Årets sidste havetjekliste.
Havekalenderen

Havekalender | Uge 53

Af 0 26.10.2021
26.10.2021 - af: Redaktionen. Foto: Jytte Boch Andersen.
Årets sidste havekalender. Sikke et år, og sikke mange skønne gøremål vi har fået klaret i haven. Her får du inspiration til den sidste (før det går løs igen i uge 1).

Nu er helt oplagt at tage en vild beslutning ift. haven næste år. Lav et nytårsforsæt om noget nyt, du vil prøve i haven. Husk, havefolk begår aldrig fejl, de eksperimenterer bare.

Tilbage til oversigten: Isabellas’ havekalender.

INSPIRATION TIL GØREMÅL I HAVEN | UGE 53

Tjeklisten:

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

  • Gem ridderstjernen
  • Driv vintergækkerne frem
  • Hold øje med bladlus
  • Gør potterne klar

Gem ridderstjernen

Julens blomstrende ridderstjerner, Hippeastrum, (populært kaldet amaryllis) er ved at være færdige med floret for i år. Kassér ikke løget, men gem det, så kan det blomstre igen. Stil løget med de lange, grønne blade i vindueskarmen og pas det som dine andre potteplanter, så det kan samle masser af energi til næste år. Til sommer kan du stille potten med løget ud i solen og give den lidt gødning. Efter en hvileperiode om efteråret kan løget drives i blomst igen, så du har noget fint at se på til næste jul.

Driv vintergækkerne frem

Vintergækken begynder så småt at røre på sig. Endnu er der ikke meget at se, men små grønne spirer titter op overalt. Grav en lille tot op, og sæt den i en urtepotte. Læg lidt mos i overfladen, og stil potten til drivning et køligt og lyst sted. Stil gradvist potten varmere, indtil den er klar til at tage ind og nyde i fulde drag.

Hold øje med bladlus

Har du planter inde til overvintring, skal du kigge dem grundigt efter for især bladlus. Bladlusene er så smart indrettet, at bestanden om sommeren kun består af hunner, som formerer sig ved jomfrufødsel. Når vinteren nærmer sig, føder de også hanner, så de har nogen at parre sig med og dermed kan lægge æg, der kan overvintre og sørge for næste års bladlusebestand. Ude i naturen udklækkes æggene først om foråret, når der igen er blade, som lusene kan suge saft fra, men inden døre, hvor det er varmere, vil æggene udklækkes i løbet af vinteren. Bladlusene kan gøre skade på de sarte planter, der er i dvaletilstand, så hold godt øje med dine planter!

Gør potterne klar

Kribler det i fingrene for at komme i gang med næste års havesæson, er der et vigtigt gøremål, du kan kaste dig over allerede nu. Nemlig at få vasket alle dine tomme urtepotter grundigt med vand og sæbe. Brugte urtepotter kan gemme på både svampesygdomme og utøj, der kan ødelægge dine planter, så udnyt den mørke vinter til at få gjort alle potterne klar til foråret.