Sådan planter du en hæk
Hæk & Hegn

Nem guide: Sådan planter du en hæk

Sofie Wulff 6.09.2018
Nanna Louikse Teckemeier. Foto: Karina Demuth.
Løvfældende hække kan plantes gennem hele efteråret og vinteren, så har du planer om en eller flere nye hække i haven, er netop nu det helt rette tidspunkt at gribe spaden! Her kan du læse, hvordan du nemt og hurtigt planter en hæk.

Temperaturen falder, stauderne blomstrer af, træerne smider bladene, og vi indstiller os mentalt på, at haveåret er ved at være slut for i år. Men selv om efteråret er kommet, er det altås stadig for tidligt at gå helt i lænestolsmodus. Efterår og tidlig vinter er nemlig den bedste tid til at plante eller lfytte rundt på mange af havens buske og stauder, så de er på plads og kan vokse uforstyrret, når foråret kommer.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Mere grøn inspiration: Pynt haven med buksbom

Hvis du har planter om, at plante nye buske i din have, er efteråret også den helt rette tid at gøre det på. Løvfældende hække som bøg, avnbøg, lind og tjørn kan plantes gennem hele efteråret og vinteren (så længe jorden ikke er frossen), når de har tabt bladene og er gået i hvile. Her kan du læse, hvordan du planter en hæk med 4 nemme trin.

TIP: Står hækken i et skel, så husk at sætte den i god afstand til skellet, så der er plads til, at hækken kan vokse til og udvikle sig, uden at du kommer i karambolage med naboen eller spærrer fortovet.

4 nemme trin til at plante en hæk

  1. Hækplanter leveres ofte som barrodsplanter. Mål op, hvor du vil have hækken, og grav en rende til hækplanterne, ca. 60 cm. bred og godt et spadestik dyb.
  2. Fjern alt ukrudt i godt en meters radium omkring hækken. Tilsæt velomsat kompost og bland godt med jord.
  3. Løsn rødderne, inden du planter, og sørg for, at der er god jordkontakt og ikke nogen lufthuller, hvor der mangler jord omkring rødderne. Sæt planterne i samme dybde, som de har vokset det sted, hvor de er dyrket. På barrodsplanterne vil der for det meste være en mørk ring på stammen op til det sted, hvor den har stukket i jorden.
  4. Tryk jorden sammen omkring planterne, og vand grundigt, når alle hækplanterne er placeret. Læg et jorddække af for eksempel blade eller flis under hækken, så ukrudt bliver holdt nede, da ukrudtsplanterne konkurrerer med hækken om vand og næring.

Se også: Få succes med din bøgehæk

TIP: Efteråret er også et godt tidspunkt at dele forårs- og sommerblomstrende stauder - og det kan gøres ganske nemt og hurtigt. Grav klumpen op, del den over med en skarp spade, og plant den igen. Det vil gavne væksten og blomstringen næste år.