dronningerne, som vi sjældent støder på. 

Sort havemyre

Det er nok den, de fleste har set, og tænker på, når nogen taler om, at de har fået myrer derhjemme. Den bliver 3-9 mm og sort til brunlig. De bygger deres kolonier under jorden, ofte under sten og fliser men også i træ, som f.eks. gamle træstuppe, træværk i gamle huse og endda isoleringsmateriale.

Herkulesmyre

Danmarks største myre bliver 5-14 mm. Den lever kun i Nordjylland og -sjælland, i nåleskove. Vi ser den ikke så ofte indendørs, men når vi gør, så udretter den store skader på træværk, da den gnaver og udhuler det træværk, den slår sig ned i. 

Faraomyre

Den mindste af de tre, ca. 2 mm og lys, rødbrun og nogle gange gullig i farven. De danner store kolonier på flere hundredetusinde myrer. De holder af varme, så hvis de har indtaget huset, er det ofte nær en varmekilde, som et fyr, eller varme rør. De udretter ikke nogen skade, men spreder sig hurtigt og kan være til stor gene, hvis deres store antal pludselig indtager køkkenet eller sommerfesten.

Myrernes bladlusefarme

Myrer er som nævnt nogle sukkermunde. Faktisk er de rovdyr, som jager, og æder andre insekter, men den søde tand gør, at de også går i planterne og samler nektar og saft. De er vilde med bladlus, og dem slår de altså ikke ihjel og æder, men i stedet drifter de faktisk bladlusene som var de husdyr. Bladlusenes ekskrementer kaldes honningdug, og er sødt. Myrerne nyder godt af honningduggen og i bytte får bladlusene beskyttelse. Derfor kan myrer også give problemer ved bekæmpelse af bladlus med nyttedyr, da mariehønelarver og guldøjelarver f.eks. bliver drevet på flugt eller slået ihjel.