Annonce

Lys haven op på lune sommeraftener

Annonce 25.05.2018
Foto: Mette Wotkjær.
Endelig er det tid til lune sommeraftener udendørs! Men selvom dagene er lange, går solen ofte ned, inden vi er klar til at gå i seng. Derfor er det rart, at uderummet er udstyret med lamper, der ikke bare lyser op - men også skaber en hyggelig sommerstemning.

Der er få ting så skønt som at invitere gæster på sommermiddag i haven. En middag af den slags hvor den ene time tager den anden, og hyggen varer ved til langt ud på aftenen - så langt at det pludselig er bælgmørkt, og den eneste lyskilde er et par stearinlys.

I sådan en situation er det rart at have ekstra lamper til at lyse middagsselskabet op, så stemningen ikke brænder ud i takt med fyrfadslysene. Her får du de bedste tips til, hvordan du vælger lyskilder, der skaber den helt rette stemning - også når havesæsonen er ovre.

Sådan skaber du den rette stemning med lys i haven:

  1. Miks indirekte og direkte lys. For at få det mest optimale ud af dine lyskilder skal du blande indirekte og direkte lys. Den indirekte belysning er god til at skabe atmosfære, mens den direkte belysning er mere funktionel. Du kan gemme lysarmaturerne bag et buskads eller levende hegn eller rette dine lysarmaturer mod din terrassevæg for at få det optimale ud af din situation. Undgå at rette det skarpe lys direkte mod dine gæster, så de bliver blændet.

  2. Brug LED-lamper for en eventyrlig stemning. Alt afhængigt af din haves bredde kan du få brug for flere havelamper. Sørg for at vælge LED’er, da de holder længere og er mere energibesparende end glødepærer. Installér fx soldrevne havelamper, der indfanger solens energi om dagen, så du kan nyde en smuk, atmosfærefyldt belysning til langt ud på natten.

  3. Installér flere lyskilder. Ligesom det indendørs giver en hyggeligere stemning med flere forskellige lyskilder som fx små bordlamper og stearinlys, gælder det samme for dit uderum. Miks små lanterner, som giver samme stemning som stearinlys, med større lamper som væg- og standerlamper.

  4. Hold ubudne gæster væk med lyssensorer. Det er en fordel at anskaffe sig lamper med bevægelsessensorer, så lyset tænder, når nogen går forbi. Indbrudstyve vil blive overrasket over det pludselige lys, og det vil få dem til at holde sig væk. Sensorerne tænder automatisk, når det begynder at blive mørkt, og de slukker igen, når det bliver lyst udenfor. På den måde holder du energiomkostningerne på et minimum, og dine naboer klager ikke over, at belysningen holder dem vågen om natten. Det er især indgangsdøre, garageområdet og hjørnerne af huset, der i den forbindelse er vigtige at få lyst op.

  5. Kend din havestil. Lys er ikke bare lys, så indtænk det gerne som en del af udsmykningen i din have, og tilpas det efter, hvilken havestil du har. Er du til rene linjer og knap så meget pynt og krummelurer, vil stander- eller søjlelamper af rustfrit stål formentligt passe godt ind i din have, mens lanterner og lyskæder er en god forlængelse af den romantiske stil.

Læs meget mere om udendørsbelysning fra Philips Lightning her!

I galleriet kan du få inspiration til at indrette haven med lyskilder: