Havetips

August i haven

Anita Lauridsen 3.07.2015
I august kan du så småt begynde at overveje, hvilke blomster, der skal pryde haven til næste år, og plante nyt. Vi giver dig masser af nyttige tips til haven i august.

En ny måned står for døren, og der er heldigvis stadig masser at gøre i haven. Vi guider dig til, hvilke grønne gøremål du skal klare i august.

Tilbage: Havekalender: Gøremål i haven - uge for uge.

August: Gøremål i haven

Hvis du savner inspiration til at komme i gang i haven igen, kunne din arbejdsliste se sådan ud:

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

  1. Så vintersalat - så er der grønt sidst på året.
  2. Fyld plænens skaldede pletter med topdressing.
  3. Høst frø og gem til næste år. Gør det når frøstanden åbner sig, og frøene slipper af sig selv.
  4. Indstil gødningen! Så har planterne ikke sarte nye skud når frosten kommer.
  5. Del rabarberen - del rodklumpen med en spade, der skal være et kraftigt skud på hver ny klump.

Spis eller tør havens blomster

Kager og desserter får et ekstra appetitvækkende udseende, hvis de pyntes med spiselige blomster. Netop nu er haven fuld af dem, og der er mange flere, end du sikkert lige regner med. Stokrose, fuchsia, dahlia, nellike, storkenæb, rose, lavendel, kløverblomst, kornblomst, stolt kavaler og gladiolus er alle spiselige blomster. De må bare ikke være sprøjtede! De fleste blomster smager sjældent af ret meget, men har du den småblomstrende citron- eller appelsintagetes, kan du krydre kagedejen med blomsterne. Nænner du det, så indsaml nogle af havens blomster, og tør kronbladene, så du også har pynt til vinterens lækkerier. Gem de tørrede kronblade i lufttætte glas et mørkt sted.

Se, hvordan du laver ispinde med spiselige blomster

Red salaten fra knoporme

Hvis du oplever, at dine salatplanter pludselig visner, fordi roden er blevet gnavet over, er det knoporme, der er på spil. Knoporme er larver af den natsværmer, der hedder agerugle. Larverne har flere stadier, og i et af dem gnaver de ved planters rodhals og de nederste blade. Når først du opdager et angreb, er det for sent at redde planten, men du kan redde de andre planter ved at fjerne larven i jorden. Grav et lille stykke ned ved roden af den angrebne plante, hvor du kan være heldig at finde den tykke grønlige larve, så den kan uskadeliggøres. Kan du ikke finde en larve, kan det være, at den allerede er på vej mod den næste plante.

Få opskriften på en uimodståelig salat med kinarejer

Tjek jorden, når du planter forårsløg

Vil du plante forårsblomster på løg, skal det gøres i sensommeren og starten af efteråret. Du kan sagtens sætte løg, frem til frosten går i jorden, men jo før de kommer i, jo bedre bliver resultatet. Vær opmærksom på, hvilken type jord du har. De færreste løg kan lide at stå fugtigt. Er jorden meget leret, vil løgene trives bedst, hvis du laver et ekstra dybt hul og fylder bunden op med sand eller grus, inden de lægges i. Også i surbundsbedet skal du sørge for at lave dræn til løgene, da spagnum med tiden klasker sammen og bliver alt for fugtig. To gange løgets højde er en god tommelfingerregel for, hvor dybt løgene skal lægges.

Beskær dine frugtbuske

Det er tid til, at hindbær og ældre frugtbuske skal beskæres. På frugtbuske fjernes et par af de ældste grene så langt nede som muligt, og på de sommerbærende hindbær klippes alle grene helt af. Beskæringen giver plads til nye friske og frugtbare skud, så du kan blive ved med at få et godt udbytte og store bær.

Fjern de visne blomster

Fjern hele tiden visne blomster fra roser og stauder, så de presses til at danne nye blomster frem for at udvikle frø. Vil du tage frø af nogle af stauderne, skal du huske at lade et par frøstande sidde, så frøene kan nå at udvikle sig til spiredygtige frø inden vinteren.

Gør amaryllissen klar

... Til endnu en blomstring. Har du haft amaryllis til at vokse ude i haven i sommer, har de nu fået oplagret energi nok nede i løgene til at kunne klare endnu en blomstring. Løgene skal tages op, så deres vækst kan blive afbrudt, hvis de skal nå at komme i blomst igen i år. Løget skal nemlig nå at hvile otte uger, inden det igen kan drives frem.

Forbered dig på vinteren

Høst løs i køkkenhaven, og nyd alle afgrøderne, men begynd også at tænke på at fryse ned, henkoge, tørre osv., så du har til vinteren. Efterhånden som jorden ryddes, kan du stadig nå at dyrke et hold salat, spinat, radiser, ærteskud eller spæde gulerødder på de bare pletter.

Forebyg meldug på druerne

Har du vin i drivhuset, kan du forebygge angreb af meldug ved at lufte godt ud, så luftfugtigheden holdes nede og samtidig sørger for, at planterne hverken tørster eller overvandes. Tynd desuden ud i bladene, så der er ca. syv-otte blade tilbage pr. klase, og luften kan cirkulere mellem druerne.

Grøngødning gør godt i køkkenhaven

Så grøngødning i køkkenhaven, efterhånden som du får høstet. Grøngødningen vil samle næringsstofferne op, så de ikke udvaskes gennem vinteren, og holde jorden dækket, så jorden ikke klasker sammen. Grøngødning kaldes også for miljøplanter eller efterafgrøde. Det er typisk blandinger med en eller anden form for kløver, honningurt, lupin, boghvede og havre eller rug.

Flyt og plant nyt

August er et godt tidspunkt at plante nye buske og træer på. Og står dine stedsegrønne buske de forkerte steder, er det også et godt tidspunkt at flytte dem nu. Husk at værne om dine solskinspletter - plant ikke dine nye planter der, hvor de om få år vil kaste skygge de forkerte steder. Når du ikke at plante eller flytte, før frosten kommer, skal du vente til frosten igen er forsvundet i maj næste år.