Vandris fra æbletræ fjernes
Frugter & Bær

Fjern vandris fra æbletræer

Tekst og 4.02.2018
Foto: Kenn Römer-Bruhn.
Når du beskærer dine æbletræer, kan du opleve at træet danner vandris. Hvis du jævnligt beskærer, så må du også jævnligt være efter vandris. De skal fjernes løbende, så de ikke ødelægger træernes fine form.

Mange skriver vanris, men da navnet kommer fra det engelske ’water sprouts’ og det tyske ’wasserschosse’, bør det i bund og grund hedde vandris stavet med d. Det nævnes også i Ordbogen over det danske sprog (ODS), 1952. Der findes en beskrivelse af ordet vanris, uden d, med betydningen 'forkerte skud'. Flere steder nævnes det dog, at der er valgfrihed.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Fjern vandris fra æbletræet

Vandris og grene: Sådan beskærer du et æbletræ

Vandris dukker op som nye skud og er ofte lange og tynde. De kan dukke op direkte fra stammer og grene, men ses især hvor en større gren er skåret over og fjernet. Hvis disse vandris ikke fjernes løbende, vil de overtage træets æstetiske form, og så er den styrende beskæring, man forsøger sig med, spildt. Vi beskærer jo netop for at få en smuk form på træet, så vi derigennem får flere og større frugter, der er nemme at plukke.

Hvis du har en stige, så er fjernelse af vanris en simpel proces. Frem med beskæresaksen og så er det bare op og ned af stigen. Hyggeligt arbejde på en solrig dag i februar.