Få succes med bøgehæk
Hæk & Hegn

Få succes med plantning af bøgehæk

af Anna Hedegaard 30.05.2020
Foto: Colourbox
Har du overvejet, at en bøgehæk faktisk består af en række af bøgetræer? Få tips til plantning af ny bøgehæk, og til pasning og pleje af eksisterende hække.

Bøgetræet er et typisk skovtræ og kan under optimale forhold blive op til 36 m højt og 2-300 år gammelt. Det er med sit hårde ved det vigtigste træ inden for skovbruget. Bøgetræet kan gro i alle typer jord og stiller ikke særlige krav til lyset. Det eneste, træet ikke tåler, er for meget vind.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Guide: Plantning af bøgehæk

Først når bøgen er blevet 40-50 år gammel, begynder den at blomstre og danne frugter, som kaldes bog eller bognødder. Bøgen er god at bruge som hækplante, fordi den beholder bladene om vinteren, så længe den ikke bliver over 3-4 m høj. Der findes både grøn og rød bøgehæk, men de sætter ikke bog, da de er i en evig "ungdomsfase", fordi de holdes nede. Først når planterne når over 3-4 m i højden, vil de gå over i voksenstadiet, hvor de også taber bladene om vinteren.

Læs også: Sådan får du succes med dit æbletræ

Hvornår skal bøgehæk plantes?

Du skal plante bøgehækken efter midten af november. Køb friske barrodede planter uden grønne blade - og plant dem med det samme, så rødderne ikke tørrer ud. Sørg for at holde rødderne dækket med plastik, lige indtil de puttes i jorden.

Start med at grave en rende, der er dyb og bred nok til, at rødderne ikke skal bøjes for at kunne være der. Du skal løsne jorden godt og meget gerne blande en håndfuld halvformuldet bøgeløv per plante i renden.

Sådan får du en tæt hæk

For at få en tæt hæk skal du sætte 4-5 planter per meter. Sørg for at holde jorden fri for ukrudt, og vær forsigtig, når du luger, for rødderne er højtliggende og ødelægges nemt af et hakkejern.

Vi har lavet en god guide om at plante hæk, som kan bruges til alle former for plantning af hæk og busket. Du finder vores guide til plantning af hæk her.

Størrelse og klipning

Du kan købe to størrelser hækplanter. Enten nogle, der er 30-50 cm høje, eller nogle, der er 50-80 cm høje. De små planter ser ikke ud af meget, når de er plantet, men vil til gengæld hurtigere etablere sig og give en tættere hæk fra start. De større planter giver derimod hurtigere indtrykket af en hæk, men er til gengæld mere sarte overfor vandmangel på grund af det lille rodnet og den større bladmasse, som skal forsynes med vand.

Hvornår skal bøgehækken klippes?

En bøgehæk skal ikke klippes de første par år, og herefter skal den kun klippes i siderne, så den forgrener sig bedre. Du må ikke klippe toppen, før den endelige højde er nået. Klip en-to gange i løbet af sommeren.

Guide: Sådan passer du din ligusterhæk.