sølvfisk Lepisma saccharina
Dyr og insekter

Undgå sølvfisk på badeværelset

af Nanna Larsen 3.05.2021
Foto: Wotkjær Productions. Video: Max Martinussen
Kender du til små, sølvfarvede insekter, der drøner rundt på badeværelsesgulvet? Så har du med stor sandsynlighed fået besøg af sølvfisk. Men hvad er sølvfisk egentlig for nogle? Og hvordan slipper du af med dem igen? Her får du vores bedste tips mod sølvfisk!

De små insekter, som ofte er at finde på badeværelsesgulvet, hedder egentlig sølvkræ, men går i daglig tale under navnet sølvfisk, fordi deres sølvglinsende udseende og bugtende bevægelser leder tankerne hen på små, skællede fisk. 

De små insekter er meget lyssky og foretrækker  at leve på lune og fugtige steder, hvilket gør badeværelset og køkkenet til ideelle opholdssteder for de små væsener.

HVAD ER SØLVFISK?

Sølvfisk er små insekter, der ofte ses på badeværelset. Det skyldes ikke kun den høje luftfugtighed, men også det, at de lever af sukker og stivelse, som bl.a. findes i skæl, sæberester og tapetklister. Sølvfisk hedder egentlig sølvkræ, men deres glinsende udseende giver associationer til fiskeskæl.

Har du sølvfisk i din bolig, så frygt ej. De små insekter er nemlig ganske uskadelige for mennesker og dyr, og de findes på langt de fleste badeværelser i ældre boliger.

På trods af at sølvfisk er ganske harmløse, opfattes de ofte som skadedyr, fordi de lever af sukker og stivelse, som bl.a. er at finde i tapetklister, sæberester eller fugtigt papir. Sølvfisk er dog ganske nøjsomme og spiser ikke særlig meget. Derfor vil omfanget af skader forårsaget af sølvfisk som regel være begrænset.

Hvordan kommer man af med sølvfisk?

Har du alligevel ikke lyst til at dele bolig med de små sølvkræ, giver vi dig her nogle enkle tips:

  • Hold det angrebne rum tørt og køligt ved at lufte ud med jævne mellemrum, gerne to gange dagligt i 5-10 minutter.
  • Tør gulvet godt af efter gulvvask, så du undgår at skabe et fugtigt miljø
  • Støvsug i sprækker og revner, hvor sølvfisk ofte opholder sig
  • Foretag en grundig rengøring på badeværelset, for sølvfiskene lever bl.a. af mel og krummer samt sæbeaflejringer i brusekabine og håndvask

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Den bedste måde at bekæmpe sølvfiskene på er at sænke luftfugtigheden i det pågældende rum. Er din bolig hårdt ramt af sølvfisk, kan du dog også ty til håndkøbsmidler såsom insektspray, lokkedåser og insektpudder.

Hvor kommer sølvfisk fra?

Sølvfisk har eksisteret i ca. 400 mio. år og er blandt de første dyr, der forlod havet og indtog landjorden. Nu bor den på dit badeværelse, det er jo i og for sig ret fantastisk at tænke på. De fleste slags sølvfisk lever i fugtig jord, men en del sølvfiske-arter er så tæt knyttet til mennesker, at de faktisk stort set ikke findes i naturen. 

Hvad kommer sølvfisk af?

Det er næsten umuligt at sige, hvor sølvfiskene i dit hjem præcis kommer fra. De kan for eksempel være kommet fra naboen, eller æggene kan have gemt sig i gamle papkasser, genbrugsmøbler eller andet, du har taget med ind i hjemmet udefra. Sikkert er det, at sølvfiskene trives i et fugtigt miljø og lever af stivelsesrester, så det er det, du skal være opmærksom på, hvis du vil blive de små insekter kvit. 

Få en oversigt over alle skadedyr her.

Kilde: Bolius.dk, illvid.dk og Jyllands-posten.dk