DIY - flettet læhegn af pil
Hæk & Hegn

DIY: Flet et smukt læhegn af pil

af Lone Monna 15.03.2021
Foto: Pernille Greve.
Skab læ om hyggekrogen på terrassen med et fint, hjemmeflettet hegn i pil. Vi viser dig, hvordan du gør - trin for trin! Find også en guide til pileflet, så er du hurtigt i gang.

Med et læhegn kan du nyde solen og samtidig sidde i læ for vinden. Vi viser dig, hvordan du nemt kan flette dit eget hegn af pil, som kan bruges både på altanen og i haven.

DET SKAL DU BRUGE TIL DIT LÆHEGN AF PIL:

  • Pilegrene, ca. 12 mm tykke
  • Pilegrene, ca. 5 mm tykke, vi har brugt sorten amerikansk pil
  • Grov snor
  • En god havesaks
  • En tommestok

TIP: Det er en fordel, at pilegrenene er våde, når du skal i gang med at lave dit læhegn. Så er de mere fleksible at arbejde med og lettere at flette sammen. Læg dem evt. i blød i et badekar.

Sådan fletter du en læhegn af pil

Mål først op, så du ved hvor højt og hvor langt dit læhegn skal være.

Læhegn af pileflet: Trin 1.

Trin 1

Læg de tykke 12 mm-pilegrene som en ramme, der passer med de ydre mål på dit læhegn. Bind dem fast til hinanden med snor i hvert hjørne. Lad grenene være ca. 10 cm længere end nødvendigt, men bind dem sammen, så de passer med det ønskede mål.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Skal dit læhegn være langt, er det en god idé at lægge en eller flere tykke grene vertikalt på rammen, som kan afstive hegnet lodret. Læg de tykke grene med ca. 17 cm’s mellemrum på rammen, og bind dem fast med grov snor. Ved at vente med at klippe grenene til undgår du, at de smutter fra hinanden undervejs.

Læhegn af pileflet: Trin 2.

Trin 2

Når du binder afstiverne på rammen, skal du vikle snoren nogle gange omkring det sted, hvor grenene mødes, og slutte af med en fast knude i hver samling.

Læhegn af pileflet: Trin 3.

Trin 3

De tynde 5 mm-pilegrene skal bruges til at flette selve hegnet. Læg rammen af de tykke grene med siden ind mod dig selv. Tag en tynd pilegren, og før den under den tykke gren i siden af rammen, så over den næste i rækken og herefter under den næste gren igen. Flet, indtil grenen er brugt op.

Start modsat med næste gren. Flet grenene ind i rammen, indtil du har fyldt den helt ud. Jo tættere du skubber pilegrenene sammen, jo bedre vil hegnet holde vinden ude. Klip til sidst alle grene i samme længde, så hegnet får en fin kant. Der skal fortsat være en smule ekstra længde, så hegnet kan give sig.