Frugter & Bær

Sådan får du succes med dit æbletræ

af Redaktionen 11.08.2019
Foto: Columbus Leth.
Sensommer og efterår er højsæson for æbler. Trænger dit æbletræ til en kærlig hånd, er det en god idé at beskære det nu, hvis du vil bevare et sundt træ. Vi guider dig igennem med tips og råd til, hvordan du kan få succes med dine æbler.

Sommerperioden er den bedste beskæringstid 

Mange mener, at det er bedst at beskære æbletræer om vinteren. Men nyere forskning viser, at sommeren er den bedste beskæringstid. Ulempen ved at beskære om vinteren er, at der er større sandsynlighed for svampeinfektion, som kan resultere i lange lodrette skud, der sidder tæt sammen - det kaldes for vanris. Vanris bærer ikke frugt før mange år efter, og skuddene er typisk dårligt hæftet på træet. Hvis man skal fjerne vanris, skal de klippes af og ikke rives. 

Det er vigtigt at huske på, at du kun skal beskære dit æbletræ, hvis du har en god grund til det, fx hvis det har vokset sig for stort. Beskæring af æbletræet skal helst foregå fra juli til midt september, så træerne har tid til at lukke sårene. For at træerne ikke får unødvendige sår, som kan give svampesygdomme, er det bedst at beskære mindst muligt. Derfor kan man med fordel fjerne de mindre grene, der går tværs ind mod stammen, så der kan komme lys og luft til frugterne.

 

Plant dine egne æbletræer 

Det bedste plantetidspunkt for barrodsplanter er i perioden oktober-november eller februar-april. Æbletræer i potter kan plantes hele året, så længe man sørger for hyppig vanding. 

  Nedenfor fortæller vi dig trin for trin, hvordan du planter et æbletræ:  
  1. Overhold plantedybden, dvs. samme niveau, som træet står i potten. Planter du dybere, vil æbletræet hurtigt begynde at mistrives. Roden, som træet er podet på, vil begynde at skyde og tage magten fra toppen, så du får et helt andet æbletræ end det, du har købt.

  2. Inden du tager træet ud af potten, skal du grave et stort hul, som du løsner godt i dybden. Jo større hul, jo bedre og hurtigere vil træet etablere sig.

  3. Træet tages ud af potten. Rids med en saks eller kniv ned gennem rodklumpen fire steder hele vejen rundt. Når du skærer rødderne over cirka 5 cm inde, bryder du røddernes vækst rundt og rundt, så de ikke fortsætter denne vækst ude i jorden.

  4. Sæt træet ned i plantehullet, og fyld halvt op med jord. Vand grundigt, og træk træet op i det rette niveau. Fyld resten af hullet op, tryk jorden til, og vand igen. Sæt ikke en opbindingspæl ved, da det blot gør træet svagt og i øvrigt sjældent er nødvendigt.

Kend dine æblesorter 

Der findes flere forskellige æblesorter som allerede modnes i august. Du kan se hvilke sorter lige her:

Discovery

Discovery modner allerede i starten af august. Æblet smager lidt sødt og har en fin rødlig farve indeni. Discovery er bedst, hvis de spises med det samme, men de kan godt gemmes nogle måneder. Dog ikke længere end til oktober.

Katinka

Katina er en norsk sort, som modner i slutningen af august. Æblet er velsmagende og selve træet vokser moderat, hvilket gør den velegnet til mindre haver. 

Nanna

Nanna-æblet stammer også fra Norge og modner i begyndelsen af august. Æblet kan spises over tre-fem uger.