DIY: Inspiration til en nem DIY-havedam
Haveindretning

Sådan laver du nemt selv en havedam

Tekst og 31.05.2021
foto: Kenn Römer-Bruhn.
Du behøver ikke en stor havedam for at få stor glæde af lidt vand i haven. Se her, hvordan du laver en nem og hyggelig havedam i bedste DIY-stil.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Det summer af liv, og åkandernes smukke blomster fortæller, at her er et lille vandparadis. Der er rygsvømmere og dafnier i vandet, skøjteløbere på vandoverfladen, guldsmede og farvestrålende vandnymfer i luften og kravlende insekter på planterne. Et lille havebassin kan hurtigt komme til at danne rammen om en unik diversitet, der beriger haven.

Sådan laver du en nem DIY-havedam:

Når du flytter vand ind i haven, kommer der en ny verden af dyr og planter. Planterne kan fx være siv og åkander, som du kan købe på planteskolen - og dyrene vil komme helt af sig selv.

En nem måde at få vand i haven på er at købe et kar af en vis størrelse. Det kan være en murerbalje eller et trækar. Her kan du se, hvordan du laver en fin havedam af begge dele.

Se trin for trin-guides til de 2 nemme havedamme:

Havedam af murerbalje: Trin 1
En murerbalje af plastik er en billig vej til vand i haven, men ikke så køn at have stående. En oplagt idé er at skjule den ved at grave den ned. Sådan gør du:Stik formen på baljen af. selvom baljen kun er på 90 l, fylder jorden godt op, når der graves. Før du går i gang med at grave, så læg en presenning ud, så jorden ikke spildes på græsset. Op i trillebøren med den brugte jord. resterne kan herefter nemt flyttes væk.Grav et hul som er lidt større end baljen, så der er plads til at rykke lidt på den. Sørg for, at baljen står vandret, og at underlaget er stabilt. Nu lægges lidt af jorden tilbage rundt om baljen. Fyld vand i baljen, og sikr dig, at baljen forbliver i vater.TIP: Vend murerbaljen på hovedet, og stik en kant af med en skarp spade. Så har du form og størrelse på hullet.
Havedam af murerbalje: Trin 2
Nu kommer det sjove, for der skal naturligvis vandplanter i baljen. En åkande kan stå direkte på bunden. Vandplanter der står i vandoverfladen, må klodses op med en sten eller omvendte potter.
Havedam af trækar: Trin 1
En brugt vin- eller whiskytønde, der er savet over, kan bruges som en dekorativ og hyggelig lille havedam. Trækarret er i sig selv smukt og giver et særligt præg.Sådan laver du havedam af vindtønde:Tønden skal vandmættes, før den kan holde tæt. Det gøres ved at fylde den op med vand, hvorved træstavene langsomt udvider sig. Det vil i starten være lidt utæt, så der skal fyldes vand på løbende. Vandmætningen kan tage adskillige dage. Når tøndens træstave først er svulmet op, kan den holde vand uden problemer.Når tønden er mættet, og du har fundet den rette placering, fyldes den med rent vand.
Havedam af trækar: Trin 2
Åkander sættes ned i de kurve, der følger med, når de købes - eller de pakkes ind i specielle net, der kan holde på jord og eventuel gødning.Planter, der skal stå i vandoverfladen, stilles på omvendte potter eller sten.TIP: I længere varme perioder bør vandet i dine baljer skiftes ofte, så det er friskt. Ellers kan der opstå lugtgener.