Haveindretning

Pilefletterens prægtige have

Tekst og 15.04.2017
foto af Jytte Boch.
Pil fås i mange farver, der falder smukt og naturligt ind mellem planter og træer i haven både sommer og vinter. Vi har besøgt Lisbet Kaare, som selv dyrker pil og forvandler den til alverdens dekorative elementer. Her får du hendes tips!

I Lisbet Kaares have ved Esrum Sø er pil en vigtig del af haven. Hun både dyrker den og bruger den flittigt som dekorativt element forskellige steder i haven. Lisbet er uddannet tekstilformgiver og har i mange år designet mønstre til stoffer og tapeter. Nu arbejder hun professionelt med blomster og går meget op i havens farver, former og strukturer.

Fra fugtig grund til pilemark
Da Lisbet Kaare og hendes mand Johannes Krog flyttede fra Odense til Sjælland, var det Lisbets drøm at få et lille træhus med stor have og smuk udsigt. Det fik hun i 1998, da de overtog et charmerende, sortmalet bjælkehus med en 2.500 m2 stor grund, som går helt ned til Esrum Sø. På det tidspunkt havde Lisbet lige været på sit første flettekursus, og hendes interesse for pileflet var vakt. Deres nye grund ved søen var meget fugtig, så det var oplagt at plante en pilemark til eget brug. Det gjorde de, og i dag dyrker Lisbet hele fem forskellige slags flettepile i haven.

Sådan dyrker du pil

Drømmer du om at pryde din egen have med smukke flettepile, så læs med her, hvor Lisbet deler sine bedste råd til dyrkning af pil:

Pil renser jorden
Pil har en fantastisk grokraft og kan leve i en relativt næringsfattig jord. Den er tolerant i forhold til mange giftstoffer og kan med fordel bruges til både jordoprensning og vandrensning. Pil forbruger meget vand og er derfor god til at dræne fugtige jordstykker, men der skal indimellem være tørre perioder i vækstsæsonen, da den ikke må stå med fødderne i vand året rundt.

Mere grøn inspiration: Lav et dekorativt espalier af pil til altankassen

Vælg den rette slags
Vil du dyrke din egen pil, kan du vælge mellem mange forskellige farver og egenskaber, alt efter om pilen skal bruges til fletning eller som levende hegn og dekorationstræer. De friske pilestiklinger skal opbevares mørkt, til de skal plantes ud i en ukrudtsfri jord i marts-april, når jorden ikke er frossen. Hold stiklingerne med vand det første år, til de har fået ordentligt fat.

Høst og tørring
Pil kan høstes fra starten af vinteren, når bladene er faldet af, og inden de begynder at skyde igen i marts. Herefter skal du sortere pilen i længder og lægge den til tørre i nogle måneder uden sollys og gerne i mørke, så den bevarer farven bedst muligt. Under tørringen vil de forskellige sorter ændre lidt farve. Efter tørring må pilen ikke sættes fugtigt, da den så kan angribes af svamp.

Tag en rundtur i Lisbets skønne have med flettepile i galleriet nedenfor: