Sommerperioden er den bedste beskæringstid
Mange mener, at det er bedst at beskære æbletræer om vinteren. Men nyere forskning viser, at sommeren er den bedste beskæringstid. Ulempen ved at beskære om vinteren er, at der er større sandsynlighed for svampeinfektion, som kan resultere i lange lodrette skud, der sidder tæt sammen - det kaldes for vanris. Vanris bærer ikke frugt før mange år efter, og skuddene er typisk dårligt hæftet på træet. Hvis man skal fjerne vanris, skal de klippes af og ikke rives.
- Overhold plantedybden, dvs. samme niveau, som træet står i potten. Planter du dybere, vil æbletræet hurtigt begynde at mistrives. Roden, som træet er podet på, vil begynde at skyde og tage magten fra toppen, så du får et helt andet æbletræ end det, du har købt.
- Inden du tager træet ud af potten, skal du grave et stort hul, som du løsner godt i dybden. Jo større hul, jo bedre og hurtigere vil træet etablere sig.
- Træet tages ud af potten. Rids med en saks eller kniv ned gennem rodklumpen fire steder hele vejen rundt. Når du skærer rødderne over cirka 5 cm inde, bryder du røddernes vækst rundt og rundt, så de ikke fortsætter denne vækst ude i jorden.
- Sæt træet ned i plantehullet, og fyld halvt op med jord. Vand grundigt, og træk træet op i det rette niveau. Fyld resten af hullet op, tryk jorden til, og vand igen. Sæt ikke en opbindingspæl ved, da det blot gør træet svagt og i øvrigt sjældent er nødvendigt.
Skal æblerne i en sensommergod dessert? Prøv denne: Små æble-pandekager
Kend dine æblesorter
Der findes flere forskellige æblesorter som allerede modnes i august. Du kan se hvilke sorter i galleret:
Kend dine æblesorter


Discovery modner allerede i starten af august. Æblet smager lidt sød, og er rødeligt indeni. Discovery er bedst, hvis de spises med det samme, men de kan godt gemmes et par måneder. Dog holder de højst til oktober.


Katinka er en norsk sort, og modner i slutningen af august. Æblet er velsmagende, og selve træet vokser moderat, som passer til mindre haver.


Nanna-æblet stammer også fra Norge, og modner i begyndelsen af august. Æblet kan spises over tre-fem uger.
Kend dine æblesorter
Læs også: Dyrk bær i bede og krukker